Παρασκευή, 12-Ιαν-2024 11:18
Επιφυλακτικές κινήσεις και κατοχύρωση κερδών στο Χρηματιστήριο

του Μάνου Χαχλαδάκη
Μικρές διακυμάνσεις και μοιρασμένα πρόσημα στο ταμπλό παρουσιάζει το χρηματιστήριο της Αθήνας στο κλείσιμο μίας ακόμα ισχυρής εβδομάδας, ενώ η επενδυτική διάθεση διεθνώς εμφανίζεται αναβαθμισμένη παρά την άνοδο του πληθωρισμού που έδειξαν τα στοιχεία χτες στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.348,6 μονάδες το οριακό +0,05% και τον τζίρο στα 11,3 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 2,7 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,1% στις 1.141 μονάδες, ο FTSE σημειώνει μικρή άνοδο 0,1% στις 3.272 μονάδες, ενώ ο FTSEM που βρίσκεται στις 2.246 μονάδες με -0,4%.
Το ΧΑ επιχειρεί πλέον να κατοχυρώσει και την ζώνη των 1.350 μονάδων, αφότου χτες ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε στα υψηλά του 2023 (1.351,68 μονάδες) και ο διατραπεζικός δείκτης κατέγραψε νέα υψηλά άνω των 7 ετών, από τον Μάιο του 2016.
Παράλληλα, η Λεωφόρος Αθηνών συμπλήρωσε την έκτη ανοδική της συνεδρίαση και την 8η θετική στις 9 του 2024, την ώρα που οι διεθνείς δείκτες συνεχίζουν να αναζητούν θετικό βηματισμό.
Μία προσπάθεια χτες για ανοδική κίνηση στην Ευρώπη προσέκρουσε στην απροσδόκητη ενίσχυση που παρουσίασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, στο 3,4% ετησίως από το 3,1% του Νοεμβρίου, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μία μικρή αύξηση στο 3,1%.
Οι αγορές της Γηραιάς ηπείρου πάντως έχουν επανέλθει σήμερα με κέρδη που ξεπερνούν και το 1% κατά περιπτώσεις, έπειτα από τη νέα διαβεβαίωση της προέδρου της ΕΚΤ Λαγκάρντ ότι τα επιτόκια της ευρωτράπεζας έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους, ωστόσο στη Λεωφόρο Αθηνών που έχει πάρει μεγάλο προβάδισμα εντός 2024 το βλέμμα δείχνει να στρέφεται στην κατοχύρωση μέρους των σημαντικών κερδών.
Ειδικότερα, οι τράπεζες που τροφοδότησαν τις ανοδική κίνηση τις τελευταίες ημέρες κινούνται κατά βάση με μικρές διακυμάνσεις και ελαφρώς πτωτική τάση, με την Eurobank να ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,3%, την Alpha πέριξ του αμετάβλητου, την Εθνική στο -0,1% και την Πειραιώς στο -0,6%.
Μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα στο 2024 η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ διορθώνει για τρίτη ημέρα, κινούμενη στο -1,4%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κινείται στο -1% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο -0,75%.
Από την άλλη, περιορισμένες αγορές γίνονται στη Coca Cola με +1,5% και στον ΟΤΕ με +0,6%, ενώ η ΕΥΔΑΠ κινείται στο +1%.
Πτωτικές είναι οι τάσεις και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου η Intrakat υποχωρεί κατά 1,3%, η Intralot χάνει 1,75%, η Intracom βρίσκεται στο -1,1% και η ΑΒΑΞ στο -2,7%, ενώ η Dimand διαφοροποιείται με +2,4%.
Στην Ευρώπη, όπως προαναφέρθηκε, οι δείκτες επιχειρούν να ανακάμψουν στο κλείσιμο της εβδομάδας, με τον DAX στο +0,95%, τον CAC 40 στο +1,1%, τον FTSE 100 στο +0,75% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 στο +1%.
Στις ΗΠΑ οι δείκτες χτες μετά τον πληθωρισμό κινήθηκαν επιφυλακτικά με οριακές διακυμάνσεις κάτω του 0,1% και διαφορετικά πρόσημα, ενώ τα futures σήμερα δείχνουν προς ανοδική συνεδρίαση αλλά με μικρά κέρδη έως 0,2%.
Οι αγοραστές έχουν το προβάδισμα και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ κάτω του 4% (3,973%) ενώ του 2ετούς υποχωρεί στο 4,260% με το ελληνικό 10ετές στο 3,236%.
Τέλος, έντονα ανοδικές είναι οι τάσεις στο πετρέλαιο με τα συμβόλαιο να επιχειρούν ανακάμψουν από το ξεπούλημα στις αρχές της εβδομάδας, με το Brent στις παρυφές των 80 δολαρίων ανά βαρέλι και το αμερικανικό WTI στα 73,9 δολ. αμφότερα με κέρδη που ξεπερνούν το 2,4%.