Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 27-Ιουν-2024 11:06

    Οριακές μεταβολές στη Λεωφόρο Αθήνων

    Οριακές μεταβολές στη Λεωφόρο Αθήνων
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Οριακές μεταβολές καταγράφει σήμερα ο Γενικός Δείκτης στη Λεωφόρο Αθηνών που αναζητά κατεύθυνση, στο κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών που επικρατεί επιφυλακτικότητα και οι επενδυτές να αποφεύγουν τις κινήσεις υψηλού ρίσκου. 

    Η αβεβαιότητα τόσο στο εσωτερικό - όπως περιγράφεται στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος - όσο και στο εξωτερικό με τις εκλογές στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο προσθέτουν στην απροθυμία των εμπόρων να αγοράσουν.

    Η αγορά ακόμη φαίνεται ακόμη μουδιασμένη από την έκτακτη φορολογία στα κέρδη των διυλιστηρίων που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και έχουν αναζωπυρωθεί οι ανησυχίες για τις επιδόσεις των εν λόγω εταιρειών. 

    Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός δείκτης κερδίζει 0,33% στις 1.410,50 μονάδες με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 38,18 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέσος όρος των 100 ημερών είναι στα 146 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE κερδίζει 0,34% στις 3.416 μονάδες ενώ  ο αντίστοιχος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά  0,57% στις 2.244 μονάδες. 

    Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 0,63% στις 1.214,7 μονάδες. Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς κερδίζει 2,36% και η Alpha ενισχύεται κατά 0,41% και η ΕΤΕ κερδίζει κατά 1,47%. Η Eurobank χάνει 0,82%. 

    Όπως σημειώνει ο αναλυτής της βρετανικής Society of Technical Analysts κ. Πέτρος Στεριώτης "αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στη διαφύλαξη του επιπέδου των 1.400 μονάδων παρά στην υπερκέραση του πολυετούς υψηλού των 1.500 που αρχίζει να μοιάζει με… "όνειρο θερινής νυκτός" και ενώ έχουμε μπει για τα καλά στο καλοκαίρι".

    Παράλληλα εκτιμά ότι οι επόμενες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο συνδυασμός διεθνών πολιτικών εξελίξεων και "κόπωσης" των αποτιμήσεων συνιστούν ένα περίεργο "κοκτέιλ" που μπορεί να δώσει άμεσα την απάντηση στο "ερώτημα του ενός εκατομμυρίου", δηλ. προς ποία κατεύθυνση θα σπάσει τελικά το εύρος τιμών που συνόψισε τις τελευταίες εβδομάδες.

    Χθες το Χρηματιστήριο διεύρυνε τις απώλειες της Τρίτης με τις τράπεζες και πολλά από τα blue chipes να πιέζουν τον δείκτη και να τον φέρνουν κοντά στο ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) έκλεισε στις 1.406,24 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,97% από τις 1.420,06 μονάδες της Τρίτης.

    Στο μεταξύ,, η ΔΕΗ ενέκρινε στη Γενική Συνέλευση μετά από 10 χρόνια τη διανομή μερίσματος με 0,25 ευρώ/μετοχή.  Ο Διευύνων Σύμβουλος της εταιρείας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Στάσσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία με την Metlen για την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η ΔΕΗ αποκτά έργα ΑΠΕ, εκτός από τη Ρουμανία και σε τρεις νέες χώρες, Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία. 

    Νικόλας Σαπουντζόγλου

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ