Τετάρτη, 01-Φεβ-2023 17:27
Χρηματιστήριο: Βρήκαν "ταβάνι" στις 1.030 μονάδες τα κέρδη

της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Να απορροφήσει τις πιέσεις και να κλείσει σε θετικό έδαφος κατάφερε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δεν "έπιασε" τις 1.030 μονάδες, έδωσε το μήνυμα ότι μπορεί να διαχειριστεί τις διορθωτικές κινήσεις που ευλόγως εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 1.027,25 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.021,16 μονάδων (-0,16%) και 1.031,07 μονάδων (+0,81%). Ο τζίρος ανήλθε στα 106,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 50,88 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,68 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,81% στις 2.495,80 μονάδες, ενώ στο -0,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.551,12 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,40% στις 791,87 μονάδες.
Είναι η τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατά την οποία ο γενικός δείκτης παραμένει σε ένα εύρος μεταξύ 1.020 και 1.030 μονάδων, ενδεικτικό των ανακατατάξεων που κάνουν πολλά χαρτοφυλάκια στη δομή τους. Και αυτό φαίνεται και στην αύξηση του τζίρου, ειδικά στους τίτλους που υπεραπέδωσαν το προηγούμενο διάστημα.
Το θετικό είναι ότι το ΧΑ έβγαλε στηρίξεις ακόμη και όταν οι πωλητές έδειξαν ότι μπορούν να πάρουν τα ηνία της αγοράς. Και οι στηρίξεις αυτές βοηθούν να αφομοιώσει τα επίπεδα και να δημιουργήσει ένα σκαλοπάτι στηρίξεων στη ζώνη των 1.020 – 1.030 μονάδων, το οποίο ενδεχομένως να φανεί χρήσιμο σε περίπτωση που υπάρξουν στον ορίζοντα εκλογικές αναταράξεις.
Την ίδια ώρα, συνεχίστηκε και σήμερα ένα μίνι rotation των πρωταγωνιστών, χωρίς να βγαίνει από το πρώτο πλάνο ο τραπεζικός κλάδος. Όπως άλλωστε έχουν σημειώσει ομοφώνως και οι ξένοι αναλυτές, ο κλάδος, ο οποίος αποτέλεσε και τον σηματωρό του ΧΑ, είναι πλέον ελεύθερος βαρών της δημοσιονομικής κρίσης, επωφελείται από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και της δομής των καταθέσεων, είναι έτοιμος να οδηγήσει την αγορά ακόμη υψηλότερα. Και από χτες, μάλιστα έχει αναβάλει το ρόλο των στηρίξεων σε αρκετές πιέσεις που έχει δεχτεί το ΧΑ.
Βέβαια, το πλούσιο ημερολόγιο κρίσιμων αποφάσεων, ιδίως από τις κεντρικές τράπεζες Federal Reserve, Bank of England και ΕΚΤ, αυτή την εβδομάδα δεν επιτρέπουν μεγάλες κινήσεις, καθώς ο παράγων – έκπληξη πάντα κρύβεται στις δηλώσεις των αξιωματούχων νομισματικής πολιτικής.
Εν αναμονή των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η απόδοση (yield) του ελληνικού δεκαετούς δεν έχει καταφέρει να υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικά κρίσιμο 4%, καθώς τα πληθωριστικά ρίσκα και η πολυαναμενόμενη συρρίκνωση του ισολογισμού των νομισματικών αρχών πιέζουν τις διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις μακρινής λήξεως, όπως σχολιάζει επί του θέματος ο πιστοποιημένος αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης. Εντούτοις εικάζει ότι το ελληνικό χρεόγραφο - δια μέσου της τιμής και της volatility - προεξοφλεί την αναβάθμιση της χώρας από τους περιώνυμους οίκους αξιολόγησης.
Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank ξεχώρισε με το +3,67% που κατέγραψε, όπως και η Alpha Bank και η Εθνική με το +2,94% και +2% αντίστοιχα, με τις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Aegean και Titan.
Στον αντίποδα, Βιοχάλκο και Σαράντης έκλεισαν με απώλειες 2,68% και 2,60% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, Quest και Jumbo. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Autohellas και Motor Oil.