Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Μαρ-2023 14:21

  SVB Financial: Αίτηση για προστασία στο Κεφάλαιο 11

  178208587
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η SVB Financial Group ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης αίτηση υπαγωγής στις προστατευτικές διατάξεις του Κεφαλαίου 11, λίγες μόνο ημέρες μετά την κατάρρευση της  Silicon Valley Bank που πυροδότησε αλυσιδωτές αναταράξεις στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. 

  Η μητρική της Silicon Valley Bank - που έχει πλέον περάσει στον έλεγχο των ομοσπονδιακών αρχών – διευκρίνισε ότι η αίτηση δεν περιλαμβάνει τις SVB Capital και SVB Securities οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν καθώς η SVB Financial εξετάζει τις στρατηγικές της επιλογές.

  Τα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις που αναφέρει στην αίτηση της η SVB Financial Group  ανέρχονται σε 10 δισ. δολ. περίπου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διαθέτει ρευστότητα ύψους περίπου 2,2 δισ. δολ. 

  "Η διαδικασία στο Κεφάλαιο 11 θα επιτρέψει στην SVB Financial Group να διατηρήσει την αξία της καθώς θα αξιολογεί τις εναλλακτικές που διαθέτει για τις δραστηριότητες και τα περιουσιακά της στοιχεία, ιδίως τις SVB Capital και SVB Securities", αναφέρει ο William Kosturos, ο οποίος έχει αναλάβει επικεφαλής για την αναδιάρθρωση της εταιρείας. 

  Οι μετοχές της εταιρείας βρίσκονται σε αναστολή από την προηγούμενη εβδομάδα. 

  Η Silicon Valley Bank ήταν εμπορική τράπεζα και αποτελούσε μέρος του συστήματος της Federal Reserve. Έτσι δεν ήταν επιλέξιμη για ένταξη στο Κεφάλαιο 11, αλλά αντίθετα, τέθηκε σε καθεστώς διαχείρισης από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας των Καταθέσεων (FDIC).

  Η μητρική εταιρεία, ωστόσο, είναι επιλέξιμη για το Κεφάλαιο 11 προκειμένου να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία και να διαμορφώσει ένα σχέδιο για την αποπληρωμή των πιστωτών της. 

  Η SVB ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα που κατέρρευσε από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, με περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 209 δισ. δολ. στο τέλος του 2022, όπως ανακοίνωσε η FDIC. Ήταν επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα που κατέρρευσε, μετά την Washington Mutual το 2008. 

  Η SVB είχε αναγκαστεί να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων και άλλων χρεογράφων στην Goldman Sachs με ζημιά 1,8 δισ. δολ. καθώς το ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων οδήγησε σε μεγάλη απομείωση της αξίας αυτών των τίτλων. Για να καλύψει το κενό αυτό, η τράπεζα προσπάθησε στη συνέχεια να αντλήσει 2,25 δισ. δολ. με κοινές και προνομιούχες μετατρέψιμες μετοχές, με την ανησυχία ωστόσο να έχει πλέον εκτοξευτεί, οδηγώντας σε εκροές-μαμούθ 42 δισ. δολ. σε μία μέρα μόνο. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ