Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Σεπ-2021 00:24

  Άνθηση και προοπτικές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η  ΕΛΓΕΚΑ (ΕΛΓΕΚ) που  ιδρύθηκε το 1974 και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1999  είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους στον χώρο της εμπορίας τροφίμων, λοιπών καταναλωτικών ειδών και υπηρεσιών logistics. Διαθέτει ένα ισχυρό πελατολόγιο διεθνούς κύρους και αποτελεί έναν  αναπόσπαστο κρίκο στην τροφοδοτική αλυσίδα (Supply Chain). Δραστηριοποιείται δε  σε έναν ιδιαίτερα "hot” κλάδο, που παγκοσμίως έχει αρχίσει από τα μέσα του 2020 και γνωρίζει ισχυρή  άνθηση. Τάση η οποία αναμένεται να κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμα δίνοντας έτσι σημαντικές ευκαιρίες στην ΕΛΓΕΚΑ για περαιτέρω ανάπτυξη μέσω της μεγαλύτερης επιχειρηματικής της  διείσδυσης στην αγορά, βελτιώνοντας έτσι την κερδοφορία και τα  οικονομικά της  μεγέθη.  Ο όμιλος μάλιστα προσφάτως έχοντας διαισθανθεί τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης προχώρησε δυναμικά και σε μια επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου "μαζεύοντας" 10,853 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι για το 2020 η ΕΛΓΕΚΑ ανακοίνωσε  ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 192,5 εκατ. ευρώ  έναντι  179,2 εκατ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας έτσι αύξηση για τέταρτο συνεχόμενο έτος, ενώ το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 33,4 εκατ. ευρώ έναντι 30,8 εκατ. ευρώ το 2019. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 13,6 εκατ. ευρώ έναντι 13,0 εκατ. ευρώ το 2019. Επίσης εμφάνισε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 5,7 εκατ. ευρώ με το τρέχον EV/EBITDA να διαμορφώνεται σε 6,8 (!). Μιλάμε για έναν όμιλο που έχει ακόμα μια κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Διαγραμματικά η μετοχή φαίνεται να έχει διασπάσει για τα καλά την αντίσταση των 0,40 ευρώ και να κατευθύνεται προς την επόμενη κοντινή των 0,565 ευρώ, όπου είχε γράψει και στις αρχές του 2020. Το θέμα είναι όμως ότι αν πάει και την προσπεράσει με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα ξεκλειδώσει άμεσα τα 0,80 ευρώ. Πάντως α ανοδικός στροφέας "Q” του 2017 προς τα εκεί πιέζει.

  πιν

   

  Η διοίκηση της εταιρείας  ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ  (ΕΣΥΜΒ) στη γενική συνέλευση που έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούλιο είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα θετική ως προς τις μεσομακροπρόθεσμες  προοπτικές της λόγω κυρίως των πολλαπλών projects που αναμένονται να υλοποιηθούν στη χώρα μέσω των τεράστιων κοινοτικών  κονδυλίων που θα εισρεύσουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα ΕΣΠΑ 2021 - 2027. Να αναφέρουμε ότι η εταιρεία συγκαταλέγεται  μέσα στους πρώτους ομίλους παγκοσμίως στον σχεδιασμό και υλοποίηση υποδομών καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης με σημαντικά τοπικά και διεθνή έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τουλάχιστον 30 τρίτες χώρες. Επίσης ένα πρώτο δείγμα "επιστροφής" της,  μιας που συναλλάσσεται στην επιτήρηση,  είναι τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020, όπου παρουσίασε αύξηση 35% στον κύκλο εργασιών φτάνοντας τα 4,165 εκατ. ευρώ από 3,083 εκατ. ευρώ το 2019 και ισχυρή άνοδο κατά 380% στα  καθαρά κέρδη, κλείνοντας στα 836 χιλ. ευρώ από 174 χιλ. ευρώ το 2019. Τεχνικά η μετοχή αποτυπώνεται στο εβδομαδιαίο chart τιμών να πατάει σθεναρά πάνω από τη βάση των αγοραστών στα 0,50 ευρώ και να κινείται βάσει της ανοδικής ρότας που καθορίζει η μεσοπρόθεσμη  γραμμή τάσης "T”  προς το επόμενο επίπεδο των 0,76 ευρώ. Στο ανοδικό της έργο βοηθάει και ο σχεδόν τριετής ανοδικός στροφέας ”W” όπου αργά αλλά σταθερά οδηγεί την τιμή της μετοχής προς τα 1,18 ευρώ.

  πιν

   

  Ικανοποιητικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2021 (105,7 εκατ. ευρώ πωλήσεις  και EBITDA 14,95 εκατ. ευρώ) ο διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass (ΦΡΙΓΟ) κ. Νίκος Μαμουλής, τονίζοντας τη σαφή ανάκαμψη της ζήτησης σε πολλές από τις αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία με τις αυξητικές τάσεις να φαίνεται ότι διατηρούνται ως το τέλος του έτους.  Μάλιστα παρά τις όποιες προκλήσεις, όπως η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας, ο κ. Μαμουλής αναμένει αύξηση πωλήσεων και EBITDA το 2021. Να αναφερθεί ότι η Frigoglass διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 61,2 εκατ. ευρώ και πιστωτικές γραμμές 13 εκατ. ευρώ για την επαρκή κάλυψη του κόστους χρηματοδότησης και των απαιτήσεων του κεφαλαίου κίνησης το 2021. Εδώ διαγραμματικά φαίνεται ότι όντως κάτι αλλάζει προς το θετικό καθώς η μετοχή έχει τμήσει ανοδικά την πρώην ισχυρή γραμμή αντίστασης "V” και  κατευθύνεται προς το παλιό πεδίο αντιπαράθεσης αγοραστών – πωλητών του 2017 και του 2020 στα 0,28 με 0,24 ευρώ ή έως και +50% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Βασική προϋπόθεση συντήρησης του εν λόγω σεναρίου είναι η διατήρηση του άτμητου της "V” και των 0,16 ευρώ περίπου.

  πιν

   

  Κλείνω με μια γρήγορη διαγραμματική ματιά στη Motor Oil (ΜΟΗ), όπου δέχθηκε ένα απότομο stop στη βραχυχρόνια ανοδική της πορεία, που είχε εκδηλώσει στις τελευταίες μέρες του Αυγούστου κινούμενη επιθετικά από τα 13 στα 14,40 ευρώ. Το ζητούμενο για το στρατόπεδο των αγοραστών είναι η διακράτηση της περιοχής από όπου διέρχεται η τμημένη γραμμή αντίστασης "R” στα 13,60 ευρώ. Όσο αυτό  το επίπεδο κρατάει τις όποιες γρήγορες ρευστοποιήσεις βγήκαν στις τελευταίες δύο με τρεις συνεδριάσεις για τον x λόγο τόσο οι αγοραστές θα ανασυνταχθούν για μια εκ νέου ανοδική προσπάθεια αναχαίτισης των 14,50 ευρώ.  Το επίπεδο αυτό όμως θέλει ιδιαίτερη προσοχή διότι αν  διαρραγεί ανοδικά θα δώσει  περιθώρια στη μετοχή για μια βίαιη κίνηση πάνω από το όριο των 15 ευρώ.  

  πιν

   

  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ