Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 12-Νοε-2024 21:22

    Στο βαθύ κόκκινο έκλεισαν οι ευρωαγορές

    Χρηματιστήριο πτώση 19.09.2023
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Στο βαθύ κόκκινο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να κατρακυλά με βουτιά 2% σε χαμηλό τριών μηνών καθώς η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία για τις οικονομικές και γεωπολιτικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη αλλά και με την Κίνα.  

    Στο ραντάρ των επενδυτών έχει μπει η ισχυρή πιθανότητα η νέα αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει δασμούς σε πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα όπως έχει επανειλημμένα προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια στιγμή, υπάρχει ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας με σοβαρές επιπτώσεις για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης. 

    Τον κίνδυνο οι πολιτικές προστατευτισμού του Τραμπ να πλήξουν την παγκόσμια ανάπτυξη επισήμαναν σήμερα και κάποια μέλη του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με το 2018. 

    Σε αυτό το κλίμα ο γερμανικός DAX υποχώρησε 2,1% και έκλεισε στις 19.033,64 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατρακύλησε 2,7% στις 7.226,98 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,2% στις 8.025,77 μονάδες.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 2,15%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 1,85%.

    Ο κλάδος των βασικών πόρων σημείωσε βουτιά 3,7%, ενώ βαριές απώλειες σημείωσε και ο κλάδος των πολυτελών ειδών με τον σχετικό δείκτη να κατρακυλά σχεδόν 4%. 

    Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, ο γερμανικός κολοσσός Bayer σημείωσε βουτιά 14,5% μετά την προειδοποίηση του ότι οι αδύναμες αγορές γεωργικών προϊόντων ενδεχομένως να πλήξουν την κερδοφορία του το επόμενο έτος. 

    Η γερμανική εταιρεία χημικών Brenntag έχασε 5% καθώς τα κέρδη της για το τελευταίο τρίμηνο δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.  

    Η ιταλική επενδυτική τράπεζα Mediobanca στο μεταξύ κατρακύλησε 8,2% μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων της για το σύνολο της χρήσης. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ