Τετάρτη, 30-Ιουλ-2025 16:50
Έχασε τα κέρδη της η Wall μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Έχασαν τα κέρδη τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς οι δηλώσεις του διοικητή της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις της τράπεζας μετριάζουν τις ελπίδες για μια μείωση των αμερικανικών επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας τον Σεπτέμβριο.
Ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε ότι η Fed δεν προαποφασίζει τις κινήσεις της και θα πάρει τις αποφάσεις της με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία, ενώ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο.
Νωρίτερα, η Επιτροπή Νομισματικής Επιτροπής της τράπεζας αποφάσισε, με ψήφους 9-2, να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 4,25% με 4,50%, παραμένοντας σε στάση αναμονής καθώς συγκεντρώνει περισσότερα στοιχεία για τον αντίκτυπο των δασμολογικών πολιτικών του προέδρου Τραμπ στην οικονομία και τον πληθωρισμό. Η Fed μείωσε τα επιτόκια της τρεις φορές το 2024, με την τελευταία κίνηση να έρχεται τον Δεκέμβριο.
Δείκτες - στατιστικά
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 326,93 μονάδες ή -0,73% στις 44.310,38 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 29,50 μονάδες ή -0,46% στις 6.341,36 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει 31,29 μονάδες ή -0,15% στις 21.066,92 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το β' τρίμηνο.
Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 3,0% το προηγούμενο τρίμηνο, ξεπερνώντας με ευκολία την εκτίμηση των αναλυτών για ανάπτυξη 2,4%. σε δημοσκόπηση του Reuters.
Το α' τρίμηνο η αμερικανική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,5% στην πρώτη μείωση του ΑΕΠ τα τελευταία τρία χρόνια η οποία όμως είχε προέλθει κατά βάση λόγω της εκτίναξης των εισαγωγών (οι οποίες αφαιρούνται από το σύνολο του ΑΕΠ) σε συνδυασμό με τις αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες εν μέσω ανησυχιών για τους δασμούς.
Αντίστροφα τώρα, στο δεύτερο τρίμηνο οι εισαγωγές κατέγραψαν βουτιά 30,3% μετά το άλμα 37,9% του α' τριμήνου.
Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ADP έδειξαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο.
Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε 104.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, μετά τη μείωση του Ιουνίου κατά 23.000 σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για αύξηση κατά 75.000 θέσεις.
Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα κυβερνητικά στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την ανεργία. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters η αμερικανική οικονομία αναμένεται να προσθέσει 110.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, μετά τις 147.000 του Ιουνίου. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 4,2% από 4,1% τον Ιούνιο.