Δευτέρα, 09-Δεκ-2024 16:48
Μικρές απώλειες στη Wall μετά τα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας

Με αρνητικό πρόσημο συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας μετά τα τελευταία ρεκόρ του S&P 500 και του Nasdaq την Παρασκευή και ενώ οι επενδυτές ετοιμάζονται για την ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού αυτή την εβδομάδα.
Ειδικότερα, την Τετάρτη θα ανακοινωθεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή για το Νοέμβριο. Αυτή θα είναι η τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού πριν την συνεδρίαση της Federal Reserve στις 17 και 18 Δεκεμβρίου για τα επιτόκια. Οι αναλυτές περιμένουν τα στοιχεία να δείξουν μηνιαία αύξηση 0,3%, με τον ετήσιο δείκτη να διαμορφώνεται στο 2,7%.
Οι αγορές δίνουν πιθανότητα σχεδόν 90% η Fed να μειώσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της στον απόηχο των στοιχείων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και έδειξαν ότι η ανεργία αυξήθηκε στο 4,2% το Νοέμβριο, σε μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να χαλαρώνει.
Την προηγούμενη εβδομάδα μίλησαν αρκετά στελέχη της Fed, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ, με τους περισσότερους αξιωματούχους να αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να είναι περισσότερο επιφυλακτική τους επόμενους μήνες όσον αφορά στη χαλάρωση της πολιτικής της, δεδομένης της ανθεκτικότητας που έχει επιδείξει η αμερικανική οικονομία.
Την επιφυλακτικότητα αυτή αναμένεται να ενισχύσουν και οι τελευταίες εκτιμήσεις των Αμερικανών για την πορεία του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της New York Federal Reserve οι καταναλωτές περιμένουν υψηλότερο πληθωρισμό σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να βάλει φρένο σε νέες μειώσεις των επιτοκίων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της τράπεζας για το Νοέμβριο, ο πληθωρισμός σε ένα χρόνο από σήμερα θα είναι στο 3% από 2,9% που περίμεναν οι καταναλωτές τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος δείκτης διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Οκτώβριο.
Δείκτες – Στατιστικά
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 59,96 μονάδες ή -0,13% στις 44.582,54 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί 20,74 μονάδες ή -0,34% στις 6.069,80 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει 57,83 μονάδες ή -0,29% στις 19.801,75 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 14 κινούνται με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Boeing με άλμα 5,31 δολ ή 3,45% στα 159,24 δολ. και ακολουθούν Amgen με άνοδο 2,21% στα 278,61 δολ. και η UnitedHealth Group με κέρδη 11,19 δολ. ή 2,04% στα 558,71 δολ.
Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Travelers (-3,10%), η Salesforce (-2,41%) και η IBM (-2,37%).
Ο τίτλος της Nvidia χάνει 2,3% μετά την είδηση ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας ξεκίνησαν έρευνα στις δραστηριότητες της εταιρείας για το ενδεχόμενο να παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς της χώρας.