Τρίτη, 30-Δεκ-2025 10:37
Μικρές μεταβολές στα ευρωχρηματιστήρια, εν μέσω επενδυτικής εορταστικής "ραστώνης"
Χωρίς σαφή κατεύθυνση κινούνται την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί σε μια εβδομάδα περιορισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας λόγω αργιών.
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,08%, με τον έτερο πανευρωπαϊκό δείκτη Eurostoxx 50, με τα "βαριά χαρτιά" της ευρωζώνης, να κινείται επίσης ελαφρά ανοδικά (+0.08%).
Ο γερμανικός DAX υποχωρεί ελαφρά κατά 0,06%, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,05%, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,10%, ενώ στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,46% και ο ισπανικός IBEX35 καταγράφει κέρδη 0,25%.
Στους κλάδους, οι μετοχές βασικών πρώτων υλών ηγούνται των κερδών στον STOXX 600, με άνοδο 1,04%, καθώς το ασήμι και ο χρυσός σταθεροποιούνται μετά από την πρόσφατη απότομη υποχώρηση από τα ιστορικά υψηλά.
Οι τράπεζες ενισχύονται 0,7%, ενώ ο αεροδιαστημικός και αμυντικός κλάδος σημειώνει άνοδο 0,2%.
Στην άλλη πλευρά, οι υγειονομικές και οι καταναλωτικές μετοχές αποτελούν τα μεγαλύτερα βαρίδια, με πτώση 0,1% και 0,2% αντίστοιχα.
Η συναλλακτική δραστηριότητα αναμένεται περιορισμένη αυτήν την εβδομάδα, λόγω των εορτών της Πρωτοχρονιάς, ενώ με περιορισμένη ροή εταιρικών ειδήσεων και γεγονότων-"σταθμών" για καθοδήγηση της αγοράς, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους περισσότερο από το συνηθισμένο στα πρακτικά της συνεδρίασης της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για τον Δεκέμβριο, που αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα.