Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Φεβ-2020 00:05

  Τα στατιστικά συνιστούν ψυχραιμία: 7 στις 10 φορές η αγορά κινήθηκε ανοδικά στη συνέχεια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα

  Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο ΓΔ κατέγραψε απώλειες 8,36% με την πλειοψηφία των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρούν άνω του 8%, καταγράφοντας έτσι την 8η μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 21 ετών (διαθέσιμα στοιχεία). Τις μικρότερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Coca Cola 3Ε και του ΟΤΕ όπου υποχώρησαν 2,60% και 4,31% αντίστοιχα. Οι μεγάλες ημερήσιες πτώσεις για την ελληνική αγορά δεν είναι κάτι "ξένο" καθώς τα τελευταία 5 χρόνια έχει σημειώσει ημερήσιες απώλειες άνω του 7% άλλες 5 φορές. Υπενθυμίζεται ότι το ρεκόρ κατέχει η συνεδρίαση η οποία άνοιξε η αγορά μετά τα capital controls του 2015 όπου κατέγραψε ημερήσιες απώλειες 16,2%. 

  Οι 10 χειρότερες ημερήσιες συνεδριάσεις του ΧΑ από το 1999

  pin


  Η ψυχολογία και η κίνηση των επενδυτών με τη μορφή "αγέλης" μεγεθύνει τις απώλειες από ένα γεγονός που οι αγορές θεωρούν ότι μπορεί να επηρεάσει την οικονομία. Σε μία τέτοια κατάσταση βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι αγορές ολόκληρου του πλανήτη καθώς αιτία για υποχώρηση των τιμών των μετοχών αποτελεί ο κοροναϊός. Η ψυχολογία της πλειοψηφίας των επενδυτών βρίσκεται σε πανικό τη δεδομένη στιγμή καθώς προσπαθούν να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετοχικές αξίες. Μήπως όμως πρέπει να βλέπουμε τη μεσοπρόθεσμη εικόνα και όχι τη βραχυπρόθεσμη όπως διαμορφώνεται την εκάστοτε στιγμή καθώς μας δημιουργεί σημαντική ψυχολογική πίεση;

  Τα στατιστικά, ακόμη και για την ελληνική αγορά, όπου είναι μία ρηχή και χωρίς βάθος αγορά, μεγεθύνοντας έτσι τις όποιες διακυμάνσεις, και παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα όλα αυτά τα χρόνια, δικαιώνουν αυτούς που προέβησαν σε αγορές μέσα στον πανικό. Όπως διαφαίνεται από τον παρακάτω πίνακα, 7 στις 10 φορές η αγορά όχι μόνο επανήλθε από τον πανικό αλλά κατέγραψε και σημαντικά κέρδη. Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι τόσο σε επίπεδο 10 συνεδριάσεων όσο και 3 μηνών μετά η αγορά στην πλειοψηφία της κινήθηκε ανοδικά. 

  pin


   

  Ολοκληρώνοντας, η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί άριστη ευκαιρία για αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου καθώς η βίαιη διόρθωση των τιμών των μετοχών διαμόρφωσε ελκυστικότερες αποτιμήσεις τόσο σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με ισχυρά θεμελιώδη και υψηλή μερισματική απόδοση όσο και σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης με ικανοποιητική ανάπτυξη κερδών.   

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς - 
  BETA Χρηματιστηριακή

  ** Οι απόψεις είναι προσωπικές

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ