Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Δεκ-2021 00:05

  Τι είναι αυτό που μπορεί να βυθίσει τις αγορές;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Μέχρι σήμερα, το 2021 χαρακτηρίστηκε από τις μεταλλάξεις της COVID-19, με την Όμικρον να υποδηλώνει ότι έχουμε ήδη διανύσει περισσότερες μεταλλάξεις από τα μισά γράμματα της αλφαβήτου! Από χρηματιστηριακής πλευράς, το 2021 ουσιαστικά είχαμε τη συνέχεια της ανοδικής κίνησης του 2020 (μετά το χαμηλό του Μαρτίου), καθώς o S&P 500 σημειώνει κέρδη 22%, o Eurostoxx 50 16,5%, ενώ ο Γ.Δ. 8,2%. Ποια μπορεί να είναι η συνέχεια για τις αγορές; Ποιος ήταν ο μέσος όρος των μεγαλύτερων διορθώσεων των αγορών σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ελλάδα; 

  Η αλήθεια είναι ότι η πρόσφατη διόρθωση των αγορών είχε ήδη ξεκινήσει από τις 18 Νοεμβρίου, πριν δουν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για την Όμικρον, καθώς ανέβαιναν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι λόγω COVID-19 και μετάλλαξης Δέλτα. Στη συνέχεια η άνοδος των κρουσμάτων ήταν αυτή που ανησύχησε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, σκεπτόμενες τους περιορισμούς στη μετακίνηση και το lockdown. Έτσι, η νέα μετάλλαξη Όμικρον έκανε την εμφάνισή της (το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου) όταν οι αγορές είχαν ήδη βρεθεί σε διαδικασία διόρθωσης. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι μπορεί να μεγεθύνει την υποχώρηση των τιμών.

  Οι κυριότερες διορθώσεις που έλαβαν χώρα μέσα στο 2021 δεν είχαν ως αφορμή την COVID-19, αλλά κυρίως τις αποδόσεις των ομολόγων, το πόσο γρήγορα θα έρθει ο περιορισμός στις αγορές ομολόγων και πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ. Άρα, λοιπόν, μετά το sell-off του Μαρτίου 2020, όπου ξεκίνησε ουσιαστικά το lockdown ως απόρροια της πανδημίας, και μέχρι να υπάρξουν οι ανακοινώσεις για τα εμβόλια στο τέλος Οκτωβρίου, οι κυριότεροι λόγοι διόρθωσης των αγορών ήταν η COVID-19. Στη συνέχεια, μετά και την έλευση των εμβολίων, οι διορθώσεις που ακολούθησαν ήταν μικρές και δεν ξεπέρασαν το 6% για τον S&P 500, με τις δύο μεγαλύτερες να σχετίζονται με τις ανησυχίες για τις αποδόσεις των ομολόγων και το tapering μετά το ετήσιο συνέδριο στο Jackson Hole.

  Άρα, λοιπόν, οι διορθώσεις με αφορμή την COVID-19 δεν αναμένεται να είναι ισχυρές στον βαθμό που τα εμβόλια παρέχουν πάνω-κάτω την προστασία που παρείχαν σε όλες τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις. Μόνο σε περίπτωση που ο εμβολιασμός ή τα φάρμακα που έρχονται από Merck και Pfizer δεν είναι σε θέση να περιορίσουν τον ιό, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πτωτική πορεία των αγορών. Εκτιμώ ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μια ισχυρή πτώση των αγορών είναι κατά πόσο θα τρέξει η Fed να αυξήσει τα επιτόκια ή θα ακολουθήσει βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που αναμένει η αγορά.

  Υπενθυμίζεται ότι ο τωρινός πρόεδρος της Fed έχει την εμπειρία του 2018 ως παράδειγμα προς αποφυγή, καθώς η πρόωρη, όπως αποδείχθηκε, αύξηση των επιτοκίων οδήγησε σε ισχυρές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα η αμερικανική αγορά να υποχωρήσει 20% περίπου (Δεκέμβριος 2018), στο όριο να χαρακτηριστεί η απαρχή μιας πτωτικής αγοράς (Bear Market). Έτσι λοιπόν, εφόσον ακολουθήσουμε το ρητό "το πάθημα έγινε μάθημα", ο ουσιαστικά επανεκλεγείς πρόεδρος της Fed ενδέχεται να είναι λιγότερο επιθετικός στις αυξήσεις επιτοκίων για το 2022 από ό,τι αρχικά έχει εκτιμηθεί από τις αγορές, δίνοντας έτσι συνέχεια στην ανοδική κίνηση των αγορών!

  Μάλιστα, το χαμηλό του Δεκεμβρίου 2018 είχε επιτευχθεί την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων, συνεδρίαση όπου η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σχετικά υποτονική (το τωρινό sell-off έλαβε χώρα την επομένη της αργίας των Ευχαριστιών, που ήταν ημιαργία). 

  πιν

   

  πιν

   

  Καταλήγοντας, οι διορθώσεις αποτελούν το απαραίτητο συσπείρωμα του ελατηρίου, αντλώντας την απαραίτητη δύναμη ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να επιμηκυνθεί και να συνεχιστεί η ανοδική τάση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πτώσεις έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια από τις ανόδους χρονικά, καθώς η ψυχολογία είναι αυτή που μεγεθύνει την ορμή. Τέλος, να σημειώσω ότι ο δείκτης Fear and Greed (το 1 αποτελεί τον απόλυτο φόβο και το 100 την απόλυτη απληστία για τη μέτρηση του δείκτη), που έχει δημιουργήσει το CNN Βusiness, σημείωσε τιμή 33 την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 64 και έναν μήνα πριν στο 72! Δηλαδή η απληστία μέσα σε μία ημέρα μετατράπηκε σε φόβο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αγορές. Νομίζω χαρακτηριστική είναι η φράση του Mike Tyson "Όλοι έχουν ένα σχέδιο, μέχρι να τους χτυπήσει μια δυνατή γροθιά στο πρόσωπο"!

  πιν


  Autohellas: Τα ισχυρότερα μεγέθη των τελευταίων τουλάχιστον 15 ετών

  Η Autohellas, ηγέτης στην ενοικίαση αυτοκινήτων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε για το 9μηνο 2021 κύκλο εργασιών 486 εκατ. ευρώ (+35%), λειτουργικά κέρδη (EBIT) 69,6 εκατ. ευρώ (+124%) και καθαρά κέρδη 46,4 εκατ. ευρώ (+251%). Οι ενοικιάσεις στην Ελλάδα έκλεισαν με αύξηση 23% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, ενώ η εμπορία αυτοκινήτων και υπηρεσιών ενισχύθηκε κατά 44%. Τα νούμερα του 9μήνου αποτελούν ιστορικό ρεκόρ για τον όμιλο, τουλάχιστον από εισαγωγής της εταιρείας στο Χ.Α. 

  Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας στις 30/9/2021 διαμορφώθηκε στα 337 εκατ. ευρώ, έναντι 360 εκατ. ευρώ στις 30/6/2021. Η μετοχή διαπραγματεύεται 19,7 φορές τα κέρδη του 2020, έναντι 7,3 φορών τα κέρδη του 2019. Ταυτόχρονα, ο δείκτης EV/EBIT διαμορφώνεται στις 9,5 φορές τα EBITDA των τελευταίων 12 μηνών, ενώ βρίσκεται σε σημαντική έκπτωση σε σχέση με τις αντίστοιχες ομοειδείς εισηγμένες σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, καθώς κυμαίνονται από 16-17 φορές τα EBITDA του 2021. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης P/E δεν ξεπερνά τις 9 φορές τα κέρδη των τελευταίων 12 μηνών. Η αλήθεια είναι ότι την αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας έχει ακολουθήσει και η μετοχή, καθώς σημειώνει υψηλά από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών!

  Η αισιοδοξία για αύξηση του τουρισμού το 2022 σε σχέση με το 2021 και 2020 νομίζω ότι μπορεί να λάβει μια ισχυρή πιθανότητα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των τουριστών που θα έρθουν στη χώρα μας θα προτιμήσουν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο παρά οποιοδήποτε άλλο μεταφορικό μέσο, με σκοπό την αποφυγή του συγχρωτισμού. Τέλος, η Autohellas αποτελεί μία από τις ελάχιστες εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. όπου μπορεί κανείς να επενδύσει, προσδοκώντας την ανάπτυξη των εργασιών της λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού, του βασικότερου πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

  πιν


  Κορυφαίες αποδόσεις 11μήνου για Quest και τεχνολογία στο Χ.Α.

  Με απώλειες 3,4% έκλεισε ο Νοέμβριος, μετά τα κέρδη 3,8% για τον Οκτώβριο και 7,26% για το 11μήνο του 2021. Μόλις έξι μετοχές από τον FTSE Large Cap έκλεισαν με κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες κινήθηκαν πτωτικά. Ειδικότερα, τα σημαντικότερα κέρδη τον Νοέμβριο σημείωσαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+15,4%), Βιοχάλκο (+3,1%) και Quest (+1,4%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Τράπεζα Πειραιώς (-13,2%), ΟΠΑΠ (-8,8%) και Motor Oil (-8,7%). 

  Στο 11μηνο τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν οι Quest (+67,7%), Eurobank (+51,9%) και ΔΕΗ (+26,6%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Τράπεζα Πειραιώς (-94,1%), Jumbo (-12,8%) και ΟΛΠ (-10,9%).

  Σε επίπεδο δεικτών, ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες με -8,5% (κυρίως λόγω ΟΠΑΠ), ακολουθούμενος από τον κλάδο τροφίμων και ποτών με -7,9% (κυρίως λόγω Coca-Cola HBC) και του πετρελαίου και αερίου με -6,8%. Στον αντίποδα, τα υψηλότερα κέρδη για έναν ακόμα μήνα σημείωσε η τεχνολογία με +4,2%, οι πρώτες ύλες με 2,9% και ο κλάδος κοινής ωφέλειας με 2,3%.

  Ο κλάδος της τεχνολογίας συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι των υπολοίπων δεικτών της αγοράς, καθώς σημειώνει εντυπωσιακά κέρδη 91% από την αρχή του έτους, έναντι +23% του δείκτη βιομηχανικών προϊόντων & υπηρεσιών και +20,4% των πρώτων υλών. 

  Τέλος, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χ.Α. διαμορφώθηκε στα 82,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη 10% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 και 37% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ για το 2021 η μέση αξία προσεγγίζει τα 73,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χ.Α. την τελευταία δεκαετία δεν ξεπερνά τα 74 εκατ. ευρώ, πολύ κοντά στον μέσο όρο του 2021!

  Ατζέντα (7/12 - 12/12)

  Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην ανακοίνωση του ΑΕΠ γ’ τριμήνου και τον πληθωρισμό

  Σήμερα Τρίτη αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου οι ΑΔΜΗΕ και Lamda Development (την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των αναλυτών). Την ίδια ημέρα έχει συγκαλέσει τακτική γ.σ. η Φίλιππος Νάκας, ενώ αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι ομολογίες της Noval Property στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της ρυθμιζόμενης αγοράς του Χ.Α. Την Τετάρτη λήγει η περίοδος άσκησης δικαιώματος προτίμησης για την ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής. Την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων για τον Νοέμβριο. Την Παρασκευή έχουν συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. οι Ελληνικά Πετρέλαια, Μουζάκης και Premia (με κύριο θέμα την αδειοδότηση ως ΑΕΕΑΠ), ενώ η Φίλιππος Νάκας έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος. Την ίδια ημέρα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τους δείκτες κύκλου εργασιών στον τομέα των υπηρεσιών για το γ’ τρίμηνο, καθώς και τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Νοέμβριο.

  ΑΕΠ Ευρωζώνης και πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Γερμανία στο επίκεντρο

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη στη Γερμανία το φως της δημοσιότητας βλέπει η έρευνα του ινστιτούτου ZEW (Σεπτεμβρίου) για τις οικονομικές συνθήκες του επόμενου εξαμήνου, ενώ την ίδια ώρα αναμένεται η ανακοίνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το γ’ τρίμηνο, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 13,2% σε ετήσια βάση. Την Τετάρτη είναι η σειρά της Ιαπωνίας να ανακοινώσει το ΑΕΠ γ’ τριμήνου (εκτιμήσεις +1,6% σε ετήσια βάση), ενώ το απόγευμα της ίδια ημέρας ανακοινώνονται οι κενές θέσεις εργασίας που υπήρχαν την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου. Την Παρασκευή ανακοινώνεται ο πληθωρισμός σε Γερμανία και ΗΠΑ για τον Νοέμβριο, καθώς και οι πληθωριστικές και καταναλωτικές προσδοκίες με βάση την έρευνα του Νοεμβρίου από το Πανεπιστήμιο του Michigan. 

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ