Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Μαρ-2023 21:43

  Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 15 μηνών με "κατρακύλα" άνω του 12% στην εβδομάδα

  Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 15 μηνών με "κατρακύλα" άνω του 12% στην εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι τιμές πετρελαίου, σβήνοντας τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη, και κατέγραψαν τη χειρότερη τους εβδομάδα από την αρχή του έτους και το χαμηλότερό τους κλείσιμο εδώ και 15 μήνες, καθώς οι ανησυχίες για τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα υποδαυλίζουν τους φόβους για ύφεση και μείωση της ενεργειακής ζήτησης.

  Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά 1,61 δολάρια ή 2,4% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 66,74 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο του επίπεδο από τις 3 Δεκεμβρίου 2021. Στην εβδομάδα, το WTI "βυθίστηκε" κατά 13%, σημειώνοντας το χειρότερο του 5νθήμερο από τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

  Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Μαΐου έχασε 1,73 δολάρια ή 2,3%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 72,97 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερό του επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου 2021. Στην εβδομάδα, το Brent υποχώρησε κατά 11,9%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή του από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Αυγούστου.

  Οι πιέσεις αυτή την εβδομάδα ακολούθησαν τις εξελίξεις με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank και τα προβλήματα στην Credit Suisse και τη First Republic Bank.

  Οι τιμές ανέκαμψαν αρχικά την Παρασκευή μετά τα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις αμερικανικές τράπεζες, αλλά υποχώρησαν εκ νέου όταν η SVB Financial Group ανακοίνωσε ότι υπέβαλε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης αίτηση υπαγωγής στις προστατευτικές διατάξεις του Κεφαλαίου 11

  "Οι συνθήκες για ευμετάβλητες συναλλαγές είναι ακόμη εδώ. Το τρενάκι του τρόμου για τις τιμές του πετρελαίου κάνει παύση για να πάρει ανάσα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει", δήλωσε ο Stephen Brennock της PVM.

  Η πτώση των τιμών αναδεικνύει "την εύθραυστη κατάσταση της αγοράς", τόνισε ο Ole Hansen, αναλυτής εμπορευμάτων της Saxo Bank.

  Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι η περιορισμένη παγκόσμια προσφορά θα στηρίξει τις τιμές στο άμεσο μέλλον.

  Τα μέλη του OPEC+ απέδωσαν την κατρακύλα των τιμών αυτή την εβδομάδα σε οικονομικούς παράγοντες και όχι σε οποιαδήποτε ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, προσθέτοντας ότι αναμένουν να σταθεροποιηθεί η αγορά.

  Η πτώση του WTI αυτή την εβδομάδα κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021 θα μπορούσε να ωθήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αρχίσει να γεμίζει τα Στρατηγικά της Αποθέματα, ενισχύοντας τη ζήτηση.

  Επιπλέον, οι αναλυτές αναμένουν ότι η ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα θα προσφέρει στήριξη στις τιμές πετρελαίου, με τις αμερικανικές εξαγωγές αργού προς την Κίνα τον Μάρτιο να οδεύουν προς το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 2,5 ετών.

  Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία σε συνάντησή τους την Πέμπτη επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην απόφαση του OPEC+ από τον περασμένο Οκτώβριο για μείωση της παραγωγής τους κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ