Τρίτη, 17-Δεκ-2024 16:59
Αρνητικό κλίμα στη Wall, πάνω από 200 μονάδες χάνει ο Dow

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη μετά τα ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα τα οποία επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας λίγο πριν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% το Νοέμβριο σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 0,5%.
Τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις πιθανότητες η Fed να υιοθετήσει το 2025 μια πιο επιφυλακτική στάση, διατηρώντας ενδεχομένως τα επιτόκια της σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο, δεδομένων και των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων που θα ασκήσουν στην οικονομία οι δασμοί που έχει προαναγγείλει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Επενδυτές και αναλυτές περιμένουν πάντως η Fed να ανακοινώσει αύριο Τετάρτη άλλη μια μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, τη δεύτερη διαδοχική και την τρίτη συνολικά από τον Σεπτέμβριο όταν ξεκίνησε τον κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής της κόβοντας το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης. Για τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου ωστόσο, οι περισσότεροι περιμένουν η κεντρική τράπεζα να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα συγκεντρώσουν αύριο οι δηλώσεις του διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, αλλά και οι τελευταίες προβλέψεις των αξιωματούχων της τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων.
Δείκτες – Στατιστικά
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 256,00 μονάδες ή -0,59% και κινείται στις 43.480,03 μονάδες, ενώ και ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί 22,84 μονάδες ή -0,38% στις 6.051,34 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 74,80 μονάδες ή -0,39% στις 20.095,51 μονάδες μετά το χθεσινό του κλείσιμο σε νέο ιστορικό υψηλό.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 12 κινούνται με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Nike με ανοδο 0,77 δολ ή 1,00% στα 77,97 δολ. και ακολουθούν η Cisco Systems με κέρδη 0,90% στα 58,88 δολ. και η Coca-Cola με άνοδο 0,8% στα 63,05 δολ.
Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Nvidia (-2,88%), η UnitedHealth Group (-2,78%) και η Amazon.com (-1,55%).
Ο τίτλος της Tesla στο μεταξύ, κερδίζει πάνω από 3% μετά την αναβάθμιση της μετοχής από τη Mizuho σε "outperform" από "neutral" με νέα τιμή στόχο τα 515 δολ.
Ισχυρά κέρδη που ξεπερνούν το 3% σημειώνει και η Pfizer μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων της για το 2025 που ήταν σε γενικές γραμμές ανάλογες των εκτιμήσεων της Wall Street.