Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 19-Μαϊ-2023 14:17

    Χωρίς ρίσκο η κίνηση στο Χρηματιστήριο

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

    Σε στενό εύρος, όπως αναμενόταν, κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποφεύγουν το μεγάλο ρίσκο ενόψει των εκλογών, αλλά και τις μεγάλες κινήσεις μέχρι να έχουν πλήρη εικόνα για την επόμενη μέρα.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,25% στις 1.132,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 35,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,30% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.763,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,27% στις 879,79 μονάδες.

    Ψυχραιμία...

    Το ΧΑ έχει πρόσφατα δείξει ότι παραμένει ψύχραιμο ενόψει της κάλπης, επισημαίνει ο CEO κυπριακής ΕΠΕΥ, Πέτρος Στεριώτης, αλλά ασφαλώς, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένουμε τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης και τις μετέπειτα κοινοβουλευτικές ισορροπίες, οι οποίες, περισσότερο ή λιγότερο "φιλοεπενδυτικές", θα συνδεθούν άμεσα με την πορεία του "ταμπλό" και την άνοδο σε υψηλότερες αξιολογήσεις του Δημοσίου Αξιόχρεου.

    Είναι κάτι άλλωστε που ανέφερε σήμερα και η Moody's, η οποία επισήμανε την πιθανότητα επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής με αντίκτυπο στην πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από μία ασταθή κυβέρνησης ή από ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο ενόψει των εκλογών, υπογραμμίζει εμμέσως πλην σαφώς ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Όπως επισημαίνει άλλωστε, η αξιολόγηση της χώρας στηρίζεται στο ισχυρό ιστορικό επίτευξης δημοσιονομικών στόχων τα τελευταία χρόνια και την επιταχυνόμενη δυναμική μεταρρυθμίσεων που έχει σημειωθεί από το 2019.

    Οι επενδυτές του ΧΑ τηρούν "στάση αναμονής" ενόψει των εκλογών και αποφεύγουν το ρίσκο να είναι αυτοί που θα μείνουν "χωρίς καρέκλα όταν η μουσική σταματήσει". Επιπλέον, διακρατούν ρευστότητα για πιθανή ενίσχυση θεμελιωδώς επίλεκτων θέσεων του χαρτοφυλακίου τους, για να μην πούμε ευθέως ότι προτιμούν dips (βυθίσεις) για να επενδύσουν εκ νέου, επισημαίνει ο κ. Στεριώτης.

    Στον τραπεζικό δείκτη, καθώς η εν εξελίξει πλαγιοανοδική τάση εμφανίζει την εικόνα της απόλυτης αρμονίας και της "προβλέψιμης μεταβλητότητας", ο κ. Στεριώτης εκτιμά ότι ο κλαδικός Δείκτης θα κληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες να πάρει...  κρίσιμες αποφάσεις, με πιθανούς καταλύτες να είναι τα μερίσματα, οι δανειοδοτήσεις και τα επιτόκια.

    Στο ταμπλό

    Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ και ο Ελλάκτωρ σημειώνουν κέρδη 1,42% και 1,21% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Autohellas, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Eurobank, Titan και Coca Cola.

    Στον αντίποδα, ελεγχόμενες είναι οι απώλειες σε Jumbo, Εθνική, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil. Quest, Aegean, Σαράντης, ΕΛΧΑ, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια χάνουν 1,08% και η Βιοχάλκο υποχωρεί κατά 1,21%. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ