Τετάρτη, 27-Μαρ-2024 14:29
Αλλαγή πορείας στο Χρηματιστήριο υπό νέες τραπεζικές πιέσεις

του Μάνου Χαχλαδάκη
Την επανανεμφάνισή τους έκαναν οι πωλητές στο χρηματιστήριο Αθηνών με εστίαση στις τράπεζες, δίνοντας αρνητική κλίση στον Γενικό Δείκτη.
Ειδικότερα, ο ΓΔ που είχε φτάσει έως τις 1.431,22 μονάδες (+0,61%) πλέον υποχωρεί στις 1.417 μονάδες με πτώση 0,39%.
Ο τζίρος δείχνει τάσεις υποχώρησης, όπως αναμενόταν ενόψει των αργιών στις αγορές παγκοσμίως λόγω του Καθολικού Πάσχα, στα 45 εκατ. ευρώ με τον όγκο των συναλλαγών στα 13 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις με πτώση 1,35% στις 1.196 μονάδες, ο FTSE υποχωρεί στις 3.406 μονάδες με -0,4%, όπως και ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που σημειώνει πτώση 0,07% στις 2.380 μονάδες.
Σταδιακά η συνεδρίαση δείχνει να υιοθετεί το μοτίβο της χτεσινής, η οποία κύλησε χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις μεν αλλά εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων, με τις πιέσεις των Alpha, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΟΤΕ να υπερισχύουν ελαφρώς των στηρίξεων που έδιναν Εθνική, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Σαράντης και Ελλάκτωρ.
Με τη μικρή πτώση χτες ο ΓΔ πέρασε σε ελαφρώς αρνητικό έδαφος και για τον μήνα (-0,16%) και μένει να κριθεί στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, σήμερα και αύριο, το τελικό πρόσημο χωρίς βέβαια να αλλάζει κάτι στη γενική εικόνα ενός μήνα με αρκετή μεταβλητότητα και έντονο rotation τίτλων.
Η προσοχή σήμερα συνεχίζει να είναι στραμμένη στον τραπεζικό κλάδο, που κάνει ξανά περίπου το μισό τζίρο της συνεδρίασης (22 εκατ. ευρώ εκ των 45 εκατ.) αλλά και με τις τέσσερις τράπεζες να κινούνται πτωτικά, με απώλειες πέριξ του 1%.
Σημειώνεται πάντως ότι από την πλευρά της η "Moody's έδωσε σήμερα νέα "εύσημα" στις ελληνικές τράπεζες, σχολιάζοντας την ισχυρή τους θέση σε θέματα ρευστότητας ενώ αναμένει περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας τους.
Στο ταμπλό η Πειραιώς υποχωρεί στα 3,79 ευρώ με -2,2%, η Alpha δέχεται πιέσεις για δεύτερη ημέρα με -2% στα 1,64 ευρώ μετά την πτώση σχεδόν 3% χτες, η Eurobank βρίσκεται στα 1,78 ευρώ με -0,9%, και η Εθνική στα 7,39 ευρώ με -0,75%.
Σημαντικές πιέσεις στον ΓΔ ασκούν ακόμα η Motor Oil με -1,8%, η ΕΥΔΑΠ με -1,5% και τα ΕΛΠΕ με -1%.
Από την άλλη, η Ελλάκτωρ με κέρδη 2,75% επιχειρεί να δώσει στηρίξεις με συμμάχους τον ΟΠΑΠ στα 16,4 ευρώ με +1%, την Coca Cola στα 29,3 ευρώ με+0,95% και την Βιοχάλκο στα 5,5 ευρώ με +0,9%.
Η ΔΕΗ ενισχύεται επίσης κατά 0,7% στα 11,63 ευρώ ενώ ελαφρώς ανοδικά κινούνται και οι Jumbo, Σαράντης.
Στον κλάδο της πληροφορικής που έχει βρεθεί στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες, με limit up χτες για τις Q&R και CPI, οι τάσεις είναι πλέον διορθωτικές με την πρώτη να έχει παραδώσει κέρδη άνω του 15% και να υποχωρεί πλέον κατά 1,8% αλλά με τον 6ο μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας στα 1,25 εκατ. ευρώ.
Πιο ισχυρές είναι οι πιέσεις στην CPI που πραγματοποιεί βουτιά 8% με τζίρο 375 χιλ. ευρώ, αφότου τόσο η ίδια όσο και η realcons διάψευσαν κατηγορηματικά δημοσιεύματα περί συνεργασίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εν λόγω φήμες βασίστηκαν στην πώληση μετοχών του Αν. Πικούνη οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 2,2% της CPI, με τη συμμετοχή του να υποχωρεί στο 19,5%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Austriacard μετά από 7 ανοδικές συνεδριάσεις διορθώνει με -1,3%, η Intralot και η Intrakat σημειώνουν απώλειες περί του 1,7%, ενώ τα ΕΧΑΕ ενισχύονται κατά 1,1% και η Intracom κατά 0,4%.
Στους πωλητές έχει περάσει πλέον το προβάδισμα και στη συνολική εικόνα στο ταμπλό, όπου 62 μετοχές κινούνται πτωτικά έναντι 39 ανοδικών.
Κατά τα άλλα, η Bank of America εκτιμά σε νέα της έκθεση πως η Ελλάδα μπαίνει πλέον σε μία φάση μη θεαματικής δυναμικής ανάπτυξης, αλλά θεωρεί πως η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ και το 2024 - 2025.
Από την πλευρά της η DBRS αναβάθμισε ελαφρώς την δική της εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, στο 1,5% φέτος και στο 2,3% το 2025.
Η εικόνα διεθνώς
Στις ΗΠΑ χτες, παρά το ανοδικό ξεκίνημα οι επενδυτές τελικά συνέχισαν να κλειδώνουν κέρδη για τρίτη ημέρα, ωστόσο η προθεσμιακή αγορά κινείται σε θετικό έδαφος σήμερα.
Στο +0,45% τα futures του Dow Jones, στο +0,47% του S&P 500 και στο +0,44% του Nasdaq.
Στην Ευρώπη ο Stoxx 600 διεύρυνε ελαφρώς το ιστορικό του ρεκόρ του αλλά πλέον συνεχίζει πέριξ του αμετάβλητου, ενώ στα κατά τόπους ταμπλό ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη 0,5%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,4% και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,4%
Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές παραμένει και σήμερα η αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,223% και του 2ετούς στο 4,589%, ενώ το ελληνικό 10ετές βλέπει τη δική του να υποχωρεί στο 3,239%.
Τέλος, το πετρέλαιο κινείται ελαφρώς πτωτικά στα 85,7 δολ. για το Brent και στα 81,1 δολ. για το WTI, όπως και το bitcoin που βρίσκεται στα 70.240 δολ. με -0,9%.