Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Απρ-2021 00:05

  Διαγραμματική ανοδική πρόκληση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Ο όμιλος Doppler (ΝΤΟΠΛΕΡ) συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια στον κλάδο των ανελκυστήρων και των κυλιόμενων κλιμάκων στην ελληνική και παγκόσμια αγορά, απαριθμώντας περισσότερους από 200 συνεργάτες, 500 υλοποιημένα δημόσια έργα και 10.000 εγκατεστημένους ανελκυστήρες σε όλο τον κόσμο. H Doppler είναι ένας όμιλος με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, με το 92% των συνολικών πωλήσεών του να πραγματοποιείται σε πάνω από 75 χώρες με τις κυριότερες από αυτές να βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τελευταία έχει αρχίσει και στρέφει το ενδιαφέρον της σε τοπικές εγκαταστάσεις αλλά και στην τάχιστη επέκταση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου στη Βόρεια Αμερική, στην Ασία και στην κεντρική Αφρική καλοβλέποντας φυσικά και την εγχώρια αγορά, όπου αναμένεται στην επόμενη 4ετία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τα τεράστια κατασκευαστικά  projects και το ζέσταμα της οικοδομικής δραστηριότητας να κάνουν τη διαφορά ενισχύοντας σημαντικά τον κύκλο εργασιών και τα οικονομικά αποτελέσματά της. Ένα μικρό δείγμα από τις πολλές στρατηγικές  κινήσεις της εταιρείας είναι να παρέχει και μια σειρά από λύσεις για το επιδοτούμενο "Εξοικονομώ – Αυτονομώ".

  Να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα πλέον αξιοσημείωτα έργα αναφοράς βρίσκονται, στο μετρό της Αθήνας, στα αεροδρόμια "Ελ. Βενιζέλος" και "Μακεδονία", σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες (Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, ZARA),  στην Trafalgar Square του Λονδίνου, στο Dubai Tram Project, στη Bentley του Kuwait μέχρι και στην πετρελαϊκή πλατφόρμα Reach της Maersk στην Ολλανδία. Στα αποτελέσματα του εξαμήνου 2020 ο όμιλος υπό το βάρος της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης  παρουσίασε μια επίδοση εξαιρετικά ικανοποιητική με τον κύκλο εργασιών να κλείνει στα 7,344 εκατ. ευρώ και τα μικτά κέρδη στα 1,435 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της ΝΤΟΠΛΕΡ που συναλλάσσεται στην Εναλλακτική αγορά βρίσκεται στα  5,88 εκατ. ευρώ με την τιμή της μετοχής να λαμβάνει τιμές από το περασμένο φθινόπωρο μέσα στο ανοδικό κανάλι "Q”. Το κρίσιμο διαγραμματικό σημείο, που θα προκαλέσει το εναρκτήριο λάκτισμα στους αγοραστές είναι η ανοδική διάσπαση της περιοχής των 0,565 ευρώ. Επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή πάνω από εκεί θα δώσει έδαφος για τα 0,75 ευρώ και μετά για τα υψηλά του 2020 στα 1,05 ευρώ ή ένα +90% περίπου.

  pin

   

  Προχωράμε στον όμιλο Πετρόπουλο (ΠΕΤΡΟ), όπου πρόσφατα στην ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων για το 2020 παρουσίασε παρά την "τραγική" πανδημική κρίση μικρή αύξηση 0,26% στις πωλήσεις από 117,3 εκατ. ευρώ το 2019 στα 117,6 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να κλείνουν στα 6,9 εκατ. ευρώ από 7,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας σε 3,3 εκατ. ευρώ έναντι 3,5 εκατ. ευρώ το 2019. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1922 αναμένεται να παίξει τα επόμενα χρόνια σημαντικό ρόλο στην ηλεκτροκίνηση, καθώς κατεβαίνει μαζί με τον κινέζικο κολοσσό BYD στον διαγωνισμό για την προμήθεια 1.300 ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κάποιοι ίσως έχουν ήδη μπει ως επιβάτες  στο Κ9  12μετρο ηλεκτρικό λεωφορείο της BYD στο πλαίσιο των δοκιμαστικών διαδρομών του Υπουργείου Μεταφορών. Τα λεωφορεία της BYD  ίσως έχουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, καθώς μετά από μια πλήρη φόρτιση τη νύχτα στο αμαξοστάσιο μπορεί να  εκτελούν τα  δρομολόγια μιας ολόκληρης βάρδιας, απαλλάσσοντας έτσι τον συγκοινωνιακό φορέα από την εγκατάσταση έξτρα φορτιστών στις αφετηρίες ή σε άλλα σημεία για την επαναφόρτιση των μπαταριών, χαμηλώνοντας έτσι  σημαντικά και το κόστος λειτουργίας του στόλου. Διαγραμματικά η μετοχή συλλαμβάνεται για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 145 μέρες να προσπαθεί να αποδράσει πάνω από την πλάγια συσσώρευση που επιβάλλει ο ανοδικός φράχτης των 6 ευρώ. Επιτυχές πέρασμα πάνω από εκεί θα δώσει το έναυσμα, υπό την αμέριστη συμπαράσταση του μακροπρόθεσμου στροφέα "W”, για να προσεγγίσει την αφετηρία της περσινής έντονης και απρόβλεπτης λόγω κορονοϊού βύθισης των 7 ευρώ. Από εκεί και πάνω ανοίγει ο δρόμος για τα υψηλά του 2020 στα 8,05 ευρώ. Ισχυρές ενδείξεις πιθανής έντονης ανοδικής διαφυγής αποκρυπτογραφούν τεχνικά και αρκετοί ταλαντωτές.

  pin

   

  Άλλη μια εταιρεία της Εναλλακτικής η Mediterra (ΜΑΣΟΠ), που  ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2002 στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου έχει αρχίσει και παρουσιάζει σημάδια πιθανής ανοδικής διαφυγής από τα στενά πλαίσια της πλαγιοσταθεροποιητικής κίνησης που επιτελεί από τον περασμένο Οκτώβρη. Το άνω όριο της πλάγιας κίνησης εντοπίζεται στα διαγραμματικά όρια των 1,78 ευρώ. Η διάτρηση του εν λόγω επιπέδου με αυξημένο όγκο συναλλαγών μπορεί να δώσει έντονη ανοδική κίνηση πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ. Να σημειωθεί ότι στη τελευταία ανάταση που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Ιούνιο είχε χτυπήσει το επίπεδο των 2,50 ευρώ.

  pin

   

  Τέλος η εταιρεία Παΐρης  (ΠΑΙΡ), που δραστηριοποιείται στον χώρο της συσκευασίας όχι μόνο φαίνεται να μην επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την πανδημία αλλά παρουσίασε στα τεχνικά charts  και ένα ισχυρό comeback χτυπώντας στο ταμπλό νούμερα που είχε να δει από το 2009 και το 2008. Ίσως μάλιστα να είναι και από τα πολύ λίγα διαγράμματα που αποτυπώνουν τέτοια ενθουσιώδη επιστροφή. Μικροοικονομικά  στα αποτελέσματα του 9μήνου του 2020 παρουσιάστηκε με ένα αυξημένο κατά 64,9% EBITDA  στα 1,34 εκατ. ευρώ  παρά τη μικρή μείωση κατά 3,2% του κύκλου εργασιών στα 8,917 εκατ. ευρώ. Θετικά στοιχεία που είναι πολύ πιθανό να έχουν συνέχεια και στο τρέχον έτος. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας εντοπίζεται λίγο κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ ενώ  διαγραμματικά η τιμή της μετοχής έχει έρθει σε έντονο "συναισθηματικό" φλερτ με το 1 ευρώ. Το τεχνικό αυτό επίπεδο είναι άκρως σημαντικό για τη μετέπειτα πορεία της μετοχής καθώς αν διασπαστεί ανοδικά θα ανοίξει έναν χώρο που είχε να τον περπατήσει για πάνω από 12 χρόνια και καταλήγει στο "δάσος"  των 1,55 με 1,75 ευρώ.

  pin

   

   * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ