Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Ιαν-2022 00:05

  Το οξύμωρο με τη μετοχή της ΔΕΗ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Έντονο  προβληματισμό δημιουργεί η συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ στις τελευταίες συνεδριάσεις με την τιμή της όχι μόνο να περνάει κάτω από τα 9 ευρώ της πρόσφατης τεράστιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αλλά να φτάνει να απειλεί ακόμα και τα 8,30 ευρώ. Ο δε όγκος συναλλαγών που έχει σπρώξει τη μετοχή σε αυτά τα επίπεδα τιμών δεν ξεπερνά τα 4 εκατ. τεμάχια ή για την ακρίβεια τις 3,66 εκατ. μετοχές με μέσο όρο τα 8,70 ευρώ ή σε αξία ούτε 32 εκατ. ευρώ.  

  Παράλληλα η μετοχή έχει χάσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το ποσό των 800 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της γκρεμιζοντάς τη από τη 4η θέση που είχε στη βαρύτητα στο Γενικό Δείκτη με 8,86% στη 10η  θέση και με μόλις τη μισή συμμετοχή (4,26%). 

  Κάποιοι έχουν αρχίσει και αμφιβάλλουν αν μιλάμε για την ίδια εταιρεία που πρόσφατα σήκωσε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  από προσφορές στα 9 ευρώ το γιγάντιο ποσό για τα ελληνικά χρηματιστηριακά δρώμενα των 4 δισ. ευρώ προκαλώντας μια απίστευτη επί 5 φορές υπερκάλυψη. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το  90% των επενδυτών είναι long investors. 

  Η εταιρεία λοιπόν θεωρητικά ικανοποίησε μόλις τα 1,35 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 2,65 δισ. ευρώ έχασαν τη "μεγάλη” ευκαιρία να μπουν με 9 ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ. Τώρα δηλαδή που η μετοχή έχει βρεθεί με σημαντικό discount έως και -7,4% με πράξεις ψήγματα των 32 εκατ. ευρώ, αλήθεια που είναι όλα αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ που στριμώχνονταν να πάρουν τη μετοχή  στα 9 ευρώ;  

  Εκτός και αν η επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων όλων αυτών των ισχυρών ξένων  funds που δεν κατάφεραν να πάρουν τα κομμάτια που ήθελαν διακαώς στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να  ήταν τόσο κοντόφθαλμη που άλλαξε γνώμη μέσα σε λίγες εβδομάδες.  

  Εκτός και αν η βραχυχρόνια ενεργειακή κρίση που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου του 2021 και ίσως του 1ου τριμήνου του 2022 να σβήνει όλο το γιγάντιο αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΗ  ύψους άνω των 9,3 δισ. ευρώ στην πράσινη ενέργεια έως το 2026  με τα 5 δισ. ευρώ από αυτά να είναι εμπροσθοβαρή στην πρώτη τριετία και με στόχο να κατεβάζει  EBITDA της τάξεως των  1,3 δισ. ευρώ έως το 2024 και των 1,7 δισ. ευρώ έως το 2026.  

  Εκτός και αν η κορυφαία ενεργειακή εταιρεία της χώρας δεν έχει τα ταμεία της γεμάτα μετά τις εισπράξεις των  1,311 δισ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και των 1,35 δισ. ευρώ από την πρόσφατη ΑΜΚ θωρακίζοντάς την έτσι κεφαλαιακά και  δινοντάς της το σημαντικό βήμα για  περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης.

  Διαγραμματικά πάντως  η μετοχή μετά την άρνηση να κρατηθεί κοντά στο όριο των 9 ευρώ έχει φτάσει στο κάτω εύρος της διακύμανσης που είχαμε θέσει σε πρόσφατη ανάλυση των 8,75 με  8,34 ευρώ. Εδώ τεχνικά στην περιοχή των 8,44 με 8,30 ευρώ θα πρέπει να εκδηλωθεί μια άμεση ανοδική ανάταση πάνω από τα  8,68 ευρώ προς αποδέσμευση κυρίως των έντονα πιεσμένων τεχνικών ταλαντωτών.

  Στην αντίθετη όμως περίπτωση που η μετοχή πάει και διασπάσει καθοδικά τη ζώνη στήριξης των 8,34 με 8,28 ευρώ με σημαντική αύξηση στον όγκο συναλλαγών τότε είναι πολύ πιθανό να ανοίξει τον δρόμο προς την επόμενη πολύ ισχυρή  στήριξη των 7,80 ευρώ, προκαλώντας έντονους κλυδωνισμούς στη μέχρι τώρα αξιόλογη εικόνα της εταιρείας και της διοίκησης. 

  Να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που είχε βρεθεί η ΔΕΗ κάτω από τα 8 ευρώ, αν φυσικά παραβλέψουμε την "παρεξήγηση” του Σεπτεμβρίου με την τότε λάθος φημολογούμενη τιμή της ΑΜΚ,  ήταν το Φλεβάρη του 2021 όταν και άρχισε και έδειχνε τι είναι αυτό που επιδιώκει για να βάλει μπροστά το μεγάλο αναπτυξιακό της πλάνο. 

  Τώρα που η ΔΕΗ  τα έχει καταφέρει δεν είναι λίγο οξύμωρο να ξαναβρεθεί στα ίδια επίπεδα τιμών;    

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ