Τρίτη, 07-Οκτ-2025 11:17
Χρηματιστήριο: Νέο προβάδισμα των πωλητών με το βλέμμα στον FTSE/Russell

Του Μάνου Χαχλαδάκη
Με μικρές μεταβολές σε αρνητικό έδαφος κινείται η αγορά της Αθήνας μετά την τραπεζοκεντρική διόρθωση που έκανε χτες, εν αναμονή της "ετυμηγορίας" του οίκου FTSE/Russell το βράδυ.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 2.050 μονάδες με -0,11% και τον τζίρο στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 4,7 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,15% στις 2.355 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί στις 5.170 μον. με -0,25% και ο FTSEM της μεσαίας στις 2.804 μον. με -0,3%.
Χτες η αγορά μπήκε στην εβδομάδα διορθώνοντας στις 2.053 μονάδες (-1,14%) δεχόμενη πιέσεις κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο που ολοκλήρωσες τις συναλλαγές με απώλειες -1,55%, καθώς οι επενδυτές έδειξαν διάθεση να κατοχυρώσουν μέρος των νέων κερδών του τελευταίου διαστήματος (ο ΔΤΡ έτρεχε 9/10 θετικές συνεδριάσεις με +9,67%).
Αυτό με φόντο νέα πολιτική κρίση στην Γαλλία, καθώς η κυβέρνηση Λεκορνί αποδείχθηκε η πλέον βραχύβια στη σύγχρονη ιστορία, με τον ίδιο να υποβάλει την παραίτησή του σε λιγότερο από 24 ώρες αφότου διόρισε το υπουργικό του συμβούλιο. Επί του παρόντος ο Μακρόν ανέθεσε στον Λεκορνί να διεξαγάγει τις συνομιλίες για να διερευνήσει τις δυνατότητες σχηματισμού άλλης κυβέρνησης, με τη συμμετοχή του ή μη και καταληκτική διορία την Τετάρτη, όταν ο γάλλος πρόεδρος "θα αναλάβει τις ευθύνες του σε περίπτωση αποτυχίας" των διαπραγματεύσεων όπως διαμήνυσε μέσω του περιβάλλοντός του, χωρίς να είναι σαφές τι σημαίνει αυτό.
Σε αυτό το κλίμα η νευρικότητα διατηρείται και σήμερα στην Ευρώπη, με τους δείκτες όμως να έχουν περιορισμένες απώλειες λίγο μετά το άνοιγμα, ενώ οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων και κυρίως των γαλλικών συνεχίζουν σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα.
Από εκεί και πέρα, αναφορικά με την Λεωφόρο Αθηνών, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο ενδεχόμενη αναβάθμισή της ελληνικής αγοράς σε ανεπτυγμένη σήμερα στις τακτική αναθεώρηση των δεικτών του οίκου FTSE/Russell που θα λάβει χώρα το βράδυ. Κάτι που αναμένεται να αποτελέσει σε κάποιο βαθμό και γνώμονα των σημερινών τοποθετήσεων, αναλόγως την έκβαση που προβλέπουν οι επενδυτές.
Χωρίς ουσιαστική τάση εμφανίζεται ο τραπεζικός κλάδος, μετά τις χτεσινές ρευστοποιήσεις.
Η Eurobank στα 3,48 ευρώ με +0,1% με την Alpha στα 3,70 χωρίς ουσιαστική μεταβολή, ενώ η Πειραιώς κινείται στα 7,24 με -0,1% και η ΕΤΕ στα 13,03 με -0,3%.
Στην κορυφή του ΔΤΡ κινείται η Optima με +0,6% ενώ η Κύπρου είναι πτωτική στο -0,5%.
Πιέσεις στην αγορά ασκεί και σήμερα η Metlen που δείχνει ότι δεν μπορεί να βγει από τον πτωτικό κλοιό όπου έχει εισέλθει εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, με νέες απώλειες σήμερα στα 45,7 ευρώ με -1,7%.
Αντίθετα, η Coca Cola δείχνει διάθεση να κινηθεί για δεύτερη ημέρα ανοδικά, με μικρά κέρδη 0,25%.
Εντός περιορισμένων μεταβολών βρίσκεται ο όμιλος Βιοχάλκο που υπεραπέδωσε χτες. Η μητρική ελαφρώς ανοδική στο +0,4%, ενώ η Cenergy υποχωρεί κατά 0,3% και η ΕΛΧΑ κατά 0,5% μετά το άλμα 4,4% χτες.
Στα mid caps συνεχίζονται οι πιέσεις στην Intralot που πλησιάζει προς την τιμή διάθεσης της ΑΜΚ (1,10) στα 1,13 με -4% και τζίρο άνω των 3 εκατ.
Ελαφρώς πτωτικά κινείται και η ΕΧΑΕ στο -0,5%, ενώ ο ΑΔΜΗΕ ενισχύεται ήπια κατά 0,3% μετά το -1,94% χτες.
Στη συνολική εικόνα του ταμπλό 47 μετοχές κινούνται με άνοδο και 46 με πτώση.
Στις ΗΠΑ οι 2 από τους 3 δείκτες (S&P 500, Nasdaq) διεύρυναν και άλλο χτες τα ιστορικά υψηλά τους, αλλά το ράλι έδειξε να χάνει μέρος της δυναμικής του (Dow -0,14%) και προσυνεδριακά σήμερα οι πωλητές έχουν ένα μικρό προβάδισμα.
Τα futures του Dow Jones στο -0,22%, του S&P 500 στο -0,14% και του Nasdaq στο -0,13%.
Κατά βάση πτωτική είναι η τάση και στην Ευρώπη, αλλά εντός περιορισμένου εύρους μεταβολών.
Στην Γαλλία ο CAC 40 στο -0,3% μετά τις απώλειες 1,4% χτες μετά την παραίτηση Λεκορνί, με τον γερμανικό DAX στο -0,1%, τον βρετανικό FTSE 100 πέριξ του αμετάβλητου, τον ιταλικό FTSE MIB στο -0,2% και την υψηλή κεφαλαιοποίηση του πανευρωπαϊκού Stoxx στο -0,22%.
Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, κυρίως στην Ευρώπη. Του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,16%, του γερμανικού στο 2,72% και του γαλλικού στο 3,59%, με τον ελληνικό στο 3,43%.
Ο χρυσός παραμένει σε απόσταση αναπνοής από το ορόσημο των 4.000 δολαρίων η ουγγιά, στα 3.976 δολ. χωρίς ουσιαστικές μεταβολές..
Τέλος, στο πετρέλαιο έχουν ξανά τις πρωτοβουλίες οι πωλητές μετά τα κέρδη άνω του 1% χτες που διέκοψαν το πτωτικό σερί. Το Brent στα 65,3 δολ. και το αμερικανικό WTI στα 61,55 δολ. αμφότερα περί του -0,3%.