Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Σεπ-2021 00:05

  Πάτα γκάζι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Ο όμιλος των Πλαστικών Θράκης (ΠΛΑΘ) παρουσίασε στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου για το 2021 αύξηση κατά 50,8% στον κύκλο εργασιών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, κλείνοντας έτσι στα 234,28 εκατ. ευρώ, αύξηση 178% στα EBITDA, φθάνοντας στα 72,45 εκατ. ευρώ, και προσέξτε …αύξηση 384,1% στα κέρδη μετά από φόρους στις συνολικές δραστηριότητες, φτάνοντας στα 48,51 εκατ. ευρώ (!) ή κέρδη 1,111 ευρώ ανά μετοχή, που μόνο σε εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης μπορείς να συναντήσεις. Δηλαδή αν ο όμιλος "κατεβάσει" και στο άλλο εξάμηνο το ίδιο νούμερο στα καθαρά κέρδη, κάτι που θεωρείται αρκετά πιθανό, θα φτάσει κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει, με την υπάρχουσα κεφαλαιοποίηση των 319 εκατ. ευρώ, ότι το 32% αυτής είναι καθαρά κέρδη. Ίσως από τις λίγες εταιρείες που παρουσιάζουν τέτοια καθηλωτικά αποτελέσματα στη τελική των αποτελεσμάτων. 

  Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς τα Πλαστικά Θράκης μείωσαν τόσο πολύ τον δανεισμό τους ώστε να παρουσιάζουν, μετά από χρόνια, αρνητικό δανεισμό ύψους 11,4 εκατ. ευρώ, μιας που τα ταμειακά διαθέσιμα υπερκάλυψαν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Κοινώς η εταιρεία έχει αλλάξει συθέμελα από πλευράς κερδοφορίας σε τέτοιο σημείο που αν πέσουν έως το τέλος του έτους άλλα 40 εκατ. σε καθαρά κέρδη, θα έχει πλέον ένα τέτοιο ταμείο που θα μπορεί να στήσει μέσω σημαντικών επενδύσεων μια αναπτυξιακή πορεία που πολλοί θα ζήλευαν. 

  Και όντως το φαινόμενο ΠΛΑΘ μπορεί να μη συνεχιστεί με την ίδια επιθετική ποσοστιαία κερδοφορία το 2023, καθώς το 2022 είναι ήδη "καπαρωμένο", αλλά, όπως αναφέραμε, το ταμείο θα είναι τόσο ανθηρό που μπορεί να συνεχίσει να πατάει γκάζι πραγματοποιώντας πιθανές εξαγορές, ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα κάνουν θραύση. 

  Διαγραμματικά τώρα, η μετοχή με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχει πραγματοποιήσει από τα υψηλά των 8,92 ευρώ μια εξαέρωση έως και -21% των γρήγορων επενδυτών, δημιουργώντας μια νέα δυναμική βάση προετοιμασίας πάνω από τα 7 ευρώ για την επόμενη μεσοπρόθεσμη κυματική κίνηση, που μπορεί να βγάλει πλέον πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ. Θετικό είναι και το γεγονός ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν "μαζευτεί" πάνω από 600 χιλ. τεμάχια, με μέσο όρο τα 7,34 ευρώ.

  PLATH 23.09.2021

   

  Σε μια ανάλυση που είχαμε παραθέσει στις αρχές του περασμένου Μαΐου με τίτλο "Τεράστια κονδύλια χτυπούν την πόρτα της πληροφορικής", χτυπήσαμε όχι την εν λόγω πόρτα αλλά μια επενδυτική φλέβα χρυσού με τις εταιρείες πληροφορικής που παραθέσαμε: με Profile, Epsilon Net, Performance και Byte να δίνουν στη συνέχεια τα ρέστα τους στο ταμπλό. 

  Για τη τελευταία μάλιστα που είχε κάνει την έκπληξη στα αποτελέσματα του 2020, κλείνοντας με κύκλο εργασιών 31,66 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 3.45 εκατ. ευρώ, είχαμε δώσει ως αρχικό στόχο τα 2 ευρώ και μετά τα 2,90 με 3 ευρώ. Τώρα που η Byte (ΒΥΤΕ) έβγαλε μόνο για το πρώτο εξάμηνο κύκλο εργασιών 18,88 εκατ. ευρώ και EBITDA 2,423 εκατ. ευρώ, μάλλον τα 3 ευρώ είναι θέμα χρόνου για τη τιμή της μετοχής να τα διασπάσει ανοδικά και να πάρει το ελεύθερο για να τρέξει πάνω στον δρόμο που οδηγεί προς τα… 4,30 ευρώ. 

  Επίσης, με τον καθαρό δανεισμό της να είναι μηδενικός, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα υπερκαλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις, και το 2022-2023 να είναι προ το πυλών με τα γιγάντια επενδυτικά προγράμματα που θα τρέξουν στην πληροφορική, το μέλλον της κερδοφορίας της είναι κάτι παρά πάνω από μπροστά της. 

  BYTE 23.09.2021

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ