Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 11-Σεπ-2025 11:10

    Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο με πλώρη τις 2.050 μονάδες

    Χρηματιστήριο: Υψηλότερα στα ρεκόρ 15ετίας με ράλι Metlen και νέο τραπεζικό πάρτι
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Εδραιώνεται σε θετικό έδαφος το χρηματιστήριο μετά από διαδοχικές εναλλαγές προσήμου από την αρχή της συνεδρίασης ακολουθώντας το κλίμα στις διεθνείς αγορές με τους επενδυτές να έχουν επικεντρωθεί στις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου που ήταν στην πλειονότητά τους σύμφωνες ή καλύτερες των εκτιμήσεων, γεγονός που βοήθησε στην αισιοδοξία, τουλάχιστον βραχυχρόνια. 

    Παρ' όλα αυτά,  οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν, καθιστώντας τη χθεσινή ανάκαμψη εύθραυστη σε εξωτερικά γεγονότα.

    Σε αυτό το κλίμα,  ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 0,48% στις 2042,61 μονάδες με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 62,4 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών στα 11,37 εκατ. τεμάχια.

    Η ελληνική αγορά ανέκαμψε την Τετάρτη μετά από τρεις συνεδριάσεις, διαπραγματευόμενη σε θετικό έδαφος καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και κλείνοντας με άνοδο 0,84% στις 2.031,51 μονάδες. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ωστόσο πιο υποτονική, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα €199 εκατ., κάτω από τον 100ήμερο κινητό μέσο όρο των €214 εκατ.

    Όπως σημειώνει στην ανάλυσή του ο κ. Πέτρος Στεριώτης, μέλος Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών,  σημάδια κόπωσης εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος δείχνει να έχει αλλάξει ρότα σε σύγκριση με το προ μηνός επιτευχθέν 15-ετές υψηλό.

    Και προσθέτει: "Το καλοκαίρι η Λεωφόρος Αθηνών δεν ταλαιπωρήθηκε από φαινόμενα θερινής ραστώνης, με τον όγκο συναλλαγών να εντυπωσιάζει, το ορόσημο-αντίσταση των 2.000 μονάδων να κατακτιέται και με τον Γενικό Δείκτη να διατηρεί τα πρωτεία της απόδοσης σε παγκόσμια κλίμακα.

    Καθώς έχουμε μπει στο φθινόπωρο, η ελληνική αγορά παρακολουθεί από απόσταση τα φρέσκα υψηλά των αμερικάνικων δεικτών, διαπραγματευόμενη πέριξ των 2.000 μον. Αυτές, μέχρι την περιοχή των 1.950 μον. περίπου, αποτελούν κλειδί για την συνέχεια, τόσο σε ό,τι αφορά την βραχυπρόθεσμη ψυχολογία όσο και ως σηματωρός για τις διαθέσεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων, αυτών δηλαδή που έχουν αποκομίσει και τα μεγαλύτερα κέρδη από το τρέχον ιστορικό bull market του ΧΑ".

    Η εικόνα στα ταμπλό

    Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 2.227 μον. με +0,61%, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 5.145 μον. με +0,57% και ο FTSEM της μεσαίας στις 2.917 με κέρδη 0,77%. 

    Επιμέρους οι τράπεζες καταγράφουν:  Alpha Bank (+0,92%),  Eurobank (+0,83%), ΕΤΕ (+0,62%), Πειραιώς (+0,12%), Optima (+1,47%) και Τράπεζα Κύπρου (-).

    Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν ΕΛΠΕ (+2,72%), Viohalco (+1,25%), ΔΕΗ (+0,57%),ΟΤΕ (+0,49%). Στον αντίποδα απώλειες για Σαράντης (-2%), Aktor (-0,51%),

     Ελλάκτωρ(+2,37%), Elvalhalcor (+1,32%) που θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου μετά τη λήξη της συνεδρίασης, Coca Cola (+1,16%), ΟΠΑΠ (+1,01%). Στον αντίποδα, απώλειες για Σαράντης (-0,84%), ΕΥΔΑΠ (-0,71%).


    Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν Fourlis (+2,02%), Aloumyl (+1,97%), Quest (+1,81%), ΕΥΑΘ (+1,28%) ενώ απώλειες καταγράφουν τα ΕΧΑΕ (-0,86%)

    Ελλάκτωρ κερδίζει 3,11%,  η Autohellas στο (+1,93%), Aloumyl (+1,57%), ΑΒΑΞ (+1,11%) και ΑΔΜΗΕ (+1,15%). Απώλειες για ΕΥΑΘ (-0,76%), ΕΧΑΕ (-0,72%)

    Στη συνολική εικόνα στο ταμπλό, 66 τίτλοι κινούνται με άνοδο έναντι 25 με πτώση.

     

    Ημέρα αποφάσεων για την ΕΚΤ

    Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια της με την επενδυτική προσοχή να στρέφεται στις τελευταίες μακροοικονομικές προβολές της κεντρικής τράπεζας και στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τις προοπτικές της οικονομίας εν μέσω των μεγάλων εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων. 

    Κινητικότητα στην ενέργεια από παγκόσμιους παίκτες

    Την ίδια ώρα, μια νέα σελίδα ανοίγει για την ελληνική ενεργειακή στρατηγική, καθώς η αμερικανική Chevron και η Helleniq Energy κατέθεσαν από κοινού προσφορά στον διεθνή διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης και της Νότιας Πελοποννήσου. Η συμμετοχή ενός ενεργειακού κολοσσού όπως η Chevron σηματοδοτεί την αναβάθμιση του ελληνικού upstream και ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Εταιρικά νέα

    Στο μεταξύ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έκδοση του νέου ομολογιακού δανείου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που αποφάσισε να εκδώσει η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ομόλογο πρόκειται να καλύψει ανάγκες, όπως η πρόωρη εξόφληση του προηγούμενου ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί το 2020 με απόδοση 2,75%. 

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι ενημερώσεις επενδυτών και αναλυτών μεγάλων εταιρειών που ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα. 

    Η εικόνα στα χρηματιστήρια διεθνώς 

    Με μικρά κέρδη κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα σήμερα. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ