Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιαν-2021 00:15

  Σκουπίδια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Σκουπίδια, σου λέει ο άλλος. Ποιος θα ασχοληθεί με αυτά; Φιλαράκι, δεν νομίζω...

  "Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα! Είναι πρώτες ύλες, είναι δευτερογενή προϊόντα, είναι δευτερογενή καύσιμα" (Κυριάκος Μητσοτάκης). Η διαχείρισή τους τείνει να εξελιχθεί στην επόμενη δεκαετία σε έναν από τους πιο αναπτυσσόμενους οικονομικούς κλάδους τόσο στην πράσινη και πλήρως ευαισθητοποιημένη Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και παγκοσμίως. Δεν πρόκειται περί πλάκας, αντιθέτως η επεξεργασία και διαχείριση απορριμμάτων αναμένεται να γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη, φέρνοντας σημαντικό πλούτο και νέες θέσεις εργασίας. Σημειωτέον ότι η διαχείριση απορριμμάτων εντάσσεται στην "πράσινη οικονομία" και αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά κεφάλαια που πριμοδοτεί η πρόταση της Κομισιόν για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής και, φυσικά, της ελληνικής οικονομίας. 

  Στη χώρα μας η παραγωγή σκουπιδιών αυξάνεται διαρκώς, και μάλιστα με έναν από τους πιο γρήγορους ρυθμούς στην Ε.Ε., ως αποτέλεσμα του καταναλωτισμού αλλά και των εμπορικών πρακτικών, που φορτώνουν τα προϊόντα με συσκευασία, κάτι που έχει τελευταία επιδεινωθεί από το "delivery package" του πανδημικού lockdown. Είναι κάτι παραπάνω, λοιπόν, από ηλίου φαεινότερο ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης κι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για τη χώρα μας, καθώς μέχρι τώρα καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στην ανακύκλωση των σκουπιδιών. Βλέπετε, η Ελλάδα επιμένει να χρησιμοποιεί σε συντριπτικό ποσοστό, άνω του 80%, την ταφή των απορριμμάτων, την ίδια ώρα που στην Ε.Ε. μόνο το 23% των αποβλήτων καταλήγει στο έδαφος. Η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων βρίσκεται σε νηπιακή κατάσταση, με τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων να μετριούνται στα δάχτυλα, ενώ για παράδειγμα στη Γαλλία ξεπερνούν τις 140. 

  Ήδη η κυβέρνηση προσπαθεί να αναπτύξει ταχύτητα εισάγοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της ταφής απορριμμάτων και την κατακόρυφη αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης με την κατασκευή σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας έναν πακτωλό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο τη δημοπράτηση 17 μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων έως το τέλος του χρόνου. Εκτιμάται, πάντως, ότι κατά την επόμενη πενταετία θα βγουν στην αγορά τέτοιου είδους έργα αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ένδειξη του "κατεπείγοντος", θα δημιουργήσει προοπτικές ισχυρής κερδοφορίας στους κατασκευαστικούς αλλά και στους πράσινους ενεργειακούς ομίλους, τοποθετώντας έναν τεράστιο θεμέλιο λίθο για το 2040, όπου, σύμφωνα με την Ε.Ε., οι χώροι ταφής δεν θα επιτρέπεται να δέχονται πάνω από το 10% των αστικών απορριμμάτων. Ωφελημένοι από το νέο σκηνικό εμφανίζονται να είναι:

  - Ο όμιλος Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), που έχει πλέον μετατοπίσει τη στρατηγική του προς την "επιθετική επέκταση" και άμεση ενίσχυση της δραστηριότητάς του στην ανάπτυξη έργων βιώσιμης ανάπτυξης (Sustainability), μεταξύ των οποίων και η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων. Οι πρόσφατες συμφωνίες, όπως η μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στη Μεγάλη Βρετανία για τρεις από τις πιο ισχυρές εταιρείες στον κλάδο των απορριμμάτων (Covanta, Biffa και Macquarie) και το EPC επεξεργασίας επικίνδυνων και μη στερεών αποβλήτων και ιλύων στο Κιλκίς για την Inwaste μέσω της θυγατρικής Zeologic, που εξειδικεύεται παρέχοντας λύσεις στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων, είναι απλώς η αρχή της μεγάλης πορείας. Διαγραμματικά, η μετοχή του ΜΥΤΙΛ παρουσιάζεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να έχει διασπάσει ανοδικά την περιοχή των 11,40 ευρώ και να κινείται δίχως κάποιο ιδιαίτερο εμπόδιο προς το επίπεδο στόχου των 13,50 ευρώ. Η γωνία ανοδικής κλίσης που έχει αναπτύξει ο στροφέας "Q" του Μαρτίου μπορεί να δώσει μεσοπρόθεσμα και τη διαγραμματική περιοχή των 15 ευρώ.

  pin

   

  - Ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα, που έχει επεκτείνει σημαντικά τις δραστηριότητές του στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, αναλαμβάνοντας έργα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Μάλιστα, μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο όμιλος λειτουργεί μία μονάδα βιοαερίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχει αναλάβει και τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Να τονιστεί ότι η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου παράγει ενέργεια αποκλειστικά από αστικά στερεά απόβλητα. Η εμπλοκή στα νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων έχει βαρύνουσα σημασία για τον όμιλο και τους μετόχους, με προεξέχον το ολλανδικό επενδυτικό fund Reggeborgh, που συνεχίζει να "χτίζει" τη θέση του μέσω της απόκτησης πακέτων μετοχών της ΓΕΚ Τέρνα, αλλά εσχάτως και του ομίλου Ελλάκτωρ. Εδώ, τεχνικά, η μετοχή του ομίλου έπειτα από μια πρώτη επαφή με το επίπεδο των 8 ευρώ πραγματοποιεί ένα υγιές pullback προς την περιοχή στήριξης των 7,40 με 7,30 ευρώ προς αναζήτηση "καυσίμων". Διακράτηση του εν λόγω επιπέδου, αλλά κυρίως διατήρηση του άτμητου στον απλό κινητό μέσο των 50 ημερών στα 7,15 ευρώ, μπορεί να καλλιεργήσει δυνάμεις μιας νέας εφόρμησης προς τα 8 με 8,10 ευρώ.

  πιν


  - Καταλήγουμε στον Ελλάκτωρα, που μέσω της καθετοποιημένης θυγατρικής Ηλέκτωρ δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της EPC σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, έργων παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και αξιοποίησης της βιομάζας. Η Ηλέκτωρ, μέσω των θυγατρικών εταιρειών της στη Γερμανία, καλύπτει όλο το εύρος των εφαρμογών βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων και συμμετέχει με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες σε σύγχρονα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων. Παράλληλα, κατέχει σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου που παράγεται σε ΧΥΤΑ, μεταξύ των οποίων και ο σταθμός ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου στην ΟΕΔΑ Φυλής - Άνω Λιοσίων, ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, με εγκατεστημένη ισχύ 24 MW. Το ενδιαφέρον για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι τόσο μεγάλο, που το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν πληροφορίες για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ομίλου της Μotor Oil και της Ηλέκτωρ. Διαγραμματικά, αυτό που παρατηρεί όλη η αγορά είναι ένα "ξεκαθάρισμα" λογαριασμών πάνω από τη ζώνη στήριξης των 1,55 με 1,50 ευρώ. Όσο η μετοχή λαμβάνει τιμές πάνω από την εν λόγω περιοχή, τόσο θα θελήσει να κάνει μια ανοδική βόλτα προς το επίπεδο αντίστασης των 1,80 με 2 ευρώ. 
   

  pin

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ