Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Αυγ-2021 00:09

  Επενδυτικά πλάνα και ισχυρή αλλαγή πλεύσης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Έτοιμη να ξεδιπλώσει τις αναπτυξιακές της δυνάμεις στον "trendy” τομέα  των ΑΠΕ δηλώνει μετά και την απορρόφηση της ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ η νέα  ΙΝTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΙΝΚΑΤ). Με επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ στην επόμενη τριετία ο όμιλος ΙΝΤΡΑΚΑΤ ετοιμάζεται να πατήσει πόδι στη "χρυσή" δεκαετία της πράσινης ενέργειας. Μάλιστα σύμφωνα με τη διοίκηση δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί καθώς έχει ετοιμάσει πλάνα επενδύσεων που σε βάθος 8ετίας μπορεί να φτάσουν και στο 1 δισ. ευρώ. Όσον αφορά δε το κατασκευαστικό κομμάτι ο όμιλος έχει μαζί με τις προς υπογραφή συμβάσεις ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που προσεγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ. Εδώ όμως υπάρχει στο... μανίκι του ομίλου και ο κατασκευαστικός άσσος  μιας επιπλέον επένδυσης  της Fraport ύψους 150 εκατ. ευρώ στους χώρους κυκλοφορίας των αεροπλάνων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, όπου αν κρίνουμε από την ήδη εκρηκτική επιβατική κίνηση που παρουσίασαν κατά το δύσκολο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου μάλλον δεν πρόκειται  να αργήσει και πολύ να βγει. Σύμφωνα τώρα με την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας κ. Πέτρου  Σουρέτη, τα ποσά τα οποία αναμένονται να πέσουν στην κατασκευαστική αγορά κατά την προσεχή δεκαετία φτάνουν για τα δημόσια έργα τα  43,4 δισ. ευρώ, ενώ σε ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις αναμένονται μέχρι το 2026  έργα 7 δισ. ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει τις δυνατότητες κερδοφορίας που απλώνονται εμπρός. Διαγραμματικά η μετοχή ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το τεράστιο μακροπρόθεσμο ανάποδο σχηματισμό  Head and Shoulders του 2010, όπου έχει ως διαμορφωθείσα neckline την περιοχή των 2,15 ευρώ. Η μετοχή φαίνεται ότι δοκιμάζεται μέσα στη ζώνη των 2 με 1,90 ευρώ αλλά διαγραμματικά είναι η συνήθης πρακτική λίγο πριν το μεγάλο "Μπαμ". Για τους τύπους να σημειώσουμε ότι ο στόχος της μετοχής μετά την ανοδική διάλυση των 2,15 και του εν λόγω pattern είναι η περιοχή των… 4 με 4,40 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου βρίσκεται τώρα λίγο πάνω από τα 91 εκατ. ευρώ. Πόσο να είναι εφικτό με αυτό το αναπτυξιακό επενδυτικό project να βρεθεί με μια κεφαλαιοποίηση πέριξ των 200 εκατ. ευρώ;

  pin


   
  Αισίως έφτασε επιτυχώς στον προορισμό της η πρώην πολυαναβληθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του διεθνούς ομίλου υποδομών ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ιδρύθηκε το 1962 και έχει ως βασικούς άξονες τους τομείς της κατασκευής, των παραχωρήσεων, του περιβάλλοντος, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ανάπτυξης ακινήτων. Με δραστηριότητες σε 30 χώρες και περίπου 6.000 εργαζόμενους ο όμιλος φαίνεται να πατάει πλέον στα πόδια του έχοντας ισχυρότατους  μετόχους οι οποίοι μάλιστα επιδιώκουν (!) να αυξήσουν και περαιτέρω το ποσοστό τους. Μετά την είσοδο των νέων μετοχών ο ΕΛΛΑΚΤΩΡΑΣ  διαπραγματεύεται στα 1,45 ευρώ και με μια κεφαλαιοποίηση που ξεπερνάει πλέον τα  500 εκατ. ευρώ. Η διαγραμματική εικόνα της μετοχής φανερώνει τη δυσβατότητα της περιοχής αντίστασης των 1,55 με 1,50 ευρώ. Επίπεδο όμως όπου αν τελικά διαρραγεί ανοδικά με σημαντική αύξηση στους όγκους συναλλαγών θα μπορέσει να δώσει τιμές μέσα στην ενδιάμεση ζώνη των 1,72 με 1,68 ευρώ. Ο ανοδικός στροφέας "S” παρουσιάζεται μέχρι τώρα ως ο υπέρτατος  χορηγός της ανόδου προς την ισχυρή αντίσταση των 1,95 ευρώ, όπου και αποτελεί το υψηλότερο σημείο της τελευταίας 6ετίας. Πάνω από εκεί η εικόνα θα αλλάξει άρδην καθώς το γήπεδο για τους αγοραστές μπορεί να ανοίξει έως και τα 3 ευρώ με διαγραμματική σέντρα τα 2,40 με 2,50 ευρώ. Το πιθανό τώρα pullback της τιμής της μετοχής προς τον στροφέα "S”, στα 1,26 ευρώ θα δώσει σημαντική αγοραστική ευκαιρία στους swing επενδυτές.

  pin


   
  Κλείνω με την πάλαι ποτέ κραταιά ΒΙΟΤΕΡ (ΒΙΟΤ), όπου όμως η διοίκηση έχει βάλει  "πεισματικά",  μετά και τη συμφωνία εξυγίανσης που επέτυχε, να μας εκπλήξει θετικά,  υλοποιώντας ένα εκτενές σχέδιο ανάπτυξης με βασικό σκοπό τη βιωσιμότητά της και την επαναδραστηριοποίησή της (fresh start). Άλλωστε το σκεπτικό του δικαστηρίου αλλά και των συναινούντων τραπεζών  στηρίζεται στο γεγονός ότι η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε.  θα καταστεί όντως βιώσιμη. Λαμβάνεται επίσης σοβαρά υπόψη ότι  τα αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 99 εκατ. ευρώ, που είχε ο όμιλος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, μεταβάλλονται σε 13,7 εκατ. ευρώ. Άκρως θετικό και ελπιδοφόρο είναι και το γεγονός ότι  η επανεκκίνηση συντελείται σε διαρκή χρονική περίοδο  όπου αναμένεται μια τεράστια κατασκευαστική πίτα δημοσίων έργων αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ με τον όμιλο να  έχει τα φόντα ακόμα και υπό τη μορφή υπεργολαβιών να αρπάξει ένα καλό κομμάτι από αυτή, αλλάζοντας έτσι ριζικά το μελλοντικό της οικονομικό ρου.  Τεχνικά  η μετοχή δείχνει εδώ και πολλές συνεδριάσεις να συσσωρεύει δυνάμεις γύρω από την περιοχή των 0,50 ευρώ για να επιτεθεί πάνω στο διαγραμματικό τοίχο αντίστασης των 0,55 ευρώ. Η επιβεβαιωμένη ανοδική καταστρατήγηση της εν λόγω περιοχής θα επιφέρει υπό τη μορφή καταπέλτη την εκτίναξη της τιμής προς το επόμενο μακροπρόθεσμο επίπεδο αντίστασης της άνοιξης του 2010, των 0,80 με 0,84 ευρώ.  Κάπου εκεί εντοπίζεται και ο απλός κινητός μέσος των 200 μηνών. Μένει  να δούμε αν η πολύ δραστήρια διοίκηση καταφέρει να πετύχει τους στόχους της και να βγάλει τη ΒΙΟΤΕΡ από την επιτήρηση.  

  pin


  * Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ