Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Απρ-2021 00:12

  Autohellas: Αδιαφιλονίκητος ηγέτης στα Rent-Α-Car

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Η τουριστική περίοδος πλησιάζει και αναμένεται να είναι, αν μη τι άλλο, καλύτερη από την περυσινή. Όμως ποιος τουρίστας θα έρθει στην Ελλάδα και δεν θα νοικιάσει αυτοκίνητο για να κινηθεί τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά; Ποιος θα θελήσει να συγχρωτιστεί μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε αυτά είναι λεωφορεία είτε τρένα; Άρα ποια είναι η λύση; Rent-A-Car (RAC)!

  Χρηματοοικονομικά αποτελέσματα 2020 και αποτίμηση

  Η Autohellas, ηγέτης στην ενοικίαση αυτοκινήτων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε για το 2020 κύκλο εργασιών 492 εκατ. ευρώ (-11,5% ετήσια μεταβολή), λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 135,4 εκατ. ευρώ (-13,9% ετήσια μεταβολή) και καθαρά κέρδη 17,4 εκατ. ευρώ (-62,7% ετήσια μεταβολή). Ο τομέας της μακροχρόνιας μίσθωσης έκλεισε με αύξηση σε επίπεδο κύκλου εργασιών σε σχέση με το 2019, παρά το lockdown, με τον τομέα του Rent-A-Car να σημειώνει υποχώρηση περί το 50% σε σχέση με το 2019. Υπενθυμίζεται ότι οι εισερχόμενες αφίξεις σημείωσαν υποχώρηση άνω του 70%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος είχε μια δυνατή χρονιά το 2019, κάτι που αποτέλεσε ένα πολύ καλό "μαξιλάρι" για το εξαιρετικά απαιτητικό και απρόσμενο 2020.

  πιν

  Ο δανεισμός της εταιρείας στις 31/12/2020 διαμορφώθηκε στα 379 εκατ. ευρώ (το μέσο σταθμικό επιτόκιο των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανείων το 2020 κυμάνθηκε από 2,45%-2,70%), έναντι 362,5 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, καθώς ξεπέρασαν τα 111 εκατ. ευρώ, έναντι 40 εκατ. ευρώ το 2019. Έτσι, ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας συρρικνώθηκε στα 268 εκατ. ευρώ, έναντι 322 εκατ. ευρώ το 2019. Η μετοχή διαπραγματεύεται 19,7 φορές τα κέρδη του 2020, έναντι 7,3 φορών τα κέρδη του 2019. Ταυτόχρονα, ο δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται στις 4,5 φορές, έναντι 4,2 φορών τα EBITDA του 2019, ενώ βρίσκεται σε σημαντική έκπτωση σε σχέση με τις αντίστοιχες ομοειδείς εισηγμένες σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, καθώς κυμαίνονται από 8,5 έως 9,5 φορές τα EBITDA του 2021.

  πιν


  Διανέμει ισχυρό μέρισμα στις 13 από τις τελευταίες 14 οικονομικές χρήσεις

  Η μερισματική απόδοση της εταιρείας για τη χρήση 2020 ανήλθε σε 3,4% (ημερομηνία αποκοπής 7 Απριλίου 2021 - 0,23 ευρώ ανά μετοχή), ενώ για τη χρήση 2019 η εταιρεία προέβη στην αποκοπή του μερίσματος τον Ιούλιο του 2020, ύψους 0,23 ευρώ/μετοχή, με τη μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο 6,2% (ως τιμή ελήφθη η προηγούμενη της αποκοπής, ήτοι 3,72 ευρώ). Στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι έχει διανείμει μέρισμα στις 13 από τις τελευταίες 14 οικονομικές χρήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο το Χ.Α. την έχει συμπεριλάβει στον FTSE/X.A. Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο όμιλος συμμετέχει με 11,66% στην Aegean Airlines, για την ΑΜΚ της οποίας θα κληθεί να συνεισφέρει περί τα 7 εκατ. ευρώ. 

  Αγορές μετοχών από τους βασικούς μετόχους, αλλά και αγορά ιδίων μετοχών

  Τo 2020 η εταιρεία προέβη σε αγορές ιδίων μετοχών 394.071, που αντιστοιχούν στο 0,8066% των μετοχών της εταιρείας, με μέση τιμή κτήσης 4 ευρώ/μετοχή. Ωστόσο, η εταιρεία κατείχε, πριν από τις παραπάνω επαναγορές, 230.236 ίδιες μετοχές με κόστος 1,11 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης μέσα στο 2021 προέβη σε αγορές ιδίων μετοχών 28.266 με μέση τιμή 6 ευρώ/μετοχή (μέχρι 8/4/2021). Έτσι, η εταιρεία κατέχει 652.573 ίδιες μετοχές με μέση τιμής κτήσης 3,07 ευρώ ανά μετοχή. Ταυτόχρονα, οι βασικοί μέτοχοι μέσα στο 2020, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης (κατέχει 60,81% της εταιρείας) και κυρία Εμμανουέλα Βασιλάκη, αγόρασαν περί το 0,95% της εταιρείας (464.515 μετοχές) με μέση τιμή 3,67 ευρώ/μετοχή, ήτοι δαπάνησαν 1.705.675 ευρώ.

  Τουρισμός και προοπτικές 2021

  Η εικόνα των μελλοντικών διεθνών μετακινήσεων και του εισερχόμενου τουρισμού εξακολουθεί να είναι ασαφής και ευμετάβλητη. Παρ’ όλα αυτά, το διεθνές πρόγραμμα εμβολιασμών, που είναι σε πλήρη εξέλιξη, προσδίδει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι μετακινήσεις προς το τέλος του β’ τριμήνου του 2021 θα εμφανιστούν αυξημένες σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Η συγκρατημένη αισιοδοξία ενδυναμώνεται από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των τουριστών που θα έρθουν στη χώρα μας θα προτιμήσουν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο παρά οποιοδήποτε άλλο μεταφορικό μέσο, με σκοπό την αποφυγή του συγχρωτισμού. Τέλος, η Autohellas αποτελεί μία από τις ελάχιστες εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. όπου μπορεί κανείς να επενδύσει προσδοκώντας την ανάπτυξη των εργασιών της λόγω της ανόδου του τουρισμού, του βασικότερου πυλώνα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

  Σιγή ιχθύος... οι οίκοι αξιολόγησης

  Την Παρασκευή 23 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση από τη Standard & Poor’s για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος. Η τελευταία αξιολόγηση από τον εν λόγω οίκο αξιολόγησης έλαβε χώρα την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, όπου διατήρησε τόσο τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση (BB- / B, τρεις βαθμίδες πίσω από την επενδυτική) όσο και τις προοπτικές (σταθερές) της χώρας. Ο οίκος είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση είχε ουσιαστικά δημοσιονομικά αποθέματα εν όψει των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, που στήριζαν την κρατική πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ αναμενόταν να ενισχυθούν περαιτέρω με τη συμφωνία "Ε.Ε. επόμενης γενιάς" του Ιουλίου 2020. Ταυτόχρονα, οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν ότι οι σημαντικοί οικονομικοί πόροι της Ελλάδας μπορούν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους για την πιστοληπτική της ικανότητα που απορρέουν από τις δυσμενείς οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Τα σενάρια αναβάθμισης/υποβάθμισης της χώρας αναλύονται ως εξής: 

  Ανοδικό σενάριο: Πιθανή βελτίωση της αξιολόγησης αλλά και των προοπτικών της χώρας προβλέπεται ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν οι εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιδόσεις ξεπεράσουν τις αρχικές εκτιμήσεις. Παράλληλα, ο οίκος είχε τονίσει ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής πολιτικής προσανατολισμένης στην οικονομική σταθερότητα για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων διαρθρωτικών προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας, όπως, π.χ., η συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο τραπεζικό σύστημα, θα μπορούσε να συνδράμει στη βελτίωση της αξιολόγησης της χώρας. Αυτό το κρατάμε για τη συνέχεια...

  Καθοδικό σενάριο: Ο οίκος Standard & Poor’s θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας εάν η οικονομική ανάπτυξη εμφανιστεί σημαντικά ασθενέστερη από την αναμενόμενη, συρρικνώνοντας τα δημοσιονομικά αποθέματα της κυβέρνησης και οδηγώντας σε σημαντική απόκλιση από τις τρέχουσες δημοσιονομικές προβλέψεις. Κάτι τέτοιο, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν διαφαίνεται, με αποτέλεσμα να μην τίθεται θέμα υποβάθμισης της χώρας, τόσο σε επίπεδο αξιολόγησης όσο και προοπτικών.

  Οίκοι αξιολόγησης


   
  Με βάση το σκεπτικό της προηγούμενης αξιολόγησης, δεν διαφαίνεται να έχει μεταβληθεί κάτι σημαντικά ώστε να δικαιολογεί μεταβολή στη βαθμίδα της χώρας. Στη συνέχεια, και ειδικότερα στις 21 Μαΐου, θα ανακοινώσει η Moody’s τις αποφάσεις της για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

  Ατζέντα (20/4 - 25/4)

  Σήμερα Τρίτη μετά το κλείσιμο της αγοράς αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα 12μήνου / δ’ τριμήνου οι ΔΕΗ, Motor Oil και Έλτον, ενώ η ετήσια ενημέρωση αναλυτών της Motor Oil θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη ημέρα στις 17.30. Την ίδια ημέρα η ΤτΕ ανακοινώνει το ισοζύγιο πληρωμών για τον Φεβρουάριο, καθώς και τα αποτελέσματα της έρευνας τραπεζικών χορηγήσεων για το α’ τρίμηνο 2021. Την Τετάρτη έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. η Εθνική Τράπεζα (σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας η επαναληπτική θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Απριλίου), με κύριο θέμα την έγκριση της πώλησης της Εθνικής ΑΕΕΓΑ. Την ίδια ημέρα έχουν προγραμματίσει τακτική γ.σ. οι Briq Properties (προτεινόμενο μέρισμα 0,06 ευρώ/μετοχή), CNL Capital και Trastor (προτεινόμενο μέρισμα 0,01 ευρώ/μετοχή). Επίσης η ΤτΕ αναμένεται να ανακοινώσει τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών για τον Φεβρουάριο. Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 ο ΟΛΘ, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών των Πλαστικών Θράκης και Βιοχάλκο, ενώ έχουν προγραμματίσει έκτακτη γ.σ. οι Intertech και Forthnet. Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το 12μηνο 2020 η ΕΥΑΘ, η Briq Properties την έχει ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος για το μέρισμα χρήσης 2020, ενώ η Ικτίνος έχει προγραμματίσει έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα την έκδοση ομολογιακού δανείου 3,5 εκατ. ευρώ. Τέλος, αργά το βράδυ ανακοινώνει ο οίκος S&P την αξιολόγηση για τη χώρα μας. 

  Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη οι Johnson & Johnson*, Procter & Gamble*, Travelers Companies*, Netflix και Philip Morris θα ανακοινώσουν οικονομικά αποτελέσματα, ενώ την Τετάρτη ανακοινώνει η Verizon Communications*. Την Πέμπτη οικονομικά αποτελέσματα ανακοινώνουν οι Dow* και Intel*, ενώ η ΕΚΤ ανακοινώνει τα επιτόκια για την Ευρωζώνη. Την Παρασκευή ανακοινώνεται ο βιομηχανικός δείκτης PMI τόσο στη Γερμανία, την Ευρωζώνη, όσο και στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο, ενώ το απόγευμα ανακοινώνονται οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών. Από πλευράς αποτελεσμάτων είναι η σειρά της American Express*.
  * Αποτελούν εταιρείες του Dow Jones.

  ***************************
  Υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι με φιλότιμο και ευσυνειδησία: Υπάρχουν ακόμη δημόσιοι υπάλληλοι που τιμούν τον μισθό που παίρνουν και άλλοι που απλώς πηγαίνουν και τον εισπράττουν. Είχα στείλει ένα e-mail τον Νοέμβριο του 2020 σε μία εφορία για μια απλή υπηρεσία που χρειαζόμουν, ενώ είχα τηλεφωνήσει τουλάχιστον 50 φορές χωρίς αποτέλεσμα. Φτάνοντας στην εφορία στις αρχές Απριλίου, έλαβα την απάντηση ότι τα e-mails πριν από κάποια ημερομηνία είχαν χαθεί και έπρεπε να στείλω εκ νέου! Ευτυχώς, ένας υπάλληλος που με είδε να φεύγω άπραγος, ο οποίος είχε ακούσει τη στιχομυθία, με ρώτησε ποια ήταν η υπηρεσία που ήθελα. Για να μη μακρηγορώ, ο άνθρωπος με εξυπηρέτησε ολοκληρώνοντας τη διαδικασία, στην οποία ενεπλάκη και ένας ακόμα υπάλληλος της εφορίας, μέσα σε λίγα λεπτά! Παραμένοντας πάντα αισιόδοξος, ευχαριστώ κ. Κ.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ