Τρίτη, 12-Αυγ-2025 11:03
Χρηματιστήριο: Metlen και Coca - Cola οδηγούν σε νέες κορυφές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:50
Του Μάνου Χαχλαδάκη
Σταθερά ανοδικά συνεχίζει να κινείται η αγορά της Αθήνας με οδηγούς όπως και χτες τις Metlen και Aegean αλλά και έξτρα ισχυρή ώθηση από την Coca - Cola.
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,5% και κινείται στις 2.116,8 μονάδες με καλό τζίρο και σήμερα στα 92 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 16 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 0,35% στις 2.327 μον., ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται στις 5.335 μον. με +0,5%, ενώ ο FTSEM της μεσαίας υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,15% στις 2.952 μον.
Γενικότερα, η Λεωφόρος Αθηνών δεν δείχνει διάθεση να κατεβάσει ιδιαίτερα ρυθμούς μετά από ένα εξαήμερο ανοδικό σερί που κλιμακώθηκε εκ νέου χτες, σε μία συνεδρίαση ισχυρής ανόδου η οποία αγνόησε και την επιφυλακτική στάση των επενδυτών στα ευρωπαϊκά ταμπλό που έκλεισαν κατά βάση χαμηλότερα.
Έτσι, μόλις μία εβδομάδα μετά την κατάκτηση του ορόσημου των 2.000 μονάδων ο ΓΔ ξεπέρασε και τις 2.100 (στις 2.106.2 με +1,74%) με τον τζίρο να διατηρείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα (224 εκατ. ευρώ.) και τους επενδυτές να στρέφονται κυρίως σε μη τραπεζικά blue chips.
Παρομοίως σήμερα, αν και σε πιο συγκρατημένους ρυθμούς, η Metlen συνεχίζει να πρωταγωνιστεί με μεγάλες εισροές, η Aegean συνεχίζει περαιτέρω υψηλότερα με αυξημένο τζίρο και η Coca - Cola ανακάμπτει για τέταρτη συνεδρίαση μετά την βουτιά που σημείωσε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.
Με τις τράπεζες άλλωστε να κινούνται εντός στενότερου εύρους τις τελευταίες ημέρας, η μετατόπιση προς τα μη τραπεζικά blue chips δείχνει να επιβεβαιώνει εκ νέου τη δυναμική της ανοδικής τάσης στην αγορά, ενώ αρκετή ρευστότητα κατευθύνεται και σε mid caps όπως χτες (όταν ΑΒΑΞ, ΕΧΑΕ έκαναν τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ, ο Φουρλής στα 2 εκατ. και Intralot στα 3,2 εκατ.).
Σε διεθνές επίπεδο, το κλίμα διατηρείται μάλλον αναβαθμισμένο αλλά σταδιακά οι δείκτες φαίνεται να παρασύρονται στους παραδοσιακούς ρυθμούς του Αυγούστου, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές μένουν εντός μικρών διακυμάνσεων και τα futures της Wall Street χάνουν την πρωινή (μικρή και αυτή) δυναμική τους.
Η ειδησεογραφία πάντως συνεχίζει να έχει εξελίξεις σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ έδωσε χτες νέα παράταση 90 ημερών στην Κίνα για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας.
Η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί πλέον στις ΗΠΑ όπου δημοσιεύονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο (δείκτης τιμών καταναλωτή - 15:30 ώρα Ελλάδας) και τα οποία θα δείξουν αν υποστηρίζονται οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed που τιμολογούν πλέον οι αγορές, ή αν έχουν βάση οι ανησυχίες αναλυτών που έχουν αρχίσει να μιλάνε για στασιμοπλήθωρισμό.
Με τον τίτλο της να συνεχίζει ακάθεκτος στο Λονδίνο (στα 57,4 ευρώ σήμερα με +3,3%) οι μετοχές της Metlen ακολουθούν την κίνηση και στην Αθήνα. Η νέα στα 56,8 ευρώ με +3% και η παλιά (ΜΥΤΙΛ) στα 56,7 με +2,9%.
Ανοδικά συνεχίζει και η Aegean στα 14,4 ευρώ με νέα κέρδη 1% και τζίρο ήδη άνω των 3,2 εκατ., αν και έχει χάσει μέρος της αρχικής δυναμικής της όταν βρέθηκε έως και τα 14,78 (+3,3%).
Ωστόσο, ο ΓΔ λαμβάνει ώθηση από την βαριά Coca Cola που ανακάμπτει πάνω από τα 45 ευρώ με +1,95%, ενώ κέρδη 1,4% σημειώνει και η Motor Oil.
Στις τράπεζες τα πρόσημα είναι μικτά πλέον με την ΕΤΕ στο +0,6% και την Eurobank στο +0,15%, ενώ η Alpha είναι οριακά πτωτική και η Πειραιώς υποχωρεί κατά 0,75%.
Εκτός ΔΤΡ ωστόσο, η CrediaBank (ΑΤΤ) πραγματοποιεί ισχυρό ράλι 5,8% στα 1,286 ευρώ με τζίρο άνω των 2,8 εκατ.
Διορθωτικά στον 25άρη κινούνται τα ΕΛΠΕ στα 8,37 με -0,7% μετά το διήμερο άλμα που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους, με την Jumbo στο -1,2% και την Cenergy στο -0,9%.
Στα mid caps η Intralot έχει κάνει τζίρο 1,2 εκατ. λόγω ενός πακέτου αξίας 789 χιλ. ευρώ αλλά υποχωρεί στα 1,108 ευρώ με -1,6%.
Η ΑΒΑΞ παραμένει στα 2,41 μετά το ισχυρό ράλι 4,8% χτες και ο Φουρλής συνεχίζει ελαφρώς υψηλότερα στα 4,93 με +0,6%.
Στα χαμηλότερα στρώματα η Προοδευτική με 79 χιλ. ευρώ ενισχύται κα΄τα 4,5% και Unibios με 205 χιλ. κινείται στο +2,7%.
Στη συνολική εικόνα στο ταμπλό 58 μετοχές κινούνται με άνοδο έναντι 66 με πτώση.
Στις ΗΠΑ η εβδομάδα ξεκίνησε χτες με μικρή οπισθοχώρηση και για τους τρεις δείκτες, ενώ οι μεταβολές προσυνεδριακά είναι πλέον οριακές εν αναμονή της έκθεσης για τον πληθωρισμό.
Τα futures του Dow Jones στο +0,03%, του S&P 500 στο +0,04% και του Nasdaq στο +0,02%.
Περιορισμένες μεταβολές σε διαφορετικές κατευθύνσεις εμφανίζουν οι δείκτες στην Ευρώπη, όπου ο γερμανικός DAX κινείται στο -0,4%, με τον γαλλικό CAC 40 στο +0,1%, τον ιταλικό FTSE MIB στο +0,4%, τον βρετανικό FTSE 100 στο +0,1% και την υψηλή κεφαλαιοποίηση του πανευρωπαϊκού Stoxx στο -0,3%.
Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις παραμένουν χωρίς ουσιαστικές μεταβολές από χτες. Του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,27%, του γερμανικού τίτλου στο 2,69% και του γαλλικού στο 3,36%, με τον ελληνικό στο 3,38%.
Τέλος, μάλλον σταθεροποιητική παραμένει η κίνηση στην αγορά πετρελαίου, με το Brent στα 66,9 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό WTI στα 64,1 δολ.