Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Οκτ-2021 00:05

  Δυναμικό ξεκίνημα, εκρηκτική συνέχεια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Του έδωσε και κατάλαβε η Σωληνουργεία Λ. Τζιρακιάν Profil Α.Ε. (ΤΖΚΑ) στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε στο εξάμηνο του 2021 αφήνοντας μάλιστα ορθάνοιχτη την πόρτα έντονης κερδοφορίας και για το δεύτερο εξάμηνο. O συνδυασμός του διψήφιου ποσοστού ανόδου του όγκου των πωλήσεων από τα 7,88 εκατ. ευρώ στα 15,16 εκατ. ευρώ και των ανοδικών τιμών χάλυβα εκτόξευσε τα καθαρά κέρδη από τα 125 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου στα 1,84 εκατ. ευρώ. Με βάση τώρα τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου η μετοχή της Τζιρακιάν με τη κεφαλαιοποίηση των 9 εκατ. ευρώ που έχει στο ταμπλό δείχνει να συναλλάσσεται με ένα P/E : 5 (!), στοιχείο που δίνει τηn τρανταχτή αιτία για συνέχιση της ανόδου. Επίσης από τα μέχρι τώρα δεδομένα η ζήτηση σε χαλυβουργικά προϊόντα όχι μόνο δε φαίνεται να κοπάζει αλλά δυναμώνει περαιτέρω δίχως ακόμα να έχουν μπει στον χορό τα γιγάντια κατασκευαστικά έργα που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα την επόμενη πενταετία από κοινοτικά και ιδιωτικά κονδύλια ύψους άνω των 70 δισ. ευρώ. Ήδη στα μισά του δευτέρου εξαμήνου ο ρυθμός αύξησης του όγκου των πωλήσεων της Τζιρακιάν εντοπίζεται με διψήφιο ρυθμό την ίδια ώρα που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει και ζωντανεύει η οικοδομική δραστηριότητα άρα και η κατανάλωση του χάλυβα μέσω και της χρηματοδοτικής στήριξης που παρέχουν οι τράπεζες, κάτι που είχε παγώσει για κάμποσα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Διαγραμματικά η μετοχή έχει μπει στη διαδικασία ανοδικής διάτρησης της περιοχής των 3,10 με 3 ευρώ πραγματοποιώντας ισχυρούς όγκους συναλλαγών. Όταν η τεχνική αυτή πράξη ολοκληρωθεί η τιμή της μετοχής θα αποδράσει πάνω από τα 3,60 ευρώ βάζοντας ως στόχο τα επίπεδα που είχε γράψει στα τέλη του 2019 στα 4,30 ευρώ όταν και παρουσίαζε όμως στα ετήσια αποτελέσματα πωλήσεις 14,52 εκατ. ευρώ (λιγότερα δηλ. και από το τωρινό εξάμηνο) και ζημιές μετά φόρους -1,858 εκατ. ευρώ ή το ακριβώς αντίθετο από τα κέρδη 1,84 εκατ. ευρώ του φετινού πρώτου εξαμήνου. Πάντως το "νέο αίμα" ο απόφοιτος Μεταλλουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π), αντιπρόεδρος και CEO της εισηγμένης Λυμπαρέτ Τζιρακιάν έχει αρχίζει και αφήνει όλο και περισσότερο το ενεργό αποτύπωμά του στην αναπτυξιακή της πορεία. 

  πιν

   

  Σημαντικά κερδισμένος από την άνθηση της οικοδομικής δραστηριότητας στα επόμενα χρόνια αναμένεται να βγει και ο όμιλος Αλουμύλ (ΑΛΜΥ) ο οποίος στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου έδειξε ανοιχτά τις δυνάμεις του, παρουσιάζοντας κύκλο εργασιών 140,5 εκατ. ευρώ, EBITDA 19,5 εκατ. ευρώ και ισχυρά κέρδη μετά φόρων στα 9,1 εκατ. ευρώ από 3,4 εκατ. ευρώ ή αύξηση της τάξεως του 119,4%. Και εδώ το δεύτερο εξάμηνο πάει αρκετά καλά παρά τις όποιες μικροκαθυστερήσεις των έργων λόγω των όποιων πληθωριστικών πιέσεων δίνοντας έτσι ισχυρά πατήματα στον όμιλο για την καταγραφή σημαντικής κερδοφορίας και στο τέλος του 2021. Ο όμιλος με κεφαλαιοποίηση στα 63 εκατ. ευρώ εμφανίζει ένα P/E: 8 (εξάμηνο) γεγονός που αφήνει σημαντικά περιθώρια ανόδου στη τιμή της μετοχής. Διαγραμματικά τώρα η Αλουμύλ δίνει στην παρούσα φάση νέα σημεία εισόδου μιας που έχει πραγματοποιήσει ένα υγιές pullback από τα υψηλά των 2,32 ευρώ προς το πολύ σκληρό επίπεδο στήριξης των 1,90 με 1,85 ευρώ. Το επίπεδο αυτό έχει την ικανότητα να ανατροφοδοτήσει τις δυνάμεις των αγοραστών για να φέρουν την τιμή της μετοχής μέσα στη ζώνη των 2,30 με 2,50 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος της μετοχής είναι η κατάκτηση των 3,20 ευρώ. Τιμή η οποία θεωρείται ως εφικτή γιατί "σπονσάρεται" όχι μόνο από το διαγραμματικό ανοδικό στροφέα "S” του 2018 αλλά και από όλον αυτό τον κατασκευαστικό οργασμό που φαίνεται να καταφθάνει στους επόμενους μήνες. 

  πιν

   

  Ο όμιλος Unibios (ΒΙΟΣΚ), όπου δραστηριοποιείται στον χώρο της βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορείας με τεχνολογίες και προϊόντα για την υπεύθυνη χρήση του ύδατος και της ενέργειας, κατέχοντας ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά και σημαντική παρουσία σε χώρες του εξωτερικού, έδειξε με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ότι μπορεί όντως να αποτελέσει ένα δυναμικό "turnaround story” του ελληνικού χρηματιστηρίου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι οι πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου του 2021 ανήλθαν στα 3,122 εκατ. ευρώ με το μικτό κέρδος να κλείνει στα 1,125 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 411 χιλ. ευρώ την ίδια ώρα που το δεύτερο εξάμηνο είναι συνήθως λόγω τουριστικής εποχικότητας και το πιο δυνατό από απόψεως κερδοφορίας. Ήδη ακούγεται ότι οι μισές και κάτι παραπάνω πωλήσεις στο δεύτερο εξάμηνο έχουν καλυφθεί από το …νησί των ανέμων. Ο όμιλος που έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 9,3 εκατ. ευρώ φαίνεται να μπαίνει με δύναμη και στον τομέα επεξεργασίας υγρών βιομηχανικών αποβλήτων όπου σέρνει μαζί του όπως και της επεξεργασίας νερού μια πίτα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Αναφέρω τη μικρή της κεφαλαιοποίηση καθώς με ένα ή δύο έργα μεγάλης εμβέλειας, και δεν μιλάω μόνο για την Ελλάδα, μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να γιγαντωθεί. Στη διαγραμματική ανάλυση η μετοχή έχει αποτυπώσει ένα ιδιάζων πλαγιοσταθεροποιητικό τριγωνικό σχηματισμό Pennant "T”, όπου συνήθως σπάει προς την πλευρά της κύριας τάσης που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ανοδική. Ο κυρίαρχος ανοδικός στροφέας "S” έχει θέσει ως κύριο στόχο την ανοδική τμήση των 0,70 ευρώ και τη μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση της μετοχής προς την επόμενη περιοχή αντίστασης των 0,90 με 0,88 ευρώ. 

  πιν


   
  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ