Παρασκευή, 10-Ιαν-2025 11:10
Χρηματιστήριο: Περιορισμένες μεταβολές με αγοραστές στις τράπεζες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:15
Του Μάνου Χαχλαδάκη
Χωρίς σαφή κατεύθυνση κινείται η Λεωφόρος Αθηνών στο κλείσιμο της εβδομάδας, με τις τράπεζες να δείχνουν μία διάθεση για κίνηση υψηλότερα αλλά να μην ακολουθούν πολλοί τίτλοι.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.514 μονάδες με μικρά κέρδη 0,18% και τον τζίρο στα 52 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 14,6 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,5% στις 1.370 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,25% στις 3.690 μονάδες και ο FTSEM κινείται στις 2.449 μονάδες χωρίς ουσιαστική μεταβολή.
Γενικότερα, η αγορά έχει κατεβάσει ρυθμούς το τελευταίο τριήμερο αλλά με ένα ισχυρό ξεκίνημα στο 2025 ο ΓΔ να δείχνει να εδραιώνεται υψηλότερα των 1.500 μονάδων.
Σε επίπεδο εβδομάδας, η αγορά οδεύει στην ολοκλήρωση της πρώτης του νέου έτους (αν "κουτσουρεμένη" λόγω της αργίας των Φώτων την Δευτέρα) με +1,62% χάρη την ισχυρή επίδοση της Τρίτης (+1,33%). Πρωταγωνιστής αναμενόμενα είναι ο τραπεζικός κλάδος, που τρέχει με +6% εντός 2025 και στο +3,67% την τρέχουσα εβδομάδα.
Σε επίπεδο τίτλων, "φουριόζα" στο 2025 έχει μπει η Elvalhalcor με κέρδη που ξεπερνούν το 16% στις λίγες πρώτες συνεδριάσεις, με τις μετοχές του ομίλου γενικότερα να διακρίνονται. Η μητρική Βιοχάλκο στο +7,9% και η έτερη θυγατρική Cenergy στο +5,93% έχοντας ανακτήσει χτες τα 10 ευρώ.
Στις τράπεζες, η Πειραιώς έχει πάρει "κεφάλι" με κέρδη που αγγίζουν το 9%, με την Alpha να ακολουθεί στο +6,56%.
Πιο ουσιαστικό πάντως κρίνεται το γεγονός ότι η συναλλακτική δραστηριότητα έχει ανεβάσει έντονα ρυθμούς την τρέχουσα εβδομάδα, με τρεις συνεδριάσεις άνω των 140 εκατ. ευρώ, αν και σήμερα παρουσιάζει κάποια σημάδια κάμψης.
Κατά τα άλλα, στην Ευρώπη οι δείκτες μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα της εβδομάδας έχουν κατεβάσει ρυθμούς, αλλά έστω και με μικρές μεταβολές συνεχίζουν κατά βάση ανοδικά, ενώ στις ΗΠΑ τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία (μεταποίηση, κενές θέσεις εργασίας) που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν να απογοητεύουν τους επενδυτές, καθώς απομακρύνουν και άλλο τις επόμενες μειώσεις των επιτοκίων της Fed.
Η Alpha με +1,3% στα 1,746 ευρώ ξεχωρίζει τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και γενικότερα, με την Eurobank στα 2,37 ευρώ με +0,75%, ενώ η Εθνική στα 8,06 ευρώ και η Πειραιώς στα 4,2 ευρώ κινούνται ελαφρώς ανοδικά με +0,25%.
Πέρα από τις τράπεζες, ήπια ανοδική τάση στον FTSE έχουν η Τιτάν και η Jumbo περί του +0,7%.
Αντίθετα, η Ελλάκτωρ σημειώνει απώλειες 2%, με τις Λάμδα, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ και ΔΑΑ να υποχωρούν ελαφρώς κατά 0,4%.
Στα mid caps ξεχωρίζει η Profile με +1,3% και τζίρο άνω των 670 χιλ. ευρώ, ενώ άνω του 1% ενισχύονται επίσης οι Autohellas και Lavipharm αλλά επί συναλλαγών που δεν ξεπερνούν τα 100 χιλ. ευρώ.
Στις κινήσεις των πωλητών, η Intrakat και η Ολυμπιακή Τεχνική σημειώνουν απώλειες περί του 1,3%.
Στα χαμηλότερα στρώματα κινητικότητα δείνουν οι Ευρωσύμβουλοι και η Ίλυδα με κέρδη άνω του 2% και αυξημένες συναλλαγές, στα 200 χιλ. ευρώ η πρώτη και στα 100 χιλ. η δεύτερη.
Στους ευρύτερους συσχετισμούς στο ταμπλό οι αγοραστές διατηρούν σαφές προβάδισμα, καθώς 70 τίτλοι κινούνται ανοδικά έναντι 52 πτωτικών.
Ελαφρώς αρνητική κλίση έχει η προθεσμιακή αγορά των ΗΠΑ, με την Wall Street να επιστρέφει σήμερα σε συναλλαγές αφότου χτες έμεινε κλειστή λόγω δημόσιας αργίας στη χώρα για την κηδεία του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ.
Τα futures του Dow Jones στο -0,2%, του S&P 500 στο -0,34% και του Nasdaq στο -0,4%.
Στην Ευρώπη, όπως και χτες, οι δείκτες ξεκίνησαν σε αρνητικό έδαφος αλλά άλλαξαν γρήγορα κατεύθυνση. Ο γερμανικός DAX στο +0,3%, ο γαλλικός CAC 40 στο +0,25% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο +0,1%, ενώ αντίθετα ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,2%.
Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ οδεύει ξανά προς στο 4,7% (4,69%), με τους γερμανικού τίτλου στο 2,55% και του γαλλικού στο 3,40%, ενώ το ελληνικό 10ετές κινείται στο 3,37%.
Στα κρυπτονομίσματα, μετά από ένα μπαράζ ρευστοποιήσεων το bitcoin ανακάμπτει σήμερα στα 94.800 δολ. με +3,4%.
Τέλος, το πετρέλαιο πραγματοποιεί πλέον ράλι άνω του 3,5%, με το Brent στα 79,4 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 76,35 δολ.