Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Μαρ-2023 17:26

  "Επεισοδιακή" άνοδος στο Χρηματιστήριο

  "Επεισοδιακή" άνοδος στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Για γερά νεύρα ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μπορεί να κατάφερε να κλείσει με κέρδη, αλλά οι μεγάλες διακυμάνσεις που έκανε μόνο επενδυτική ηρεμία δεν έδειξαν. Το αντίθετο μάλιστα, η εικόνα της αγοράς δείχνει ότι η μεταβλητότητα και η επιφυλακτικότητα θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς το επόμενο διάστημα.

  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,65% στις 1.031,91 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.016,04 μονάδων (-0,90%) και 1.045,78 μονάδων (+2,01%). Ο τζίρος ανήλθε στα 131,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 49,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 700 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,63% στις 2.505,87 μονάδες, ενώ στο -0,44% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.489,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,83% στις 769,95 μονάδες.

  ΕΚΤ και Credit Suisse

  Η αγορά ανέβηκε στο άρμα της διεθνούς μεταβλητότητας, με πολλά στοιχεία να δείχνουν ότι οι αρχές προσπαθούν να αποσοβήσουν μια τραπεζική κρίση, ίσως ανάλογη του 2007-2008. Πρώτα ήρθαν οι κλυδωνισμοί στις ΗΠΑ, με το κλείσιμο τριών τραπεζών, μετά η Credit Suisse και σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία παραδέχτηκε μεν ότι η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά αύξησε τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης, προκαλώντας για λίγη ώρα τριγμούς στις αγορές. Η ΕΚΤ έβαλε σε προτεραιότητα τη μάχη της κατά του πληθωρισμού, όπως άλλωστε ορίζει και η καταστατική εντολή της, παρά το γεγονός ότι ακόμη και τα ίδια τα στελέχη της (De Guindos) παραδέχονται ότι κάποιες τράπεζες της Ευρωζώνης είναι ευάλωτες στις αυξήσεις των επιτοκίων.

  Όπως σχολιάζει και ο CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ, Πέτρος Στεριώτης, οι αναταράξεις "εισαγωγής" θα συνεχιστούν, καθώς "όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια" και η συναισθηματική ελληνική αγορά δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τα διεθνή τεκταινόμενα. Σε ό,τι αφορά το ΧΑ, το timing των "κρας τεστ" σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη συνέπεσε με το κλίμα το οποίο βαραίνει την ελληνική πολιτική σκηνή και κοινωνία.

  Κατά τον ίδιο, όταν "χτυπούν τα margin calls" είναι δύσκολη οπωσδήποτε η διατήρηση της νηφαλιότητας στο σύνολο του "ταμπλό", με κάποιους θεσμικούς να προχωρούν σε πανικόβλητα κλεισίματα θέσεων προς αναζήτηση ρευστότητας και ενώ βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων στους τραπεζικούς Κολοσσούς του εξωτερικού.

  Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, ακόμη και μία είδηση ή φημολογία μπορεί να αλλάξει την ενδοημερήσια εικόνα της αγοράς. Πιθανότερο σενάριο η συνέχιση της υψηλής μεταβλητότητας, οπότε οι επενδυτές καλούνται να σιγουρέψουν τη διατήρηση ρευστότητας αλλά και την αξιοποίηση των θεμελιωδώς υπερβολικών "νότιων" κινήσεων, με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους, προσθέτει ο κ. Στεριώτης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε άλμα 3,20%, με τις Titan, Coca Cola και ΟΛΠ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Εθνική και Σαράντης, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Quest, Eurobank και Autohellas.

  Στον αντίποδα, άνω του 1% ήταν η πτώση σε Aegean, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Λάμδα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Alpha Bank, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΧΑ. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΓΕΚ Τέρνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ