Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 22-Απρ-2024 11:12

    Ισχυρά κέρδη στο Χρηματιστήριο με τραπεζική ώθηση

    Χρηματιστήριο: Μικρά ανοδικά βήματα με μεγάλο τζίρο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:10

    του Μάνου Χαχλαδάκη

    Με τους αγοραστές να επικρατούν κατά κράτος και τις τράπεζες να επανέρχονται πειστικά, η αγορά της Αθήνας όχι μόνο έχει ανακτήσει το ψυχολογικό ορόσημο των 1.400 μονάδων αλλά κινείται και σημαντικά υψηλότερα, την ώρα που το επενδυτικό κλίμα δείχνει τάσεις ανάκαμψης παγκοσμίως καθώς υποχωρεί η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.415 μονάδες με κέρδη 1,6% και τον τζίρο στα 49 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 9,8 εκατ. τεμάχια.

    Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 2% στις 1.1203 μονάδες, ο FTSE σημειώνει άνοδο 1,78% στις 3.438 μονάδες, όπως και η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM με +1,27% στις 2,288 μονάδες.

    Μετά από ένα τετραήμερο πτωτικό σερί που κλιμακώθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας υπό την ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, με την αγορά να υποχωρεί να συντεταγμένα μακριά από τα πρόσφατα υψηλά 13 ετών, η κρίσιμη ζώνη τεχνικών στηρίξεων των 1360 μονάδες όχι μόνο επιβεβαιώθηκε αλλά έδωσε και ανοδική αντίδραση με 3x3 θετικές συνεδριάσεις, οι τελευταίες 2 με αξιόλογα κέρδη  (+1,16% και +0,8%).

    Η άνοδος της Παρασκευής δε, ήρθε την ώρα που οι δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία εμφάνιζαν όλοι πτωτικές τάσεις, με την Λεωφόρο Αθηνών να βάζει αρχικά ανάχωμα στις πιέσεις και τελικά να ολοκληρώνει σε υψηλά ημέρας. 

    Ακόμα παραπάνω, στο κλείσιμο της ημέρας το βράδυ ήρθε και η Standard & Poor’s που διατήρησε μεν την αξιολόγηση BBB- για το ελληνικό αξιόχρεο αλλά αναβάθμισε το outlook της ελληνικής αγοράς σε θετικό από σταθερό, δίνοντας πιθανώς ακόμα ένα επιχείρημα στους αγοραστές επί του παρόντος. 

    Επιπλέον, εντός της ημέρας ήρθε και η θετική έκπληξη από την ΕΛΣΤΑΤ, με το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ το 2023 σημαντικά υψηλότερα της επίσημης πρόβλεψης (1,1%) δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην Λ. Αθηνών που πλέον υπεραποδίδει έντονα έναντι των ευρωπαϊκό δεικτών.

    Στο ταμπλό

    Στις σημερινές κινήσεις, με κεκτημένη ταχύτητα από την Παρασκευή συνεχίζουν οι ΔΕΗ και Μυτιληναίος με άνοδο περί του 1,9% και οι δύο, έχοντας από δίπλα πλέον τον ΟΤΕ στο +2,3%, τον ΟΠΑΠ στο +1,4% και την Jumbo στο +1,8%.

    Ωστόσο, μετά από τρεις ημέρες που τα blue chips επωμίστηκαν το βάρος της ανάκαμψης από το διόρθωση, το χαρακτηριστικό της ημέρας είναι η επιστροφή των τραπεζών στον γνώριμο πρωταγωνιστικό τους ρόλο.

    Η Πειραιώς στο +2,5%, η Eurobank στο +2,4%, η Εθνική στο +1,45% και η Alpha στο +1,4%.

    Κατά τα άλλα, η Aegean σημειώνει ισχυρά κέδη 2,9% και βρίσκεται στην κορυφή του FTSE, ενώ του 2% ενισχύονται ακόμα οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Τιτάνας και Λάμδα.

    Ενδεικτικό του κλίματος ότι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση σημειώνουν απώλειες μόνο η Autohellas με -4,4% και αυτό γιατί από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα 0,7 ευρώ ανά μετοχή, και η Βιοχάλκο στο -0,3%.

    Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Intralot πραγματοποιεί άλμα 3,8% και η Intracom 4,4%, η ΑΒΑΞ ενισχύεται κατά 3%, ενώ κόντρα στο κλίμα της ημέρας η Intrakat υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,5%.

    Από εκεί και πέρα, με ισχυρά κέρδη είναι το Ελ. Βενιζέλος στο 2,3% και η Optima στο +2,7%.

    Στα χαμηλότερα στρώματα η Q&R συνεχίζει απτόητη με νέα κέρδη 4,7%.

    Καθαρά υπέρ των αγοραστών είναι οι συσχετισμοί στο σύνολο του ταμπλό, με 99 μετοχές να κινούνται ανοδικά έναντι μόλις 27 πτωτικών

    Σε τεχνικό επίπεδο, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, επίπεδο των 1.360 μονάδων δοκιμάστηκε για ακόμα μία φορά δίνοντας παρόλα αυτά και πάλι αντίδραση στην ζώνη των 1.400,  μαζεύοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών της εβδομάδας.

    Το επίπεδο των 1.395 είναι κοντινή και το 1.420 κύρια αντίσταση, με το στοπ να θυμίσουμε στο 1.426. Σε κάθε περίπτωση, κύρια στήριξη είναι το επίπεδο των 1.358 μονάδων.

    Οι κινήσεις διεθνώς

    Στις ΗΠΑ οι S&P 500 και Nasdaq ολοκλήρωσαν την Παρασκευή 6ήμερο πτωτικό σερί, ωστόσο τα futures σήμερα δείχνουν ανοδικές τάσεις και για τους τρεις δείκτες.

    Στο +0,52% για τον Dow Jones, στο +0,5% για τον S&P 500 και στο +0,55% για τον Nasdaq.

    Ήπια ανοδικά κινούνται οι δείκτες και στην Ευρώπη, με τον βρετανικό FTSE 100 να διαφοροποιείται με +1,55%, ενώ ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο +0,4%, ο γαλλικός CAC 40 στο +0,15% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο +0,25%.

    Σταθερά σε υψηλά 5μήνου παραμένουν οι αποδόσεις των ομολόγων με το 10ετές ΗΠΑ στο 4,664% και το 2ετές στο 4,999%, ενώ το ελληνικό 10ετές βλέπει στο 3,494%.

    Τέλος, αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στο πετρέλαιο με το Brent να υποχωρεί στα 86,8 δολ. το βαρέλι με -0,5% και το WTI στα 83 δολ. με - 0,1%.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ