Πέμπτη, 07-Μαρ-2024 17:40
Τραπεζοκεντρική διόρθωση στο Χρηματιστήριο - Ξεπέρασε τα 1,3 δισ. ο τζίρος

του Μάνου Χαχλαδάκη
Με τους επενδυτές να κλειδώνουν συντεταγμένα θέσεις στις τράπεζες το χρηματιστήριο της Αθήνας έκανε ένα βήμα πίσω, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την εκτίναξη της συναλλακτικής δραστηριότητας κυρίως λόγω της Πειραιώς.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε στα πρώτα λεπτά μία κίνηση έως τις 1.437,32 μονάδες (0,3%) αλλά πέρασε γρήγορα στο κόκκινο και διατηρήθηκε εκεί μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, που τον βρήκε στις 1.425,44 μονάδες με πτώση 0,53% αλλά μακριά από το χαμηλό ημέρας στις 1.420,03 μον. (-0,9%).
Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 1,336 δισ. ευρώ καθώς πέρασαν πακέτα αξία 1,081 δισ. από το placement της Πειραιώς, αλλά και χωρίς αυτά ήταν ιδιαίτερα υψηλός στα 255 εκατ. εκ των οποίων παραπάνω από τα μισά στην τράπεζα. Παρομοίως, ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 330,16 εκατ. τεμάχια.
Συνολικά η μέρα χαρακτηρίστηκε από τις πιέσεις στις τράπεζες, με τον κλαδικό τους δείκτη να πραγματοποιεί βουτιά 2,86% στις 1.231,49 μονάδες, ενώ ο FTSE υποχώρησε κατά 0,7% στις 3.450,45 μονάδες, όπως και ο FTSEM της μεσαία κεφαλαιοποίησης βρέθηκε στις 2.436,82 μονάδες με -0,62%%.
Όπως προαναφέρθηκε, η ημέρα περιστράφηκε εύλογα γύρω από την Πειραιώς (με το placement να έχει ολοκληρωθεί εντυπωσιακά - υπερκάλυψη κατά 8 φορές, το δημόσιο άντλησε το μέγιστο των 1,35 δισ. ευρώ) και είχε χαρακτηριστικό ότι η μετοχή παρά τις απώλειες διατήρησε ένα μικρό premium σε σχέση τα 4 ευρώ της προσφοράς για τους τίτλους του ΤΧΣ.
Με δεδομένα άλλωστε την ποιότητα των κεφαλαίων (κατά βάση long χαρακτήρα), την επικείμενη αύξηση στάθμισης στον MSCI Greece (που λογικά θα οδηγήσει σε εισροές από passive funds) αλλά και την πρόσφατη εμπειρία από την Εθνική, η τιμή της μετοχής δεν δείχνει να έχει πολλά περιθώρια προς τα κάτω.
Ενδεχομένως δε και οι ρευστοποιήσεις στις υπόλοιπες τρεις τράπεζες να σχετίζονται με μετατοπίσεις προς την Πειραιώς.
Κατά τα άλλα η ημέρα είχε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία διατήρησε μεν αμετάβλητα τα επιτόκια της όπως ήταν ουσιαστικά δεδομένο στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 4%, αλλά η θετική είδηση για τις αγορές ήρθε από τους εμπειρογνώμονες της τράπεζας που αναμένουν πλέον ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάπως πιο γρήγορα προς το στόχο του 2%.
Η εικόνα της συνεδρίασης
Η Πειραιώς ήταν κυριολεκτικά παραπάνω από το μισό ταμπλό ακόμα και χωρίς τα πακέτα του placement, με "καθαρό” τζίρο 129 εκατ. ευρώ (και ακόμα 4 εκατ. περίπου σε άλλα πακέτα) και την τιμή της στο κλείσιμο στα 4,01 ευρώ με -1,5%.
Οι πιέσεις ήταν μεγαλύτερες στον υπόλοιπο κλάδο, με την Alpha να υποχωρεί στα 1,719 ευρώ με -3,56% και τζίρο 18,6 εκατ. καθώς η αγορά έδειξε ότι είχε προεξοφλήσει τα ισχυρά μεγέθη της το 2023 με προσαρμοσμένα κέρδη 780 εκατ. ευρώ, ενώ από την πλευρά του ο CEO Β. Ψάλτη να προανήγγειλε τη διανομή μερισμάτων 25%.
Την ίδια ώρα η Εθνική διολίσθησε στα 7,03 ευρώ με -3,7% και τζίρο 23,7 εκατ. ευρώ ενώ η Eurobank έκλεισε στα 1,89 ευρώ με -2% με 6,1 εκατ. λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.
Ισχυρές στηρίξεις έδωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη δεύτερη ημέρα ισχυρής ανόδου με κέρδη 2,8% στα 15,22 ευρώ επί υψηλού τζίρου 9,5 εκατ. και ο Τιτάνας βρέθηκε στην κορυφή του 25άρη με άλμα 3,1% στα 26,5 ευρώ.
Από κοντά ο ΟΠΑΠ που ενισχύθηκε κατά 2%, η Aegean στο +1,1%, ο ΟΤΕ στο +0,97%, η ΔΕΗ στο +0,85% και ο Μυτιληναίος στο +0,78%.
Από την άλλη, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχασε τα πρωινά κέρδη και υποχώρησε εκ νέου κατά 1,9% μετά την βουτιά χτες 5,8%, η Cenergy βρέθηκε στο -0,5% και μητρική του ομίλου η Βιοχάλκο στο -1,85%, εν αναμονή των δικών της μεγεθών, ενώ περαιτέρω πιέσεις άσκησαν η Quest, Σαράντης και Jumbo με απώλειες όλες άνω του 1%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Αλουμύλ ενισχύθηκε κατά 3%, ενώ οι Profile, ΑΒΑΞ και ΕΥΑΠΣ σημείωσαν όλες απώλειες άνω του 2%.
Στο σύνολο του ταμπλό, 55 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά έναντι 72 πτωτικών.
Σημειώνεται ότι στις 12 ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου, το οποίο κινήθηκε με ρυθμό αύξησης 1,2% και οδήγησε τη συνολική ανάπτυξη του 2023 στο 2%, αρκετά χαμηλότερα από το 2,4% που έβλεπε ο προϋπολογισμός.
Η εικόνα διεθνώς
Στο διεθνές πεδίο, οι δείκτες της Wall Street επανήλθαν χτες σε θετικό έδαφος χτες, πάρα την τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη Πάουελ ότι η Fed δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια της, και συνεχίζουν στην ίδια κατεύθυνση και σήμερα.
Ο Dow Jones με +0,4%, ο S&P 500 με +0,7% και ο Nasdaq με 0,8%.
Στην Ευρώπη, μετά από ένα νωχελικό άνοιγμα οι δείκτες αρχικά πέρασαν σε θετικό έδαφος και στη συνέχεια ανέβασαν στροφές αφότου η Κριστίν Λαγκάρντ έδειξε τον Ιούνιο για την πρώτη μείωση επιτοκίων, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 να ενισχύεται άνω του 1,1%, ενώ ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο +0,65%, ο γαλλικός CAC 40 στο +0,8% και ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,3%.
Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ βρίσκεται στο 4,111% χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές, αλλά οι ευρωπαϊκοί τίτλοι κινούνται πτωτικά με το γερμανικό 10ετές στο 2,307%, το 2ετές στο 2,820% και το ελληνικό 10ετές στο 3,210%.
Τέλος, το bitcoin μετά το ξέφρενο ράλι που οδήγησε σε νέο ιστορικό υψηλό δείχνει πλέον κάποιες τάσεις σταθεροποίησης σήμερα με μικρές μεταβολές στην περιοχή των 67.100 δολαρίων.