Δευτέρα, 16-Ιουν-2025 20:07
Ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές μετά το πενταήμερο πτωτικό σερί

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τερματίζοντας ένα πενταήμερο πτωτικό σερί καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με το Ιράν και το Ισραήλ να συνεχίζουν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4% και έκλεισε στις 546,91 μονάδες, τερματίζοντας ένα πενταήμερο πτωτικό σερί. Οι τράπεζες πρωταγωνίστησαν σήμερα οδηγώντας τον δείκτη Stoxx Europe 600 Banks σε άλμα 1,9%.
Η επενδυτική προσοχή παραμένει στραμμένη στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ και το Ιράν να συνεχίζουν για τέταρτη ημέρα τις πολεμικές του επιχειρήσεις. Οι διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση φαίνεται να πέφτουν στο κενό αν και από την πλευρά της Τεχεράνης φάνηκε κάποια διάθεση για επιστροφή στο διπλωματικό τραπέζι.
"Χρειάζεται μόνο ένα τηλεφώνημα από την Ουάσινγκτον για να φιμωθεί ένας άνθρωπος όπως ο Νετανιάχου. Αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή στη διπλωματία", αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araqchi σε ανάρτηση του σήμερα στο X.
Πηγές ανέφεραν εξάλλου στο Reuters ότι η Τεχεράνη έχει ζητήσει από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν να πιέσουν τον Τραμπ να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να συμφωνήσει το Ισραήλ σε μια άμεση εκεχειρία. Ως αντάλλαγμα το Ιράν θα δείξει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές.
Στο ταμπλό ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,8% στις 23.699,12 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,75% στις 7.742,24 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,3% στις 8.875,22 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,4%.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Kering σημείωσε άλμα 11,8% μετά την ανακοίνωση του ομίλου πολυτελών ειδών ότι προχώρησε στην πρόσληψη του επικεφαλής της Renault, Luca de Meoas για τη θέση του νέου CEO, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα από την προηγούμενη ημέρα. Στον αντίποδα, οι μετοχές της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατρακύλησαν 8,7%.