Δευτέρα, 02-Φεβ-2026 11:08
Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενες απώλειες ακολουθώντας τη διεθνή τάση
του Μάνου Χαχλαδάκη
Σε αρνητικό έδαφος ξεκινά τις συναλλαγές της στον Φεβρουάριο η αγορά της Αθήνας, ακολουθώντας την ευρύτερη τάση αποστροφής κινδύνου που παρατηρείται σήμερα στα ταμπλό ολόκληρου σχεδόν του πλανήτη.
Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 2.302,9 μονάδες με πτώση 0,5% και τον τζίρο στα 41 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 4,2 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,4% στις 2.694 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται στις 5.862 μον. με -0,55%, όπως και ο FTSEM της μεσαίας στις 2.835 μον. με -1%.
Στο ξεκίνημα του νέου μήνα η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει να εναρμονίζεται πλήρως με τη διεθνή τάση, καθώς σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία έχουν παντού προβάδισμα οι πωλητές, αλλού μικρότερο και αλλού διευρυμένο, με φόντο κάποιες νέες ανησυχίες που φαίνεται να ανακύπτουν για τις δυνατότητες του ανερχόμενου κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal η Nvidia εμφανίζεται να παγώνει την επένδυση "μαμούθ" στην OpenAI του ChatGTP έπειτα από αμφιβολίες που εξέφρασαν στελέχη του κορυφαίου παραγωγού μικροτσίπς γύρω από το deal.
Έτσι, η νέα εβδομάδα στην Αθήνα δείχνει συνέχεια του τελευταίου διημέρου της περασμένης, όταν οι επενδυτές έδειξαν να κατοχυρώνουν μέρος από το μεγάλα κέρδη του Ιανουαρίου, κατά τον οποίο ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 9,16% λαμβάνοντας ώθηση από το τραπεζικό ράλι 17,9%.
Σε ευρύτερο επίπεδο, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σχολιάζει πως φαίνεται ότι ο MSCI βιάζεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα στις ανεπτυγμένες αγορές από τις αναδυόμενες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αρκετά νέα funds να τοποθετούνται βιαστικά και επιθετικά πριν τις εξελίξεις. Ο τζίρος φέτος δείχνει να σπάει κάθε ρεκόρ πολλών ετών και, μαζί του, και τα κέρδη της ΕΧΑΕ, αν αναλογιστεί κανείς πόσο βιαστική απόφαση ήταν η αλλαγή χεριών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.Η πίεση που παρατηρείται σε ορισμένες μετοχές σχετίζεται κυρίως με αναγκαστικές εκροές, κάτι που φαίνεται έντονα το τελευταίο διάστημα σε Jumbo και ΟΤΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε τα flows θα κάνουν παύση και θα δούμε μία ουσιαστική διόρθωση, θυμίζοντας ότι πέρσι χρειάστηκε ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο πριν η αγορά διορθώσει. Πλέον ο χρόνος "τρέχει" πιο γρήγορα, με τις εξελίξεις και τις τιμές να κινούνται αισθητά ταχύτερα. η αγορά αναμένει τις ανακοινώσεις και τις αλλαγές του MSCI τη μεθεπόμενη Τρίτη, με το rebalancing να ολοκληρώνεται στις 27 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε, το ενδιαφέρον αναμένεται να παραμείνει ζωηρό στο ταμπλό, ανεξαρτήτως των όποιων βραχυπρόθεσμων διορθώσεων.
Σε τεχνικό επίπεδο, η ανάλυση του Ηλ. Ζαχαράκη σημειώνει πως η αγορά έδειξε ότι η ζώνη των 2.350–2.370 μονάδων θα αποτελέσει βραχυπρόθεσμο εμπόδιο, κάτι που θα επιβεβαιωθεί εάν η αρχή της εβδομάδας δεν καταφέρει να δοκιμάσει άμεσα μία νέα ανοδική προσπάθεια. Η τάση σε εβδομαδιαίο γράφημα παραμένει απροβλημάτιστη, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι οι αποτιμήσεις έχουν πλέον προσεγγίσει τα υψηλά του 2008, από όπου και ξεκίνησε η τότε πτωτική κίνηση. Το ημερήσιο stop μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 2.200 μονάδες, αν και εκτιμούμε ότι στις επόμενες συνεδριάσεις θα μετακινηθεί αισθητά υψηλότερα.
Στις τράπεζες οι Alpha και ΕΤΕ επιχειρούν να διαφοροποιηθούν θετικά αλλά με οριακά κέρδη έως 0,2%, ενώ η Eurobank κινείται στο -0,5% και η Πειραιώς στο -0,7%.
Στηρίξεις στον ΓΔ παρέχει κυρίως η Coca Cola με +0,7% στα 46,20, ενώ και ο ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 0,6% στα 17,09.
Αντίθετα, η Cenergy πραγματοποιεί βουτιά 3% στα 18,8 ευρώ , η ΕΛΧΑ χάνει 2% στα 4,53 και η μητρική τους Βιοχάλκο υποχωρεί στα 12,76 με -2%.
Οι πιέσεις εστιάζουν επίσης στην Metlen με -1,8%, την Optima με -1,9%, την ΔΕΗ με -1,3%, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με -1,4% και την ΑΚΤΟΡ με -1,2%.
Παρομοίως, στον FTSEM διαφοροποιείται θετικά η εντυπωσιακή Austriacard με +2% και η Κρι Κρι με +1,3%, ενώ ο ΑΔΜΗΕ υποχωρεί κατά 2% και η Intralot κατά 1,6%.
Στο σύνολο του ταμπλό 25 μετοχές κινούνται ανοδικά, έναντι 84 πτωτικών.
Στις ΗΠΑ, οι δείκτες έκαναν μία πτωτική συνεδρίαση την Παρασκευή και οι τρεις με πιέσεις κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο (Dow -0,36%, S&P 500 -0,43%) και η εικόνα προσυνεδριακά δείχνει προς συνέχιση των ρευστοποιήσεων και σήμερα.
Τα futures του Dow Jones στο -0,5%, του S&P 500 στο -0,7% και του Nasdaq στο -1%.
Στην Ευρώπη η κατεύθυνση είναι επίσης καθοδική, αλλά με περιορισμένες απώλειες. Ο γερμανικός DAX πέριξ του αμετάβλητου, ο γαλλικός CAC 40 στο -0,2%, ο FTSE 100 στο -0,25%, ο ιταλικός FTSE MIB στο -0,1% και η πανευρωπαϊκή υψηλή κεφαλαιοποίηση του Stoxx 50 στο -0,45%.
Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις έχουν διαφορετικές κατευθύνσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Του αμερικανικού 10ετούς χαμηλότερα στο 4,22%, ενώ του γερμανικού τίτλου ενισχύεται στο 2,85% και του γαλλικού στο 3,43%, με τον ελληνικό στο 3,35%.
Στα μέταλλα συνεχίζουν να διατηρούν το προβάδισμα οι αγοραστές, μετά από ένα άγριο sell-off την Παρασκευή, με βουτιά άνω του 30% για το ασήμι και περί του 9% στον χρυσό. Σήμερα, ο χρυσός κινείται στα 4.600 δολάρια -2,3% και το ασήμι στα 78,2 δολ. με -0,4%.
Τέλος, οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν επίσης ισχυρές απώλειες αφού δείχνει να αποκλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ - Ιράν, με τον πρόεδρο Τραμπ να έχει εκφράσει την προσδοκία του ότι θα προκύψει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Το Brent στα 66,1 δολ. με -4,7% και το WTI στα 62 δολ. με -4,9%.