Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Απρ-2021 00:05

  Πεδίο δόξης λαμπρόν

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Τι και αν τα περισσότερα καταστήματα και εμπορικά κέντρα παρέμειναν κλειστά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τι και αν μεγάλες βιομηχανίες έκλεισαν τις μονάδες τους και μείωσαν την παραγωγή τους στα χαμηλότερα επιτρεπτά όρια λειτουργίας,  τι και αν ο τουρισμός δεν κατανάλωσε, τι και αν τη φάγαμε με τα μάτια μας, η ΔΕΗ μπόρεσε μέσα στο δύστροπο 2020 να βγάλει κέρδη μετά φόρων 35,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,685 δισεκ. ευρώ το 2019.

   Ό,τι δηλαδή δεν μπόρεσε να πετύχει σε άλλες χρονιές που η κατανάλωση χτύπαγε ταβάνι το έπραξε σε μια πολύ επικίνδυνη επιχειρηματική χρονιά που η παγκόσμια υγειονομική κρίση μπορούσε να σε… βουλιάξει.

  Όμως… ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται και η διοίκηση της ΔΕΗ στάθηκε στο ύψος της παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις στις πιο κρίσιμες στιγμές. Η σημαντική μεταστροφή της λειτουργικής κερδοφορίας με το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με το 2019 και να ανέρχεται σε 886 εκατ. ευρώ ήταν ίσως από τα πιο σημαντικά επιτεύγματά της με την πανδημία να λειτουργεί παραδόξως  ως ο επιταχυντής των θετικών εξελίξεων.

  Μετά από το ιστορικό 2020 πεδίο δόξης λαμπρόν ανοίγεται πλέον μπροστά στη  ΔΕΗ, έχοντας ως βραχίονα ανάπτυξης τη νέα αναμορφωμένη εμπορική δραστηριότητα, το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και τη γιγάντια υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου για τις ΑΠΕ. Σημαντική είναι επίσης και η μείωση στον "βραχνά" της  δαπάνης μισθοδοσίας κατά 82,2 εκατ. ευρώ σε 734,8 εκατ. ευρώ το 2020 από 817 εκατ. ευρώ το 2019. Τεχνικά τώρα η μετοχή φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει ένα καθοδικό pullback, κυρίως  λόγω "basket” ρευστοποιήσεων θεσμικών επενδυτών ελέω της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, χάνοντας  έτσι το ορμητήριο των 9,68 ευρώ και των 9,40 ευρώ. Η κίνηση αυτή είναι  πολύ πιθανό να σταματήσει πάνω στο επίπεδο στήριξης που εκτείνεται από τα 9 έως και τα 8,86 ευρώ. Ο όγκος και η συμπεριφορά της μετοχής στις επόμενες συνεδριάσεις θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις διαθέσεις της για ένα ανοδικό come back προς το κατώφλι των 9,80 με 10 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι η διαγραμματική άλωση του ορίου των 10 ευρώ θα ανοίξει το έδαφος για τα 12 ευρώ.

  πιν

   

  Στον όμιλο της Intracom (ΙΝΤΚΑ), όπως είχα αναφέρει και στο άρθρο "Ήλθον, είδον, ενίκησα" κάπου εκεί στις αρχές του Μάρτη,  η διαγραμματική κατάκτηση της αντίστασης των 0,88 ευρώ  θα βάλει φτερά στα πόδια της μετοχής ωθώντας τη πάνω στην πολύ σημαίνουσα περιοχή των 1,20 ευρώ. Πράγματι η εξέλιξη δεν μας διέψευσε καθώς η τιμή της μετοχής όχι απλώς έφτασε  την περιοχή των 1,20 ευρώ αλλά την προσπέρασε φτάνοντας  έως και τα 1,45 ευρώ. Τώρα μένει να δούμε εάν η μετοχή χτίσει μια βάση πέριξ του 1,20 με 1,15 ευρώ για να αρχίσει να οργανώνει την επόμενη ανοδική επίθεση προς τα υψηλά του Γενάρη του 2018 στα 1,75 ευρώ. Από εκεί και πάνω είναι πολύ πιθανό να  δούμε μια τελείως διαφορετική Intracom από αυτή που μας είχε συνηθίσει την τελευταία 10ετία.

  πιν

   

  Ο όμιλος της Έλαστρον (ΕΛΣΤΡ) τα πήγε θαυμάσια στα αποτελέσματα του οικονομικού έτους του 2020. Παρά τη φυσιολογική, λόγω πανδημικής κρίσης, μείωση στον κύκλο εργασιών από τα 111,4 εκατ. ευρώ του 2019 στα 104,1 εκατ. ευρώ, παρουσίασε (EBITDA) 6,0 εκατ. ευρώ έναντι  3,5 εκατ. ευρώ το 2019 ενώ  τα αποτελέσματα προ φόρων έκλεισαν με  κέρδη  2,1 εκατ. ευρώ έναντι των περσινών ζημιών 1,2 εκατ. ευρώ. Με ίδια κεφάλαια 65,85 εκατ. ευρώ, χρηματιστηριακή αποτίμηση 30,56 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 9,75 εκατ. ευρώ και δείκτη δανειακής μόχλευσης 0,50, η τιμή της μετοχής δείχνει να έχει τα φόντα να περάσει πάνω από την ισχυρή μακροπρόθεσμη αντίσταση των 1,68 ευρώ και να πάρει την άγουσα για τα 2 ευρώ. Τεχνικά πάντως το σενάριο αυτό δείχνει να είναι επιτεύξιμο μιας οι ταλαντωτές παρουσιάζονται να έχουν τα απαραίτητα μεσοπρόθεσμα καύσιμα για να τη στηρίξουν. Και εδώ ο όμιλος της Έλαστρον, όπως και μια πληθώρα άλλων εισηγμένων εταιρειών εμφανίζετε  διαγραμματικά έτοιμος να αλλάξει τη σελίδα μιας ολόκληρης 10ετίας.

  πιν

   

  Κλείνω με την εβδομαδιαία διαγραμματική αποτύπωση της  ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΑΛΦΑ), όπου παρά την "πλημμελή" καθοδική περιδίνηση που προκάλεσαν τα απόνερα της  Πειραιώς, μπόρεσε να μην απολέσει τη σημαίνουσα περιοχή στήριξης των 1,04 ευρώ. Το στοιχείο αυτό όσο υφίσταται δεν μπορεί να της αφαιρέσει τις ανοδικές βλέψεις  προς την περιοχή από όπου διέρχεται ο "ιστός" των Gann Fan στα 1,30 ευρώ. Περιοχή όπου έχει τεθεί και ως δευτερεύων στόχος της ανοδικής κίνησης του περασμένου Φλεβάρη από τη βάση των 0,73 ευρώ. Έντονη αλλαγή του περιγράφοντος ανοδικού σεναρίου με την καθοδική διάλυση των 0,98 ευρώ. 

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ