Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 05-Δεκ-2023 11:11

    Σε ρυθμούς κατοχύρωσης κερδών για δεύτερη ημέρα το Χρηματιστήριο

    Πτωτικά το Χρηματιστήριο εν μέσω διεθνούς διόρθωσης
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    του Μάνου Χαχλαδάκη

    Ήπια πτωτικές τάσεις εμφανίζει η αγορά της Αθήνας για δεύτερη ημέρα, με τους επενδυτές να εστιάζουν στο κλείδωμα μέρους από τα κέρδη του προηγούμενου διαστήματος εν μέσω διστακτικών κινήσεων διεθνών.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.279,32 μονάδες με πτώση 0,43% και τον τζίρο στα 14 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 5,8 εκατ. τεμάχια.

    Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 1.046 μονάδες με -0,9%, ο FTSE υποχωρεί κατά 0,56% στις 3.081 μονάδες, ενώ ο FTSEM σημειώνει πτώση 0,06% στις 2.158 μονάδες.

    Μετά από έναν ισχυρό Νοέμβριο και κέρδη 1,7% στην περασμένη εβδομάδα, η αγορά της Αθήνας χτες κινήθηκε ελαφρώς διορθωτικά με τους επενδυτές να κλειδώνουν κέρδη στα blue chips, κάτι που δείχνει να συνεχίζεται και σήμερα.

    Το κλίμα είναι παρόμοιο και σε διεθνές επίπεδο, όπου στις ΗΠΑ χτες οι δείκτες ολοκλήρωσαν και οι τρεις σε αρνητικό έδαφος με απώλειες 0,1% για τον Dow Jones, 0,5% για τον S&P 500 και 0,8% για τον Nasdaq, ενώ στην Ευρώπη ο Stoxx υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,1% με τους κατά τόπους δείκτες να ακολουθούν διαφορετικές μικτές κατευθύνσεις αλλά εντός στενού εύρους.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Λεωφόρος Αθηνών βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να κινηθεί υψηλότερα με ένα year-end rally έχοντας στο πλευρό της την τεχνική ανάλυση, την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδα και από την Fitch καθώς και τις σταθερά θετικές εκθέσεις των διεθνών οίκων.

    Με νέα της έκθεση άλλωστε χτες, η JP Morgan διαμηνύει στους επενδυτές ότι η ελληνική αγορά έχει ισχυρές προοπτικές, θα συγκεντρώσει τα ραντάρ των αγορών και θα είναι γενικότερα... στη "μόδα" το επόμενο έτος.

    Κατά τα άλλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει η Εθνική που χτες έκανε περισσότερο από το ¼ του τζίρου της συνεδρίασης (23,5 εκατ. ευρώ επί συνόλου 83,5 εκατ.) συνεχίζοντας με τιμές κατά πολύ υψηλότερες από του πρόσφατου placement (5,3 ευρώ) αλλά με τους επενδυτές να κλειδώνουν μέρος από τα κέρδη της διαφοράς.

    Στις πρώτες κινήσεις σήμερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επιχειρεί για υψηλότερα με +0,6%, ενώ μικρά κέρδη κάτω του 0,4% εμφανίζουν οι ΕΛΠΕ, Σαράντης, Λάμδα και Jumbo.

    Στις τράπεζες συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις, με την ΕΤΕ στο -0,17%, την Eurobank στο -0,8%, και τις Πειραιώς και τις Alpha στο -1,4%.

    Με πωλητές είναι ακόμα η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ, η Motor Oil και ο ΟΠΑΠ με μικρές απώλειες στην περιοχή του 0,3% - 0,5%.

    Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση που υπεραπέδωσε χτες, η Intracom συνεχίζει ασταμάτητη με νέο άλμα 3%, η Dimand κινείται με κέρδη 1,4%, η Premia βρίσκεται στο +1,8% και ο ΟΛΠ στο +0,2, ενώ η Intrakat υποχωρεί κατά 0,7% και η Εpsilon κατά 1,7%.

    Στα χαμηλότερα στρώματα η Κλουκίνας - Λάππας συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον με αυξημένο τζίρο, αλλά μικρή άνοδο σήμερα κατά 0,4%.

    Σε διεθνές επίπεδο, ελαφρώς ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι δείκτες στην ηπειρωτική Ευρώπη με τον DAX στο +0,12%, τον CAC 40 στο +0,18% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 στο +0,13%, ενώ ο FTSE 100 στην Βρετανία υποχωρεί κατά 0,4%.

    Πτωτικά συνεχίζουν τα futures στις ΗΠΑ, με του Nasdaq στο -0,5%, του S&P 500 στο -0,3% και του Dow Jones στο -0,15%.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ