Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 03-Σεπ-2025 11:07

    Χρηματιστήριο: Επαναφορά αγοραστών με εστίαση σε blue chips

    Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά 15ετίας με τζίρο μαμούθ και ράλι Metlen
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:45

    Του Μάνου Χαχλαδάκη

    Σε θετικό έδαφος κινείται η  Λεωφόρος Αθηνών με τους αγοραστές να ανεβάζουν ρυθμούς, μετά από ακόμα μία αισθητά διορθωτική συνεδρίαση.

    Ειδικότερα, μετά από μία νευρικότητα κατά το πρώτο 25λεπτο ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον σταθερά με θετικό πρόσημο και διαπραγματεύεται στις 2.018 μονάδες με κέρδη 0,85%.

    Ο τζίρος ωστόσο παραμένει σε περιορισμένα επίπεδα στα 72 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,6 εκατ. σε 11 πακέτα, ενώ έχουν διακινηθεί 14 εκατ. τεμάχια.

    Ο ΔΤΡ ενισχύεται κατά 1% στις 2.186 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται στις 5.080 μον. με +0,95%, ενώ ο  FTSEM της μεσαίας υποχωρεί στις 2.896 μον. με -0,15%.

    Χτες η αγορά από τα μισά της συνεδρίασης και μετά παραδόθηκε στους πωλητές και εναρμονίστηκε με το γενικότερα πτωτικό κλίμα που επικρατούσε διεθνώς, καθώς οι συστημικές τράπεζες δεν κατάφεραν να δώσουν αρκετές στηρίξεις αν και είχαν σχετικά καλύτερη εικόνα.

    Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν ότι τελικά μόλις 2 τίτλοι στην υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση κατάφεραν να διασωθούν με θετικό πρόσημο (ΕΤΕ, Κρι Κρι) και αυτό με οριακά κέρδη, ενώ συνολικά στη συνεδρίαση μόνο 16 μετοχές ήταν ανοδικές έναντι 115 πτωτικών. Παρά τον καθαρά διορθωτικό χαρακτήρα της συνεδρίασης πάντως ο τζίρος έμεινε σε μέτρια επίπεδα στα 182,8 εκατ. ευρώ.

    Σήμερα, ωστόσο, με την επενδυτική διάθεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ να είναι αναβαθμισμένη, η Λεωφόρος Αθηνών αξιοποιεί την ευκαιρία για να καλύψει μέρος των απωλειών και κυρίως να πάρει μια απόσταση από το ψυχολογικό ορόσημο των 2.000 μονάδων.

    Από την άλλη βέβαια, η μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα και σήμερα (πολύ μακριά από τα επίπεδα του Αυγούστου) δεν υποδηλώνει προς ώρας κάποια πειστική αντίδραση, κάτι μάλλον αναμενόμενο εν μέσω του "ναρκοθετημένου" περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί διεθνώς πρόσφατα, με αρκετές αβεβαιότητες να ανησυχούν τους επενδυτές.

    Βασική εστία πιέσεων για τις μετοχές παγκοσμίως τις τελευταίες ημέρες είναι οι έντονα αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων, αφενός υπό τις ανησυχίες στις ΗΠΑ για τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομους τους περισσότερους από τους δασμούς Τραμπ και αφετέρου, στην Ευρώπη, υπό τις ευρύτερες δημοσιονομικές ανησυχίες (με φόντο τους κυβερνητικούς τριγμούς στην Γαλλία).

    Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές αναμένουν κυρίως την έκθεση για την αμερικανική αγορά εργασίας (Παρασκευή), η οποία θα δείξει σε σημαντικό βαθμό τι περιθώρια έχει η Fed για τις κινήσεις της στα επιτόκια και κατά πόσο πρέπει να σπεύσει να στηρίξει τις επιχειρήσεις προκειμένου να ανοίξουν θέσεις εργασίας παρότι ο πληθωρισμός παραμένει ακόμα μακρά από το στόχο της (περί του 2%).

    Σημειώνεται ότι πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης ανακοίνωσε αποτελέσματα εξαμήνου η Trade Estates και μετά την λήξη θα ακολουθήσουν ο ΟΠΑΠ και η Quest, ενώ η Metlen περιμένει τις αποφάσεις του FTSE Russell σχετικά με την ένταξή της στον FTSE 100 του χρηματιστηρίου στο Λονδίνο.

    Οι κινήσεις στο ταμπλό

    Οι συστημικές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί όλες πλέον σε θετικό έδαφος, με την Alpha που δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις χτες (-1,9%) να ηγείται στον ΔΤΡ με +1,6% στα 3,44 ευρώ. 

    Η Πειραιώς κινείται στα 6,73 με +1,2%, η ΕΤΕ στα 12,18 με +0,9% και η Eurobank στα 3,18 με +0,85.

    Να δώσει ώθηση στην αγορά επιχειρεί από νωρίς ΟΠΑΠ ενόψει των ανακοινώσεών του, πλέον στα 19,47 με +2%, έχοντας από δίπλα τη Τιτάν στο +1,9% και την Cenergy που ανακάμπτει με +1,7%.

    Με κέρδη άνω του 1% στην υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι ακόμα η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΤΕ, ο Σαράντης και η Metlen.

    Η Βιοχάλκο που δέχθηκε από τις μεγαλύτερες πιέσεις χτες και ξεκίνησε ακόμα χαμηλότερα σήμερα, πλέον έχει σταθεροποιηθεί ελαφρώς ανοδική, με την θυγατρική της ΕΛΧΑ στο +1%

    Στα mid caps ο ΑΔΜΗΕ κινείται στο -1,8% με τζίρο 1,3 εκατ. αφότου ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης δεν είναι βιώσιμο έργο.

    Η Intralot δέχεται νέες πιέσεις στα 1,19 ευρώ με -0,8% μετά την βουτιά 3,2% χτες, ενώ αντίθετα η Intracom ανακάμπτει με +1,5% και η Αλουμύλ ενισχύεται κατά 1,9%.

    Στη συνολική εικόνα στο ταμπλό οι αγοραστές έχουν πλέον σαφές προβάδισμα, καθώς 80 τίτλοι κινούνται με άνοδο και 42 με πτώση.

    Οι κινήσεις διεθνώς

    Στις ΗΠΑ η Wall Street ξεκίνησε χτες την χρηματιστηριακή εβδομάδα (αργία την Δευτέρα) με μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση (απώλειες έως 0,8% ο Nadaq) αλλά προσυνεδριακά σήμερα η διάθεση δείχνει ανοδική, με την Alphabet να δίνει ισχυρή ώθηση αφότου απέφυγε την "διάσπαση" της Google.

    Τα futures του Dow Jones πέριξ του αμετάβλητου, του S&P 500 στο +0,5% και του Nasdaq στο +0,7%.

    Στην Ευρώπη οι δείκτες καταγράφουν μία ήπια ανάκαμψη, μετά τις χτεσινές πιέσεις. Ο γερμανικός DAX στο +0,6%, με τον  γαλλικό CAC 40 στο +0,85%, τον ιταλικό FTSE MIB στο +0,3%, τον βρετανικό FTSE 100 στο +0,5% και την υψηλή κεφαλαιοποίηση του πανευρωπαϊκού Stoxx στο +0,75%.

    Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις διατηρούνται στα χτεσινά (αυξημένα) επίπεδα, με μία μικρή αποκλιμάκωση στους ευρωπαϊκούς τίτλους. Του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,28%, του γερμανικού τίτλου στο 2,77% και του γαλλικού στο 3,57%, με τον ελληνικό στο 3,50%.

    Παρά την ήπια ανάκαμψη των μετοχών πάντως οι επενδυτές συνεχίζουν στρέφονται στην ασφάλεια του χρυσού, ο οποίος έχει υπερβεί πλέον και τα 3.600 δολάρια η ουγγιά (+0,5%).

    Τέλος, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται διορθωτικά πλέον μετά τα ισχυρά κέρδη χτες με φόντο τις νέες αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν. Το Brent στα 67,8 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό WTI στα 64,1 δολ. με απώλειες περί του 2% και για τα δύο.
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ