Πέμπτη, 09-Ιαν-2025 11:09
Χρηματιστήριο: Επιχείρηση αλλαγής κατεύθυνσης με ώθηση από ΕΤΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:15
Του Μάνου Χαχλαδάκη
Να περάσει σε θετικό έδαφος επιχειρεί σταδιακά η αγορά της Αθήνας διαγράφοντας τις μικρές απώλειες που σημείωνε το πρωί, αλλά με τις μεταβολές να παραμένουν περιορισμένες και τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον στις 1.508,4 μονάδες με +0,14%, ενώ στο χαμηλό ημέρα είχε υποχωρήσει μέχρι τις 1.500,21 μον. (-0,4%).
Σταδιακά ανέβασαν στροφές και οι συναλλαγές που ξεπερνούν πλέον τα 62 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 18 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται πλέον κατά 0,5% στις 1.361 μονάδες, ο FTSE βρίσκεται στις 3.678 μονάδες με +0,15% και ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 2.426 μονάδες με +0,35%.
Γενικότερα, η αγορά δείχνει το τελευταίο διήμερο να "χωνεύει" τα νέα επίπεδα όπου βρέθηκε, καθώς ανέκτησε με το καλημέρα του 2025 το ψυχολογικό ορόσημο των 1.500 μονάδων και προς ώρας δεν έχει δείξει διάθεση να υποχωρήσει χαμηλότερα, παρά τη νευρικότητα που επικρατεί τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠΑ εν μέσω περιορισμένων πλέον προσδοκιών για τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων(κυρίως σε ΗΠΑ) και αυξημένων αποδόσεων των ομολόγων, υπό τις προσδοκίες ενός ισχυρού δολαρίου με φόντο τις πολιτικές Τραμπ.
Στο πλευρό της Λεωφόρου Αθηνών σήμερα βρίσκεται η θετική κλίση που έχουν πάρει σταδιακά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ η Wall Street κινήθηκε νωχελικά χτες, σε μία συνεδρίαση χαμηλών τόνων και περιορισμένων καθώς σήμερα η αγορά των ΗΠΑ θα μείνει κλειστή λόγω της κηδείας του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ. Σημειώνεται πάντως ότι τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που δημοσιεύθηκαν χτες επιβεβαίωσαν τους φόβους των αξιωματούχων της για τον πληθωρισμό, υπό τις πολιτικές που έχει προαναγγείλει ο νέος πρόεδρος της χώρας.
Η Εθνική, που έμεινε πίσω χτες, σήμερα ηγείται της προσπάθειας να αλλάξει κατεύθυνση η αγορά με κέρδη 1,7% στα 8,04 ευρώ.
Η Πειραιώς είναι πλέον οριακά ανοδική και η Eurobank παραμένει πέριξ του αμετάβλητου, ενώ η Alpha υποχωρεί περί του -0,6%.
Στον FTSE, πέρα από την ΕΤΕ, ελαφρώς ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΔΑΑ, Metlen, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Cenergy, αλλά όλες με περιορισμένη άνοδο έως +0,6%.,
Πιέσεις δέχονται κυρίως οι Aegean και Jumbo με πτώση περί του -1%, με τις Optima και Λάμδα στο -0,6%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει το +4,4% στα Πλαστικά Θράκης, με τον Φουρλή επίσης περί του +2%, ενώ κέρδη που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν και οι Ολυμπιακή Τεχνική, Profile, Intracom και ΑΔΜΗΕ.
Από την άλλη η Κρι Κρι διορθώνει με -1,8%, με τις Austriacard και Άβαξ περί του -1,1%.
Στα χαμηλότερα στρώματα η Ίλυδα που ξεκίνησε το 2025 με το εντυπωσιακό +27,5% μέχρι χτες, σήμερα δίνει πίσω τα κέρδη με -23,5% καθώς οι μετοχές της διαπραγματεύονται για πρώτη ημέρα χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι αφορά 4,5 εκατ. νέες μετοχές που θα δοθούν χωρίς αντάλλαγμα και με αναλογία 1 νέα προς 2 παλιές. Οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στις 14 Ιανουαρίου.
Αλλαγή συσχετισμών έχει η ευρύτερη εικόνα στο ταμπλό, καθώς πλέον 63 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 42 πτωτικών.
Πτωτική είναι η τάση στα futures και των τριών δεικτών της Wall Street, που όπως προαναφέρθηκε δεν θα πραγματοποιήσει συναλλαγές σήμερα λόγω της εθνικής αργίας για την κηδεία του Τζίμι Κάρτερ.
Τα futures του Dow Jones στο -0,06%, του S&P 500 στο -0,17% και του Nasdaq στο -0,24%.
Μετά από κάποια νευρικότητα στο άνοιγμα οι ευρωπαϊκοί δείκτες σταθεροποιούνται πλέον σε θετικό έδαφος, αν και με περιορισμένες μεταβολές. Ο γερμανικός DAX οριακά ανοδικός, ο γαλλικός CAC 40 στο +0,4%, ο ιταλικός FTSE MIB και ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,6%, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 στο +0,2%.
Στα ομόλογα η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ έφτασε χτες σε υψηλό από τον Απρίλιο στο 4,73% αλλά υποχωρεί ελαφρώς σήμερα στο 4,66%. Στο ευρωπαϊκό χρέος, ο γερμανικός τίτλος κινείται στο 2,52% και ο γαλλικός στο 3,37%, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς στο 3,32%.
Στα κρυπτονομίσματα συνεχίζονται οι ρευστοποιήσει με το bitcoin να υποχωρεί πλέον στα 93.000 δολάρια.
Τέλος, χωρίς ουσιαστικές μεταβολές παραμένει η αγορά πετρελαίου, με το Brent στα 76,2 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 73,3 δολ.