Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 20-Ιουν-2024 10:56

    Χρηματιστήριο: Διευρύνει τις απώλειες ο ΓΔ - Στο επίκεντρο η Ενέργεια

    Χρηματιστήριο: Διευρύνει τις απώλειες ο ΓΔ - Στο επίκεντρο η Ενέργεια
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Οριακές μεταβολές καταγράφει στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης με οριακά κέρδη με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία για να αξιολογήσουν προοπτικές της νομισματικής πολιτικής, ενώ παρακολουθούν και τις πολιτικές εξελίξεις στην Κεντρική Ευρώπη και κυρίως στη Γαλλία που διαμορφώθηκαν με τις ευρωεκλογές.

    Ωστόσο, σε εγχώριο επίπεδο, σήμερα στο προσκήνιο βρίσκεται η συμφωνία-μαμούθ €3,2 δισ. από Masdar και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η εταιρεία Abu Dhabi Future Energy PJSC – Masdar (Masdar), ο ηγέτης της καθαρής ενέργειας των ΗΑΕ, ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε οριστική συμφωνία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. με την πρόθεση να αποκτήσει αρχικά το 67% των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με την επιφύλαξη ρυθμιστικών εγκρίσεων και άλλων όρων. H μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ηγείται των κερδών με άνοδο 1,68% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενισχύεται κατά 0,83%.

    Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Masdar θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση όλων των υπόλοιπων μετοχών της εταιρείας, με στόχο να φθάσει το 100%, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

    Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης χάνει 0,84% και κινείται στις 1.414,77 μονάδες με τον τζίρο να ανέρχεται στα 93,377 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών να φτάνει τα 14,212 εκατ τεμάχια. 

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,05% στις 3.453 μονάδες και ο αντίστοιχος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,37% στις 2.266 μονάδες.

    Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,32% στις 1.257 μονάδες. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς χάνει 0,25% και η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 0,07%. H Alpha Bank χάνει 0,87% και η Eurobank καταγράφει απώλειες 0,24%.

    Στη υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει επίσης η ΔΕΗ με κέρδη 1,83% και η Aegean κερδίζει 0,98%.

    Στον αντίποδα, η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ καταγράφουν απώλειες 4,14% και 2,32%  αντίστοιχα στον απόηχο της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης 33% στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων που εξήγγειλε το οικονομικό επιτελείο.

    Το Χρηματιστήριο διατήρησε την ανοδική του πορεία που ξεκίνησε την Τρίτη αν και η πλειονότητα των μετοχών ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες σε μια ημέρα μειωμένου τζίρου εν μέρει λόγω της αργίας στις ΗΠΑ με τη Wall Street να μένει κλειστή.  Οι τράπεζες σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις για δεύτερη διαδοχική ημέρα. 

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.426,20 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,27% στις 1.422,32 μονάδες της Τρίτης. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-25 ενισχύθηκε κατά 0,25%, κλείνοντας στις 3.455,44 μονάδες.

    O τζίρος διαμορφώθηκε στα 92,9 εκατ. ευρώ, σημαντικά κάτω από τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών των 146 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να αντιπροσωπεύουν περίπου το 48% της αξίας συναλλαγών.

    Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης MSCI για το αν θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης για ενδεχόμενη αναβάθμιση. Αν συμβεί αυτό, ο οίκος θα ανακοινώσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα για τις διαβουλεύσεις και τα θέματα που θα επικεντρωθεί. 

    Νικόλας Σαπουντζόγλου
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ