Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 21-Νοε-2025 17:38

    Χρηματιστήριο: Ολική ανατροπή σε ημέρα και εβδομάδα με αγοραστική ρελάνς στο κλείσιμο

    Χρηματιστήριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Μάνου Χαχλαδάκη

    Μια συνεδρίαση μεγάλης μεταβλητότητας και ανατροπών ολοκλήρωσε η αγορά της Αθήνας, που κατάφερε να κερδίσει τελικά το θετικό πρόσημο τόσο στην ημέρα όσο και στο σύνολο της εβδομάδας.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης περίπου 10 λεπτά μετά το άνοιγμα βρέθηκε να υποχωρεί έως και τις 2.026,4 μονάδες (-1,45%) αλλά από εκεί και πέρα κινήθηκε με ανοδική φορά κλείνοντας τελικά στο υψηλό ημέρας των 2.061,69 μονάδων με +0,26%.

    Ο τραπεζικός δείκτης παρέμεινε πλήρως αμετάβλητος στις 2.310,64 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 5.215,57 μον. και ο FTSEM της μεσαίας ολοκλήρωσε στις 2.735,28 μον. με +0,12%.

    Ο τζίρος ήταν μέτριος στα 203,29 εκατ. ευρώ (χτες 207,97 εκατ.), εκ των οποίων τα 37,6 εκατ. σε 22 πακέτα (τα 14 στην ΔΕΗ για 22,6 εκατ., 2 στον ΟΤΕ για 6,8 εκατ.,2 στην ΕΤΕ για 1,6 εκατ., 1 στον ΟΠΑΠ για 3,6 εκατ.,1 στον ΑΔΜΗΕ για 1,45 εκατ., 1 στην Alpha για 1,4 εκατ.) με τον όγκο των συναλλαγών στα 29,86 εκατ. τεμάχια.

    Στο σύνολο της εβδομάδας ο ΓΔ κέρδισε το πρόσημο έστω και με οριακή μεταβολή +0,11%, ενώ ο ΔΤΡ κατέγραψε μικρή πτώση 0,23%.

    Η συνεδρίαση σήμερα, όπως και η εβδομάδα συνολικά, χαρακτηρίστηκε από την έντονη μεταβλητότητα, με τον ΓΔ να κάνει την ανατροπή αλλά χωρίς να βγάζει μάλλον… πολλούς σοφότερους. Ουσιαστικά η κίνηση παγκοσμίως στις αγορές το τελευταίο βαθμό θυμίζει με τρενάκι roller coaster, με μικρά διαστήματα ισχυρής ανόδου να διαδέχονται αντίστοιχα σημαντικών απωλειών και τούμπαλιν και την Λ. Αθηνών να ακολουθεί και αυτή, λίγο ή πολύ, την εκάστοτε τάση (μάλλον εύλογα, δεδομένου και του μικρότερου βάθους που διαθέτει). 

    Ενδεικτικό είναι ότι προχτές η επενδυτική διάθεση φάνηκε αισθητά βελτιωμένη σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ ενόψει των αποτελεσμάτων που θα ανακοίνωνε η Nvidia, ακολούθως αρχικά χτες έτυχαν πανηγυρικής υποδοχής τα εξαιρετικά ισχυρά μεγέθη που παρουσίασε ο κολοσσός των αγορών, αλλά κάπου στα μισά της χτεσινής της συνεδρίασης η Wall Street… τράβηξε την πρίζα και με ένα εντυπωσιακό "άδειασμα" (ενδοσυνεδριακή μεταβολή της τάξεως του 5% στον Nasdaq) δόθηκε σήμα νέου κύματος ρευστοποιήσεων από το πρωί σήμερα ανά τον πλανήτη.

    Εξίσου ακαριαία, μία δήλωση του διοικητή της Fed Νέα Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, ότι δεν αποκλείεται μία μείωση των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζα στο "κοντινό μέλλον", αρκούσε για να τιναχθούν υψηλότερα τα futures των αμερικανικών δεικτών περί τις 14:30 Ελλάδας και να διαφανεί μια ευρύτερη αλλαγή πορείας διεθνώς, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να έχουν περιορίσει κατά πολύ τις απώλειές του.

    Αυτή ήταν πάνω κάτω εικόνα και στην Αθήνα, όπου ο ΓΔ βρέθηκε γρήγορα στο χαμηλό ημέρας του και στην πορεία, κυρίως από τις 14:00 και μετά, οι τοποθετήσεις σε υψηλότερες αποτιμήσεις άρχισαν να πληθαίνουν όλο και περισσότερο με τελική κατάληξη το θετικό κλείσιμο που έδωσαν οι δημοπρασίες.

    Οι κινήσεις στο ταμπλό

    Μετά την Metlen χτες, για δεύτερη συνεδρίαση στην κορυφή του τζίρου δεν ήταν τραπεζικός τίτλος αλλά η ΔΕΗ με 28 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των 14 πακέτων συνολικής αξίας 22,6 εκατ. (σε τιμές από 17,05 έως 17,22 ευρώ). Το κλείσιμο βρήκε την αξίας του τίτλου της Επιχείρησης στα 17,22 με άνοδο 0,76%.

    Στις τράπεζες διαφοροποιήθηκε θετικά η ΕΤΕ (22,7 εκατ.) που ενισχύθηκε κατά 0,35% στα 13,04 ευρώ και η Eurobank (17,4 εκατ.) κατέληξε για θετική για μόλις 0,03% στα 3,40.

    Η Alpha (18,9 εκατ.) ήταν οριακά πτωτική με -0,08% στα 3,60 και η Πειραιώς (13,4 εκατ.) έκλεισε στα 7 με -0,14%.

    Η Coca Cola  (1 εκατ.) που το προηγούμενο τριήμερο επιβάρυνε τον ΓΔ σήμερα του έδωσε σημαντικές με κέρδη 1,77% στα 41,32 ευρώ.

    Στην κορυφή του 25άρη ολοκλήρωσε το ΔΑΑ (1 εκατ.) στα 10,23 με +2,51% και η ΕΛΧΑ (626 χιλ.) ακολούθησε από κοντά στα 3,23 με +2,05%.

    Η μητρική της Βιοχάλκο (2,9 εκατ.) ενισχύθηκε επίσης κατά 1,59% στα 10,24, ενώ η έτερη του ομίλου Cenergy (5,7 εκατ.) σημείωσε πιο ήπια άνοδο 0,79% στα 15,26.

    Η Jumbo (7,5 εκατ.) έκλεισε με κέρδη 1,31% στα 27,86 και ο ΟΤΕ με τζίρο 17,5 εκατ. (τα 6,8 εκατ. σε 2 πακέτα στα 16,87 και 16,92 ευρώ) ήταν ελαφρώς ανοδικός με +0,18% στα 17,12.

    Από την άλλη, η Κύπρου (6,8 εκατ.) υποχώρησε στα 8 ευρώ με -0,99% και ο Σαράντης (642 χιλ.) στα 12,2 με -0,65%.

    Στα mid caps o ΟΛΠ (419 χιλ.) ανέκαμψε αισθητά στα 39,9 ευρώ με +3,5% αφότου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο Bloomberg ότι "δεν αμφισβητούμε επενδύσεις που έγιναν στο παρελθόν", με φόντο τη διαφαινόμενη κόντρα ΗΠΑ - Κίνας για το λιμάνι του Πειραιά.

    Η Quest (223 χιλ.) κινήθηκε για δεύτερη ημέρα ισχυρά ανοδικά στα 7,16 με +3,02%/ και η Ελλάκτωρ (237 χιλ.) ενισχύθηκε κατά 1%.

    Στο σύνολο του ταμπλό 49 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 78 που κατέγραψαν πτώση (75 αμετάβλητες).

    Η τεχνική εικόνα

    Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Securities, διαγραμματικά η ένταση της μεταβλητότητας αυξήθηκε καθώς ο Γενικός Δείκτης υπερέβη το τεχνικό ζητούμενο των 2.030 μονάδων, χωρίς ωστόσο να πάρει αποστάσεις από τα κομβικά επίπεδα αλλαγής της τάσης που θα επέτρεπαν μια εκτίμηση διαφυγής από τη συσσώρευση που εξελίσσεται πέριξ των 2.000 μονάδων.

    Οι εφαπτόμενοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών έχουν δημιουργήσει ένα ιδεατό όρυγμα στο οποίο αγοραστές και πωλητές προσπαθούν να αποκτήσουν το πλεονέκτημα, αλλάζοντας τέσσερις φορές από τις αρχές Νοεμβρίου την κατεύθυνση της τάσης χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να σπρώξουν το Γενικό Δείκτη μακριά από την εν λόγω ζώνη τιμών.

    Παραμένει επομένως αρκετά παρακινδυνευμένη κάποια εκτίμηση στην κατεύθυνση της αγοράς όσο οι τιμές βρίσκονται στην "no man’s land", εν προκειμένω στην περιοχή μεταξύ 2.020 – 2.060 μονάδων, με τους αγοραστές στο κλείσιμο της Παρασκευής να έχουν αποφύγει μια τακτική ήττα συγκρατώντας οριακά το μέτωπο στήριξης και τους πωλητές να παραμένουν σε επιφυλακή για την επόμενη ευκαιρία πίεσης – πιθανόν από το εξωτερικό - προς τα τοπικά χαμηλά των 1.949 μονάδων.

    Η εικόνα διεθνώς

    Στις ΗΠΑ, οι δείκτες επιχειρούν εκ νέου να κινηθούν ανοδικά, με ολική ανατροπή στα futures των επιτοκίων της Fed που δείχνουν πλέον πιθανότητες 73% σε μια μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο μετά τις δηλώσεις Γουίλιαμς (το πρώι ήταν μόλις 33%).

    Ο Dow Jones στο +0,4%, ο S&P 500 στο +0,2% και ο Nasdaq στο +0,1%, στο πρώτο μισάωρο.

    Στην Ευρώπη οι απώλειες έχουν περιοριστεί κατά πολύ, με θετικό πρόσημο πλέον στο Παρίσι.

    Ο γερμανικός DAX στο -0,5%, με τον γαλλικό CAC στο +0,1%, τον βρετανικό FTSE 100 στο -0,1%, τον ιταλικό FTSE MIB στο -0,4% και την υψηλή κεφαλαιοποίηση του πανευρωπαϊκού Stoxx 50 στο -0,8%.

    Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις υποχωρούν αισθητά από χτες. Του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,06%, του γερμανικού τίτλου στο 2,68% και του γαλλικού στο 3,46%, με τον ελληνικό στο 3,32%.

    Ο χρυσός εμφανίζει οριακές μεταβολές στα 4.066 δολάρια η ουγγιά, ενώ στα κρυπτονομίσματα οι πωλητές επανέρχονται δριμύτερα με το Bitcoin στα 84.900 δολ. με -1,8%, έχοντας μαζέψει πάντως τις απώλειες που είχαν ξεπεράσει και το 6% εντός της ημέρας.

    Τέλος, το πετρέλαιο καταγράφει και νέα ισχυρή πτώση με φόντο το ενδεχόμενο ειρήνευσης στην Ουκρανία, το Brent στα 61,9 δολάρια το βαρέλι με -2,3% και το αμερικανικό WTI στα 57,4 δολ. με -2,6%.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ