Τρίτη, 21-Οκτ-2025 20:28
Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές, νέο υψηλό ο γαλλικός CAC

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,2% στις 573,30 μονάδες με τον τίτλο της Edenred να ξεχωρίζει με άλμα 19,6% καθώς οι πωλήσεις της για το γ' τρίμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,6% σε νέο ιστορικό υψηλό στις 8.258,86 μονάδες αντλώντας ώθηση από την υποχώρηση των ανησυχιών για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Οι γαλλικοί οίκοι πολυτελών ειδών LVMH και Hermes σημείωσαν ισχυρά κέρδη 0,8% και 1,4% αντίστοιχα, οδηγώντας τον δείκτη STOXX Europe Luxury 10 σε άνοδο 0,7%.
Οι βιομηχανικές μετοχές επίσης κέρδισαν έδαφος, με την Airbus να σημειώνει άνοδο 1,8% και την Safran να κερδίζει 1,7%.
Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,3% στις 24.330,03 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,25% στις 9.426,99 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,4%.
Την προσοχή των επενδυτών θα συνεχίσουν να μονοπωλούν τις επόμενες εβδομάδες τα τριμηνιαία αποτελέσματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Με βάση τα στοιχεία του LSEG από τις 22 εταιρείες του STOXX 600 που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα τους για το γ' τρίμηνο μέχρι σήμερα το 50% κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Εν τω μεταξύ, ηγέτες ευρωπαϊκών εθνών, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία εκφράζουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου.
Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε επίσης μετά τη δήλωση του Τραμπ τη Δευτέρα ότι αναμένει να καταλήξει σε μια δίκαιη εμπορική συμφωνία με τον Κινέζο ομόλογό του.