Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 05-Δεκ-2025 17:47

    Με εβδομαδιαία κέρδη 1,04% και πάνω από τις 2.100 μονάδες έκλεισε ο ΓΔ

    Χρηματιστήριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Συνεδρίαση μιας κατεύθυνσης, της ανοδικής ήταν η σημερινή στη Λεωφόρο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη τελικώς να κλείνει πάνω από τις 2.100 μονάδες καταγράφοντας ήπια κέρδη. 

    Στη λήξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε με κέρδη 0,67% στις 2.104,74 μονάδες με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 177,98 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών στα 27,992 εκατ. τεμάχια. 

    Ο θετικός απόηχος των εταιρικών παρουσιάσεων στα επενδυτικά συνέδρια που διεξάγονται αυτή την περίοδο λειτούργησε υποστηρικτικά για το επενδυτικό  κλίμα, φέρνοντας στο προσκήνιο μετοχές κυρίως του εμποροβιομηχανικού κλάδου, οι οποίες εμφανίζουν ισχυρή μεσο-μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική. Η τρέχουσα περίοδος είναι εκ φύσεως επιλεκτική, καθώς συνδέεται με την αναδιαμόρφωση των επενδυτικών τοποθετήσεων ενόψει της νέας χρονιάς, γεγονός που αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. 

    Η εικόνα στα ταμπλό

    Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,94% στις 2.352 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 5.320,6 μονάδες με +0,69%, όπως και ο FTSEM της μεσαίας στις 2.764 μον. με +0,37%.

    Στη μεσαία ξεχώρισαν Profile (+2,41%), Ολυμπιακη (+2,10%), Lavipharm (+1,48%), Αutohellas (+1,195). Απώλειες για Fourlis (-1,41%), Ideal (-0,85%), ΕΥΑΘ (-0,78%)

    Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες κατέγραψαν: Alpha Bank (+0,17%), Πειραιώς (+0,87%), ΕΤΕ (+1,56%), Eurobank (+1,32%), Optima (+1,67%) και Τράπεζα Κύπρου (-0,75%).

    Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ξεχώρισαν Aegean (+2,57%), ΟΠΑΠ (+2,09%), ΕΛΠΕ (+1,92%), Aktor(+1,48%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,44%). Στον αντίποδα η Metlen έχασε 0,47% και ο Τιταν στο -0,33%.

    Στη μεσαία ξεχώρησαν Profile (+2,41%), Ολυμπιακη (+2,10%), Lavipharm (+1,48%), Αutohellas (+1,195). Απώλειες για Fourlis (-1,41%), Ideal (-0,85%), ΕΥΑΘ (-0,78%)

    Συνολικά στα ταμπλό 62 μετοχές κατέγραψαν κέρδη, 44 απώλειες και 31 έμειναν σταθερές.

    Σε τεχνικό επίπεδο, όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης τηςBETA Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ,  ο Γενικός Δείκτης συνέχισε τη φάση συσσώρευσης στη ζώνη των 2.100 μονάδων, χωρίς να μεταβληθούν ουσιαστικά τα διαγραμματικά δεδομένα, παραμένοντας αγορασμένος σύμφωνα με το σύνολο των βασικών τεχνικών δεικτών.

    Και προσθέτει: Η επιμονή των τιμών πέριξ των 2.100 μονάδων έχει διαμορφώσει ένα σκηνικό "ανόδου εν αναμονή", καθώς οι όποιες διορθωτικές κινήσεις απορροφώνται γρήγορα, χωρίς να προσφέρονται ουσιαστικές ευκαιρίες επανατοποθέτησης σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Παρότι η ανοδική κίνηση της αγοράς δεν υποστηρίζεται ακόμη από μεγαλύτερο συγχρονισμό και συμμετοχή των επιμέρους δεικτοβαρών τίτλων, οι αγοραστές διατηρούν τον έλεγχο των συνεδριάσεων με σχετική άνεση, επιβεβαιώνοντας τη θετική τάση. Υπό αυτά τα δεδομένα, η φετινή χρονιά φαίνεται πιθανό να επιφυλάσσει ακόμη ένα ετήσιο υψηλό πριν από τη λήξη της, όπως υποδηλώνουν τα "ευοίωνα" τεχνικά σήματα, το ανοδικό περιθώριο των ταλαντωτών και η μικρή απόσταση που χωρίζει τον Γενικό Δείκτη από τις 2.135 μονάδες της 14ης Αυγούστου.

    Ο Δεκέμβριος μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σαφή κατεύθυνση, ωστόσο η μεταβλητότητα είναι χαμηλή, υποδεικνύοντας στάση αναμονής ενόψει των κρίσιμων μακροοικονομικών στοιχείων την επόμενη εβδομάδα καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους.

    Μάλιστα σήμερα, οι αναγνώσεις στην ανακοίνωση στοιχείων ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2025 ενδέχεται να παρέχουν κάποια κίνητρα για δράση.

    Όπως σημειώνει o κ. Πέτρος Στεριώτης, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), σε μικρή απόσταση από το φετινό και 15-ετές υψηλό παραμένει ο Γενικός Δείκτης, λίγο πριν ολοκληρώσει το 5ο διαδοχικό έτος ανόδου. Η αγορά μας παραμένει σταθερά στις θέσεις των "μεταλλίων" από πλευράς απόδοσης σε παγκόσμια κλίμακα, με τη φετινή άνοδο της τάξης του 40% στον ΓΔ να αυξάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον θεσμικών οι οποίοι στο όχι μακρινό παρελθόν ούτε που κοιτούσαν προς Αθήνα μεριά…

    "Έτσι, το ελληνικό ΧΑ μπαίνει στο "έτος Euronext" από πολύ ευνοϊκή θέση, ευχόμενο τη διατήρηση του διεθνούς μετοχικού bull market, τη συνέχιση των αναβαθμίσεων της ελληνικής μακροοικονομίας και την επιβεβαίωση της κερδοφορίας των εισηγμένων" προσθέτει ο κ. Στεριώτης.

    Οι κινήσεις διεθνώς

    Κέρδη αποτυπώνονται σήμερα στο ταμπλό της Wall Street, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να παράσχουν περαιτέρω σημάδια σχετικά με την επικείμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια. 

    Νικόλας Σαπουντζόγλου

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ