Τρίτη, 21-Μαϊ-2024 16:51
Στάση αναμονής στη Wall Street

Με μικρές μεταβολές συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης, με τον τεχνολογικό Nasdaq να επιστρέφει σε ανοδικό έδαφος, σημειώνοντας νέα ρεκόρ μετά το χθεσινό του κλείσιμο σε νέο ιστορικό υψηλό.
Οι επενδυτές εμφανίζονται πάντως και σήμερα επιφυλακτικοί εν αναμονή των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων του τεχνολογικού κολοσσού Nvidia και ενώ οι αξιωματούχοι της Federal Reserve συνεχίζουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να συνιστούν υπομονή μέχρι να υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%.
Άλλα δύο στελέχη της κεντρικής τράπεζας, ο Raphael Bostic και ο Christopher Waller, δήλωσαν σήμερα ότι η Fed θα πρέπει να περιμένει και νέα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνει πριν προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων της.
Οι δηλώσεις τους έρχονται λίγο πριν την δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed την Τετάρτη.
Σημειώνεται ότι η Fed έχει κρατήσει το επιτόκιο της στο 5,25% με 5,50% από τον περασμένο Ιούλιο. Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει στην πρώτη μείωση της τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν αποκλείουν άλλη μια μείωση στην τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας, τον Δεκέμβριο.
"Συνεχίζουμε να περιμένουμε η Fed να παραδώσει την πρώτη μείωση της τον Δεκέμβριο... Μια μείωση νωρίτερα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά θα χρειαστεί μια αλυσίδα από πιο ευνοϊκές μετρήσεις στον πληθωρισμό και κάποια πιο αδύναμα στοιχεία στην αγορά εργασίας", αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank Research σε σημείωμα τους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι αγορές δίνουν πιθανότητα σχεδόν 65% για μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME.
Δείκτες – Στατιστικά
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 25,63 μονάδες ή 0,06% στις 39.832,40 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 4,97 μονάδες ή 0,09% στις 5.313,18 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 9,17 μονάδες ή 0,05% στις 16.804,04 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 13 κινούνται με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η IBM με κέρδη 3,42 δολ. ή 2,01% στα 173,34 δολ. και ακολουθούν η JPMorgan Chase με κέρδη 1,55% στα 198,62 δολ. και η Goldman Sachs Group με άνοδο 1,43% στα 469,58 δολ.
Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ειναι η 3M (-1,99%) η Home Depot (-1,14%) και η Intel (-1,07%).
Οι επενδυτές περιμένουν στο μεταξύ τις ανακοινώσεις της Nvidia για την πορεία των οικονομικών της μεγεθών το α' τρίμηνο μετά το εντυπωσιακό ράλι της μετοχής στο κύμα αισιοδοξίας που έχει διαμορφώσει η έκρηξη του ενδιαφέροντος σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Η Nvidia, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία της Wall Street με βάση την κεφαλαιοποίηση, θα ανακοινώσει τα τριμηνιαία της αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της αγοράς την Τετάρτη.
Ο τίτλος της Lowe's στο μεταξύ, χάνει 3% μετά την προειδοποίηση από την εταιρεία ειδών βελτίωσης της κατοικίας για πιέσεις στα λειτουργικά περιθώρια το τρέχον τρίμηνο.
Η εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων AutoZone κατρακυλά πάνω από 3% μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων πωλήσεων που δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Macy's τέλος κερδίζει 1,4% μετά την ανακοίνωση της αλυσίδας πολυκαταστημάτων ότι αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης, παρά τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων υποχώρηση των πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο.