Τρίτη, 24-Ιουν-2025 17:01
Κέρδη στη Wall εν μέσω ελπίδων για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δεικτες της Wall Street μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν μετά από 12 ημέρες σφοδρών πυραυλικών πληγμάτων που ρίσκαραν να οδηγήσουν σε ανάφλεξη ολόκληρη την περιοχή.
Η εκεχειρία οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε νέα βουτιά καθώς μετριάζονται οι ανησυχίες για την προσφορά από τη Μέση Ανατολή. Είχε προηγηθεί ο βομβαρδισμός των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν από τις ΗΠΑ το σαββατοκύριακο και η απάντηση του Ιράν τη Δευτέρα με την εκτόξευση πυραύλων κατά της αμερικανικής βάσης στο Κατάρ.
Ώρες μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από το Ιράν παραβιάζοντας τη συμφωνία. Το Ισραήλ απάντησε με πλήγματα στην Τεχεράνη και σε άλλες περιοχές, ενώ οι πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε και τις δύο πλευρές ότι παραβιάζουν την εκεχειρία.
Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η εκεχειρία θα τηρηθεί ή θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος σύγκρουσης.
Δείκτες - Στατιστικά
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 271,90 μονάδες ή 0,64% και κινείται στις 42.853,68 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 42,29 μονάδες ή 0,70% στις 6.067,46 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 198,16 μονάδες ή 1,01% στις 19.828,89 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη 22 κινούνται με θετικό πρόσημο και οκτώ με αρνητικό. Στην κορυφή η Amazon σημειώνει άλμα 2,02% στα 212,68 δολ. και ακολουθούν Nvidia με κέρδη 2,01% στα 147,07 δολ. και Salesforce με άνοδο 1,92% στα 268,48 δολ.
Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Chevron (-0,77%), Walmart (-0,53%) και Travelers (-0,45%).
Από το μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δει αν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα, πριν εξετάσει μία μείωση των επιτοκίων της, όπως έχει ζητήσει επιτακτικά ο Ντόναλντ Τραμπ.
"Οι αυξήσεις στους δασμούς αυτό το έτος είναι πιθανό να οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα", ανέφερε ο Πάουελ στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας κατάθεσης του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
"Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού θα μπορούσε να είναι βραχύβιος... αλλά είναι επίσης πιθανό οι πληθωριστικές πιέσεις να είναι περισσότερο επίμονες... Αυτή την στιγμή, είμαστε σε καλή θέση για να περιμένουμε ώστε να μάθουμε περισσότερα για την πιθανή πορεία της οικονομίας πριν εξετάσουμε την προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής".
Την ίδια θέση υιοθέτησε και η επικεφαλής της Federal Reserve Bank of Cleveland, Μπεθ Χάμακ η οποία δήλωσε σήμερα πως δεν βλέπει καμία πίεση για μείωση των επιτοκίων της τράπεζας εν μέσω της μεγάλης αβεβαιότητας στην οικονομία λόγω των δασμών.
Σε ομιλία της στο Λονδίνο η αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν βλέπει αποδυνάμωση "της οικονομίας που θα δικαιολογούσε μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων"
Δύο άλλα στελέχη της Fed – Κρίστοφερ Γουόλερ και Μισέλ Μπάουμαν – δήλωσαν πάντως τις προηγούμενες ημέρες ότι θα υποστήριζαν μια μείωση των επιτοκίων της τράπεζας στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στα τέλη Ιουλίου.
Στα μάκρο της ημέρας, νέο ρεκόρ σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ το α' τρίμηνο καθώς οι επιχειρήσεις έσπευσαν να προμηθευτούν αγαθά και προμήθειες για να αποφύγουν τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές.
Ειδικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μετρά τη ροή των αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων – αυξήθηκε κατά 138,2 δισ. δολ. ή 44,3% σε νέο ιστορικό υψηλό στα 450,2 δισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 443,3 δισ. δολ.
Το έλλειμμα φτάνει το 6,0% του ΑΕΠ, το υψηλότερο από το γ' τρίμηνο του 2006 όταν είχε σκαρφαλώσει στο 6,3%. Το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου το έλλειμμα έφτασε το 4,2% του ΑΕΠ.