Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 00:29

  Η επιστροφή και τα περιθώρια εκτίναξης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Θα σπάσω την παράδοση και θα αναφέρω πρώτη μια εταιρεία που ναι μεν "παίζει" στην επιτήρηση αλλά δείχνει καθόλα  έτοιμη μετά από σχεδόν 800 μέρες να ταξιδέψει πάνω από τα  0,58 ευρώ, τοποθετώντας στο κάδρο ως επόμενο διαγραμματικό  στόχο τα 0,86 ευρώ. Μιλάμε για την INTRALOT (ΙΝΛΟΤ) η οποία με τις αναχρηματοδοτήσεις των ομολογιών της λήξης Σεπτεμβρίου του 2021 μείωσε κατά 163 εκατ. ευρώ (!) τις συνολικές δανειακές της υποχρεώσεις, δημιουργώντας έτσι μια  νέα κεφαλαιακή δομή που θα βελτιώσει  σημαντικά τόσο την οικονομική της θέση όσο  και τις δυνατότητές της ώστε  να εκμεταλλευτεί σημαντικές ευκαιρίες στις ανεπτυγμένες αγορές με βάση το στρατηγικό της σχεδιασμό. Κάτι δηλαδή που ήδη παίρνει σάρκα και οστά στην αμερικανική Intralot Inc όπου ισχυροί θεσμικοί επενδυτές όπως οι Beach Point Capital,  Oak Hill και M&G Plc κατέχουν το  34% του μετοχικού της κεφαλαίου, επιδιώκοντας  να μεγιστοποιήσουν τις υπεραξίες τους με την είσοδο της εταιρείας στο Nasdaq. Η σημαντική βελτίωση του ισολογισμού της Intralot που αναγνωρίζεται και από τις αναθεωρήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους  Fitch και Moody’s  θα την οδηγήσει σύντομα εκτός επιτήρησης, ενώ μια πιθανή θετική εξέλιξη στην αμερικανική θυγατέρα θα προκαλέσει έντονες σεισμικές δονήσεις στην αποτίμησή της. Γυρνώντας τώρα στη διαγραμματική ανάλυση αυτό που είναι άξιο λόγου είναι το γεγονός της ανοδικής διάσπασης του Exponential κινητού μέσου όρου των 200 εβδομάδων. Έναν πολύ σημαίνοντα κινητό μέσο όρο  που η τιμή της μετοχής είχε σε επίπεδο κλεισίματος να βρεθεί και να αναπνέει πάνω από αυτόν  από το καλοκαίρι του 2008 όταν και λάμβανε τιμές στα... 10 ευρώ. Πραγματικά ιστορικό γεγονός, τουλάχιστον για τους τεχνικούς αναλυτές, που στατιστικώς αν φυσικά υπάρχει και η συνέχεια ανοδικής απομάκρυνσης από αυτόν υποδηλώνει την έντονη αλλαγή μακροπρόθεσμης τάσης και στάσης.

  pin

   

  Η πολύ καλή, πέραν της αναμενόμενης, τουριστική κίνηση από τον Ιούνιο έως και σήμερα, μιας που από ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί και στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές θετικές οικονομικές εξελίξεις και σε αρκετές εισηγμένες εταιρείες. Μια από αυτές είναι και η ΕΛΙΝΟΙΛ (ΕΛΙΝ) που έχει πολύ ισχυρή παρουσία στη νησιωτική Ελλάδα με  μεγάλο  δίκτυο πρατηρίων και εγκαταστάσεις τροφοδοσίας καυσίμων σκαφών στις μαρίνες. Μια αποφασισμένη ΕΛΙΝΟΙΛ η οποία έχει βάλει πλέον για τα καλά ως στρατηγικό στόχο την ενεργειακή της μετεξέλιξη. Ένα μικρό αλλά ιδιαίτερα θετικό δείγμα  είναι η συμφωνία  με τη ΔΕΗ για τη τοποθέτηση 1.000 φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο των πρατηρίων της όπου στα επόμενα 2-3 χρόνια θα φτάσουν τους 10.000 σταθμούς φόρτισης. Η εταιρεία έχει αυτή τη στιγμή μια κεφαλαιοποίηση των 47 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που εμφάνισε για το 2020 κύκλο εργασιών 1,459 δισ. ευρώ και EBITDA 13,9 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται στο τρέχον έτος να ισχυροποιήσει σημαντικά τη κερδοφορία της. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να συσσωρεύει σημαντικές δυνάμεις πάνω από τη μακροπρόθεσμη τοξοειδή αντίσταση "W” και την περιοχή των 2 ευρώ. Η πλάγια αυτή κίνηση  έχει στοιχεία ενός  πιεσμένου ελατηρίου που μπορεί να εκτοξεύσει απότομα τη τιμή της προς την επόμενη περιοχή αντίστασης των 3,20 ευρώ.

  pin

   

  Τη μετοχή της εταιρείας ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ Λ.ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ PROFIL Α.Ε. (ΤΖΚΑ) την είχαμε εντοπίσει λίγο κάτω από το σημείο απασφάλισης των 2,40 με 2,50 ευρώ. Τώρα η μετοχή λαμβάνει τιμές στα 2,85 ευρώ και δείχνει έτοιμη να χτυπήσει τον αρχικό στόχο που είχαμε θέσει βάσει της εξελισσόμενης διαγραμματικής ανάλυσης στα 3,10 ευρώ. Η ανοδική διάσπαση τώρα του εν λόγω επιπέδου μπορεί να προκαλέσει ανοδική ανάφλεξη στην τιμή της μετοχής καθώς το επόμενο σοβαρό σημείο αντίστασης που έρχεται από το φθινόπωρο του 2019 είναι στα 4,30 με 4,18 ευρώ. Χορηγός σε αυτό το ανοδικό μεσομακροπρόθεσμο σενάριο είναι ο στροφέας "Q”. Η ικανή διοίκηση σε συνδυασμό με την αλματώδης αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και  τα δρομολογούμενα κοινοτικά κονδύλια μπορεί άνετα να κάνουν τη διαφορά τόσο στη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας όσο φυσικά και στη τιμή της μετοχής της.  

  pin

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ