Δευτέρα, 10-Μαρ-2025 11:07
Χρηματιστήριο: Επιχείρηση εξισορρόπησης πιέσεων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:30
Του Μάνου Χαχλαδάκη
Να διαγράψει τις πρωινές απώλειες επιχειρεί η αγορά της Αθήνας παρότι συνεχίζονται οι δεικτοβαρείς πιέσεις, ενώ το κλίμα είναι πτωτικό στα ευρωπαϊκά ταμπλό.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως τις 1.619,42 μονάδες (-0,49%) και πλέον διαπραγματεύεται στις 1.625 μον. με -0,15%. Σταθερά αυξημένος διατηρείται ο τζίρος στα 92 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 23 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 1.533 μονάδες με -0,47%, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,26% στις 3.986 μον. με τον FTSEM της μεσαίας στις 2.465 μον. με -0,2%
Η Λεωφόρος Αθηνών έρχεται από ακόμα μία ανοδική εβδομάδα (10η στις τελευταίες 11, μετά τη μικρή ανάπαυλα της περασμένης) με κέρδη 1,22% για τον ΓΔ και 3,26% για τον ΔΤΡ, ενώ έχει στο πλευρό της και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την DBRS σε "BBB" με σταθερό outlook.
Σε διεθνές επίπεδο η μεταβλητότητα δείχνει να συνεχίζεται με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να έχουν σταθεροποιηθεί σε αρνητικό έδαφος και τα futures της Wall Street να δείχνουν προς νέες απώλειες, αφότου ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Σεπτέμβριο εν μέσω αναταράξεων που προκάλεσε η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου από τον πρόεδρο Τραμπ.
Έντονες πιέσεις δέχεται η Eurobank στα 2,43 ευρώ με -2,4%, ενώ οι μεταβολές είναι πιο περιορισμένες στις υπόλοιπες συστημικές.
Η Εθνική επιχειρεί να διαφοροποιηθεί θετικά με +0,5% στα 9,43 ευρώ, η Πειραιώς παραμένει στα 4,7 χωρίς μεταβολή και η Alpha υποχωρεί στα 2,03 με -0,8% αλλά έχοντας μαζέψει τις απώλειες από το -2,49% (2,001 ευρώ).
Στηρίξεις στην αγορά δίνει η Coca Cola με +1%, ενώ ήπια ανοδικά με κέρδη έως 0,6% στον FTSE 25 κινούνται και οι Jumbo, Motor Oil, ΟΤΕ, Aktor.
Πέρα από την Eurobank , απώλειες άνω του 1% σημειώνουν η Τιτάν στο -1,7% και ο ΟΠΑΠ στο -1,1%.
Πτώση περί του 0 8% καταγράφουν η Metlen και το ΔΑΑ.
Στα mid caps ξεχωρίζει η Κρι Κρι στο +1% μετά το +2,3% της Παρασκευής, με την Αλουμύλ και την ΑΒΑΞ στο +0,7%.
Από την άλλη ο ο ΑΔΜΗΕ κινείται στο -2,3%, με την Ολυμπιακή Τεχνική στο -1,2%.
Στο σύνολο του ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά και 75 πτωτικά.
Σε γενικότερο επίπεδο, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, οι εισροές συνεχίζονται με τα πακέτα συναλλαγών να παραμένουν σταθερά καθημερινά, ενώ ο Γενικός Δείκτης δεν ακολουθεί τις υπόλοιπες αγορές κινούμενος στο δικό του μοτίβο. Το ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο έχει ενισχυθεί σημαντικά, κυρίως για την Alpha Bank, με την Πειραιώς να ακολουθεί από κοντά.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης εισέρχεται στη ζώνη - στόχο που είχαμε θέσει εδώ και καιρό, δηλαδή στο εύρος των 1.650-1.700 μονάδων. Όσο διατηρείται το επίπεδο των 1.592 μον. σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, η τάση παραμένει επιθετική, ενώ στο ημερήσιο γράφημα το stop έχει οριστεί στις 1.681 μον. σε κλείσιμο ημέρας. Η τρέχουσα ανοδική πορεία της αγοράς χαρακτηρίζεται από έντονη εναλλαγή (rotation) μετοχών, παρά από άνοδο του Γενικού Δείκτη καθαυτού.
Ο Ηλ. Ζαχαράκης επισημαίνει ακόμα ότι μπροστά μας βρίσκεται η πολυαναμενόμενη ετυμηγορία της Moody’s, η οποία – εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο γεγονός – μπορεί να συντηρήσει τη θετική δυναμική της αγοράς. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πλησιάζει η λήξη των συμβολαίων, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Στις ΗΠΑ ο S&P 500 κατάγραψε απώλειες 3,1% την περασμένη εβδομάδα, με τον Dow Jones στο -2,37% και τον Nasdaq στο -3,45% και τα συμβόλαια των δεικτών συνεχίζουν περαιτέρω χαμηλότερα.
Τα futures του Dow Jones στο -1,25%, του S&P 500 στο -1,5% και του Nasdaq στο -1,8%.
Πτωτική είναι τάση και στην Ευρώπη, με τον γερμανικό DAX στο -1,5%, τον γαλλικό CAC 40 στο -0,7%, τον βρετανικό FTSE 100 στο -0,7% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 στο -1,2%.
Ελαφρώς χαμηλότερα κινούνται οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων, παραμένοντας στα αυξημένα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας. Του γερμανικού 10ετούς στο 2,79% και του γαλλικού στο 3,51%, με το ελληνικό 10ετές στο 3,61%, ενώ ο αμερικανικός τίτλος 10ετίας βλέπει τη δική του στο 4,22%.
Τέλος, χωρίς ουσιαστικές μεταβολές είναι οι τιμές του πετρελαίου, το συμβόλαιο του Brent στα 70,8 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό WTI στα 67,5 δολ. με μικρά κέρδη περί του 0,7% και για τα δύο.