Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 31-Μαϊ-2021 00:05

  Εξωγήινα αποτελέσματα και deal

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Ο όμιλος της Quest (ΚΟΥΕΣ) με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου για το 2021 αποκάλυψε ένα μικρό μέρος από το τι θα επακολουθήσει την επομένη στον κλάδο της πληροφορικής και όχι μόνο. Οι πωλήσεις του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 46,2% στα 216 εκατ. ευρώ έναντι 147,7 εκατ. ευρώ του 2020, τα EBITDA σημείωσαν αύξηση 46,3% κλείνοντας στα 18,36 εκατ. ευρώ από 12,55 εκατ. ευρώ ενώ τα μετά από φόρους κέρδη εκτοξεύθηκαν στο +152,2% στα 11,21 εκατ. ευρώ από τα 4,44 εκατ. ευρώ που είχε καταγράψει στην αντίστοιχη περίοδο. Εντυπωσιακές ήταν οι αποδόσεις των θυγατρικών με προεξάρχουσες τις Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest και Uni Systems, όπου η κερδοφορία έφτασε μέχρι και τον τριπλασιασμό της σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς μυρίζουν κηροζίνη καθώς σε κάποιες δραστηριότητες, όπως στις υπηρεσίες και στα προϊόντα πληροφορικής, οι εκτιμήσεις μιλάνε για ισχυρή διψήφια αύξηση εσόδων και κερδών. Διαγραμματικά η μετοχή της Quest μετά από ένα σύντομο διάλειμμα στα υψηλά των 13 με 12,30 ευρώ άναψε εκ νέου τις μηχανές και διέλυσε ανοδικά τη μέχρι πρότινος "δήθεν" σθεναρή αντίσταση των 13,10 ευρώ. Πάνω από αυτό το σημείο απελευθερώνεται ανοδικός χώρος για τα 15 ευρώ ενώ στο βάθος φαίνεται το δάσος των 18 με 18,80 ευρώ. Ο ανοδικός στροφέας "S" δείχνει να έχει τα φόντα να εκπληρώσει ένα μεγάλο μέρος από την προαναφερόμενη ανοδική διαδρομή. 

  πιν

   

  Μια άλλη εταιρεία στον κλάδο πληροφορικής η Epsilon Net (ΕΠΣΙΛ) έδειξε με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για το 2021 ότι η μέχρι τώρα ανοδική της πορεία στο ταμπλό όχι μόνο έχει ισχυρή υπόσταση αλλά και δυνατό πάτημα για υψηλότερα νούμερα τιμών. Ο κύκλος εργασιών, λοιπόν, της Epsilon Net κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 110,6% στα 8,067 εκατ. ευρώ, τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 207,74% στα 2,689 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στάλθηκαν στη ποσοστιαία στρατόσφαιρα των 463,84% κλείνοντας στα 2,235 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά δίχως την ιδιαίτερη συμμετοχή της SingularLogic. Τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν περαιτέρω, ενώ παρά τις όποιες σημαντικές εξαγορές έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες η ρευστότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και έτοιμη και για κι άλλες αναπτυξιακές κινήσεις. Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης η μετοχή της Epsilon Net συλλαμβάνεται να προσπαθεί να αποδράσει πάνω από το διαγραμματικό όριο των 6 ευρώ. Η επιβεβαίωση της ανοδικής διαφυγής ίσως χρειαστεί βραχυπρόθεσμα λίγο χρόνο παραπάνω μιας που το επίπεδο των 6 με 5,50 ευρώ έχει αποκτηθεί γρήγορα δίχως τα απαραίτητα σκαλοπάτια μαζέματος των "πωλητών". Πάντως, το επόμενο επίπεδο αντίστασης στην ανοδική μανία της μετοχής είναι αυτό που απλώνεται από τα 6,80 έως και τα 7,20 ευρώ.

  πιν

   

  "Εξωγήινα" ήταν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2021 και των Πλαστικών Θράκης (ΠΛΑΘ), όπου την περασμένη Τετάρτη έκοψαν και το δικαίωμα στο μέρισμα των 0,16 ευρώ ανά μετοχή ή απόδοση 2,8%. Εδώ είχαμε αύξηση πωλήσεων 50,5% στα 111,3 εκατ. ευρώ από 73,99 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, εκρηκτική αύξηση EBITDA κατά 278% στα 36,69 εκατ. ευρώ έναντι 9,52 εκατ. ευρώ ενώ λιποθυμικό είναι το ποσοστιαίο νούμερο αύξησης στα κέρδη μετά φόρων στις συνολικές δραστηριότητες καθώς έφτασε στο 749,2% (!) τερματίζοντας στα 24,54 εκατ. ευρώ από 2,89 εκατ. ευρώ. Επίσης στα τέλη του Μάρτη τα Πλαστικά Θράκης εμφανίστηκαν "ελαφρότερα" στο καθαρό δανεισμό κατά 29 εκατ. ευρώ. Τι άλλο να θέλεις από τα αποτελέσματα μιας εταιρείας η οποία μάλιστα, άκουσον άκουσον, δηλώνει ότι τα οικονομικά μεγέθη θα συνεχίσουν να είναι καρπερά τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας, όσο και σε επίπεδο ρευστότητας και κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης 2021. Η έντονα ανοδική αλλά στρωτή διαγραμματική εικόνα της μετοχής θυμίζει λίγο από Wall Street με το ισχυρό ανοδικό στροφέα "W" να σπρώχνει όλο και περισσότερο προς την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών. Μετά τα 5 ευρώ η τιμή της μετοχής έχει ανοίξει τον δρόμο για τα 6,50 ευρώ στοχεύοντας όμως μεσομακροπρόθεσμα τα 8 ευρώ. 

  πιν

   

  "Σε διπλό ταμπλό" είχαμε γράψει στα μέσα Μαρτίου σε ένα άρθρο με βασικό "ένοχο" την Interlife αλλά πού να φανταστούμε ότι το πραγματικό διπλό ήταν η λίγο πιο κάτω αναφερόμενη Ideal (ΙΝΤΕΚ). Το deal που πέτυχε η Ideal με την απορρόφηση των εταιρειών Αστήρ Βυτογιάννης (κατασκευή πωμάτων φιάλης) και Three Cents (παραγωγή ανθρακούχων αναψυκτικών) ανοίγει διάπλατα την πόρτα για μια τελείως διαφορετική πορεία που μπορεί να την εντάξει μακροπρόθεσμα στις μεσαίες εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου μιας και τα οικονομικά της μεγέθη αναμένεται να πολλαπλασιαστούν. Διαγραμματικά η μετοχή παρά την τελευταία έντονη ανοδική πορεία της δείχνει να έχει καύσιμα για να προσεγγίσει τα 4,20 με 4,50 ευρώ. Είναι, πάντως, ένα από τα πλέον ενδεικτικά χαρτιά αναγέννησης του 2020.

  πιν


  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ