Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαϊ-2022 00:05

  Ξεκινάνε τα μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Μπήκε το νερό στο αυλάκι για την υλοποίηση σειράς έργων μετά και την πρώτη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που έλαβε η Ελλάδα στις 8 Απριλίου. Ήδη τέσσερις εισηγμένες εταιρείες φαίνεται να "ποτίζονται" από νωρίς με την ανάθεση των πρώτων έργων που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0". Μιλάμε για την Quest Holding (ΚΟΥΕΣ) μέσω της θυγατέρας Uni Systems, τον όμιλο Profile (ΠΡΟΦ), τους Ευρωσύμβουλους (ΕΣΥΜΒ) και τη Real Consulting (REALCONS) στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

  Το πρώτο έργο έχει να κάνει με το Ελληνικό Κτηματολόγιο και την ψηφιοποίηση των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας, όπου το αρχικό τμήμα του ανατέθηκε στην ένωση εταιρειών "Netcompany Intrasoft – Profile" έναντι 16,49 εκατ. ευρώ. Το συνολικό έργο έχει προϋπολογισμό 309,876 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του συστήµατος μεταγραφών – υποθηκών και ενεχύρων, καθώς και την υλοποίηση ηλεκτρονικών εφαρµογών και πληροφοριακού συστήµατος για την τήρηση και ενηµέρωση αυτών. Να σημειωθεί ότι για τα υπόλοιπα τέσσερα τμήματα του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ελληνικό Κτηματολόγιο έχουν κατατεθεί προσφορές από τον ΟΤΕ και τις κοινοπραξίες "Globitel – Master – όμιλος Μυτιληναίου", "Uni Systems – ONEΧ", "Wind – Iron Mountain" και "Vodafone- Cosmos Business Systems -Geoanalysis – Q&R".

  Το δεύτερο έργο "Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση (Gov-ERP)", συνολικού προϋπολογισμού 51,52 εκατ. ευρώ έχει δοθεί στην ένωση εταιρειών "Uni Systems – PwC – Real Consulting" και θα αποτελέσει το νέο ψηφιακό εργαλείο για τη συνολική αναβάθμιση του συστήματος χρηματοοικονομικής και δημοσιονομικής διαχείρισης του ελληνικού Δημοσίου με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του. Τέλος, υπάρχει και το γιγάντιο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" για τα νοικοκυριά, το οποίο συμβάλλει στην ενίσχυση των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας σε περίπου 50 + 50 χιλιάδες νοικοκυριά με συνολικό προϋπολογισμό που φθάνει μαζί με τη μόχλευση στο 1 δισ. ευρώ. Εκεί, λοιπόν, φαίνεται να αναλαμβάνει ως τεχνικός σύμβουλος παρακολούθησης της υλοποίησης του έργου η εταιρεία Ευρωσύμβουλοι με 12 (6 + 6) εκατ. ευρώ, κάτι φυσικά που με το καλημέρα θα εκτοξεύσει τα οικονομικά της μεγέθη.

  Προχωρώντας τώρα στις διαγραμματικές αναλύσεις ξεκινάμε πρώτα με τη μετοχή της Quest, όπου φαίνεται στο ημερήσιο chart τιμών να έχει χάσει από τα υψηλά της έως και ένα -30% διασπώντας τελευταία σημαντικές στηρίξεις όπως αυτές στα 5,35 και 5,10 ευρώ. Το θέμα όμως τώρα είναι ότι το επίπεδο των 4,76 με 4,65 ευρώ πολύ δύσκολα θα μπορούσε να παραδοθεί στις ορέξεις των πωλητών για να κυλήσει προς το "υπερβολικό" πλέον σημείο των 4,40 ευρώ. Να υπενθυμίσω ότι στον όμιλο απολύτως τίποτα προς το χειρότερο δεν έχει αλλάξει. Τουναντίον μάλιστα, καθώς, όπως προανέφερα, τώρα ξεκινάνε τα μεγάλα έργα που θα συντροφεύσουν τον όμιλο για την επόμενη τριετία. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η Quest με μια κεφαλαιοποίηση κοντά στα 500 εκατ. ευρώ έχει πλέον μετά και την πώληση της Cardlink ένα καθαρό ταμείο στα 84,6 εκατ. ευρώ.

  πιν

   

  Ο όμιλος Profile αρχίζει ήδη και κάνει πράξη αυτά που είχε αναφέρει η διοίκηση για τη διεκδίκηση έργων ύψους 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και εδώ συναντάμε μια εταιρεία πληροφορικής με γεμάτο ταμείο που δεν "ενοχλείται" διόλου από τα κόστη μεταφοράς και τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Μάλιστα, τελευταία, ο φόρτος εργασίας είναι τόσο μεγάλος που ο όμιλος έχει βγει επιθετικά στην αγορά εργασίας ζητώντας επειγόντως ικανά στελέχη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το τσουνάμι των νέων έργων που έρχεται. Η δε μετοχή της παραμένει πιστή στο μακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι "C" όπου έχει ως άνω άκρο το επίπεδο των 7,70 ευρώ. Παρά το αρνητικό κλίμα η μετοχή χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς, όταν θα αρχίζουν να ανακοινώνονται με μεγαλύτερη χρονική ένταση τα deals που κλείνει, θα διαρρήξει εύκολα το εν λόγω κανάλι και θα κατευθυνθεί με δύναμη προς τα 9,40 ευρώ.

  pin

   

  Συντήρηση δυνάμεων κάνει η μετοχή της Real Consulting μέσα στο εύρος διακύμανσης των 2,80 με 2,30 ευρώ προετοιμάζοντας το έδαφος για υψηλότερα επίπεδα τιμών που οδηγούν άνω των 3 ευρώ και κυρίως προς τα 3,50 ευρώ. Εδώ οι δύο μεγάλες σκιές που έχουν αποτυπωθεί κάτω από τα 2,40 ευρώ δηλώνουν την ισχυρή θέληση των αγοραστών ώστε να μην αφήσουν τη τιμή να απειλήσει με αξιώσεις την κάτω πλευρά της κίνησης στα 2,30 ευρώ.

  pin

   

  Κλείνουμε με τους Ευρωσύμβουλους, όπου, όπως όλα δείχνουν, με την ισχυρή παρουσία τους σε πολλά εν εξελίξει έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, των ΕΣΠΑ 2021-2027, των ειδικών προγραμμάτων Βιομηχανία 4.0, του ΕΣΕΚ (Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα) κ.ά. θα αποτελέσουν επενδυτικά ένα δυνατό μικρομεσαίο χαρτί για την επόμενη τριετία. Η εταιρεία με τη μικρή "ακόμα" κεφαλαιοποίηση των 7 εκατ. ευρώ έκανε το 2021 το απόλυτο "turnaround", ενώ με την πρόσφατη επιτυχημένη ΑΜΚ έχει βάλει τα θεμέλια για άλλα επίπεδα οικονομικών μεγεθών και κερδοφορίας. Θεμελιώδη στοιχεία με χροιά θετικής ανατροπής είναι η σημαντική βελτίωση των δεικτών, η μείωση του τραπεζικού δανεισμού και φυσικά τα ταμειακά διαθέσιμα των 1,2 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά η μετοχή αναμένει το λάκτισμα του αφέτη με τα πρώτα απτά αποτελέσματα του 2022 για να τμήσει τη συσσώρευση στα 0,65 ευρώ και να δραπετεύσει προς το όριο του 1 ευρώ.

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ