Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 07-Αυγ-2024 11:06

    Χρηματιστήριο: Δεύτερη ημέρα ανάκαμψης με το βλέμμα πλέον στις 1.400 μονάδες

    Χρηματιστήριο: Μικρά ανοδικά βήματα με μεγάλο τζίρο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:40

    του Μάνου Χαχλαδάκη

    Με ανεβασμένους ρυθμούς κινείται και σήμερα η αγορά της Αθήνας που θέτει βάσεις για να καλύψει και άλλο από το χαμένο έδαφος των απωλειών του παγκόσμιου sell-off, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να έχουν πάρει και αυτοί πλέον ανοδική κλίση.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται και σήμερα σταθερα ανοδκά και βρίσκεται πλέον στις 1.391 μονάδες με κέρδη 1,8%. 

    Ο τζίρος έχει κόψει αισθητά ρυθμούς στα 40 εκατ. ευρώ αλλά όλα στο ταμπλό, ενώ έχουν διακινηθεί 9 εκατ. τεμάχια.

    Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται σήμερα της ανόδου με +2,4% στις 1.209 μονάδες, ο FTSE ενισχύεται κατά 1,8% στις 3.393 μονάδες, όπως και η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM που βρίσκεται στις 2.189  μονάδες με +2,5%.

    Για δεύτερη ημέρα η αγορά δείχνει διάθεση να ανακτήσει γρήγορα σημαντικό μέρος του πλήγματος που επέφερε το διήμερο ξεπούλημα, αν και σήμερα στους ίδιους ρυθμούς με τα ευρωπαϊκά ταμπλό και όχι με υπεραπόδοση όπως χτες, έχοντας τις τράπεζες σε θέση οδηγού και τον ΟΠΑΠ.

    Η κατάσταση διεθνώς εξομαλύνεται όλο και περισσότερο μετά το μεγάλο διήμερο παγκόσμιο sell off, το οποίο επιβεβαιώνεται μάλλον ότι ήταν αποτέλεσμα του μαζικού κλεισίματος του carry trade στο γιεν, καθώς όσο και ανησυχητικά και αν ήταν τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα αυτό δύσκολα δικαιολογούσε τη βουτιά 12% στο Τόκιο.

    Παρά τις ανησυχίες άλλωστε για αυξημένη πιθανότητα επερχόμενης ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ακόμα και με τη διπλή κάμψη σε μεταποίηση και αγορά εργασίας τα θεμελιώδη της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν αρκετά ισχυρά και στηρίζουν απόλυτα το σενάριο του "soft landing”.

    Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι στο μεγάλο ξεπούλημα της Δευτέρας, στην Wall Street οι μικροεπενδυτές ήταν πωλητές με καθαρές πωλήσεις αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan, ενώ αντίθετα οι θεσμικοί "αγόρασαν τη βουτιά" κάνοντας καθαρές αγορές 14 δισ. δολαρίων.

    Σε κάθε περίπτωση οι δείκτης στην Ασία συνέχισαν και σήμερα την ανάκαμψή τους με τον Nikkei να καταγράφει νέα κέρδη 2,5%, η προθεσμιακή αγορά των ΗΠΑ παραμένει σε ανοδικούς ρυθμούς μετά τη θετική συνεδρίαση χτες στη Wall Street και οι ευρωπαϊκοί δείκτες επιχειρούν να σταθεροποιηθούν σε θετικό έδαφος.

    Η εικόνα στο ταμπλό

    Με υπεραπόδοση έναντι του ΓΔ είναι και οι τέσσερις τράπεζες, η Πειραιώς στο +2,9%, η Εθνική στο +2,4%, η Eurobank στο +2,2% και η Alpha στο +1,8%, έχοντας στον πλευρό τους ακόμα μία θετική έκθεση, της Euroxx Securities που ανέβασε τις τιμές στόχους και βλέπει ράλι έως και 67%.

    Στην κορυφή του FTSE "πετάει" η Aegean με κέρδη άνω του 5%, με τον ΟΠΑΠ, την Jumbo, την Cenergy και την Ελλάκτωρ να ενισχύονται όλες άνω του 3%.

    Η ΔΕΗ που ανακοίνωσε μετά το χτεσινό κλείσιμο νέα εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία αλλά και τα ισχυρά της μεγέθη εξαμήνου, παρά το ισχυρό ξεκίνημα πλέον ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,4%.

    Η Coca Cola αντίθετα ξεκίνησε πτωτικά μετά τα μεγέθη της (έως -2,66%) αλλά πλέον σημειώνει μικρά κέρδη 0,5%, ενώ οι επενδυτές δείχνουν ότι είχαν προεξοφλήσει την αύξηση κερδοφορίας 5,3% που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ πριν το άνοιγμα, με τον τίτλο του στο -0,3% να είναι ο μοναδικός πτωτικός στον FTSE.

    H Motor Oil ενισχύεται κατά 1,5% και τα ΕΛΠΕ κατά 1,95%, με την Metlen στο +1,3%.

    Στο σύνολο του ταμπλό οι αγοραστές κυριαρχούν και σήμερα στο ταμπλό με 98 μετοχές να κινούνται ανοδικά έναντι μόλις 18 πτωτικών.

    Η εικόνα διεθνώς

    Παρότι έχασε μέρος της δυναμικής της στο κλείσιμο η Wall Street επανήλθε χτες σε θετικό έδαφος με τους δύο από τους τρεις δείκτες να σημειώνουν κέρδη 1%, ενώ η προθεσμιακή αγορά συνεχίζει και σήμερα ανοδικά.

    Τα futures του Dow Jones στο +0,8%, του S&P 500 στο +1,1% και του Nasdaq στο +1,3%.

    Στην Ευρώπη, που εμφάνισε μικτή εικόνα χτες, οι δείκτες επιχειρούν σήμερα να κινηθούν συντεταγμένα ανοδικά και ανεβάζουν ρυθμούς όσο περνάει η ώρα. Ο γερμανικός DAX στο +1,4%, ο γαλλικός CAC 40 +1,5%, ο βρετανικός FTSE 100 στο +1% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο +1,65%.

    Ελαφρώς υψηλότερα κινούνται οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων, του 10ετούς ΗΠΑ στο 3,92% και του 2ετούς στο 4,01%, του γερμανικού τίτλου στο 2,23% και του γαλλικού στο 2,97%, ενώ το ελληνικό 10ετές βλέπει τη δική του στο 3,31%.

    Νωρίτερα σήμερα, ο Nikkei με +2,5% ουσιαστικά κάλυψε σε ένα διήμερο τη βουτιά της Δευτέρας (-12,4%) ο Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε στο +1,8% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1%, ενώ και ο Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ξεκίνησε να ανακάμπτει με +3,4%.

    Τέλος, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές διατηρείται και σήμερα η αγορά πετρελαίου, με το Brent στα 76,4 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 73,2 δολ.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ