Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Ιαν-2023 17:38

  Χρηματιστήριο: Ξεπέρασε τη νευρικότητα και κατέκτησε τις 1.020 μονάδες

  Με 5x5 το Χρηματιστήριο επιβεβαίωσε τα υψηλά 7μήνου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε ένα μίνι ράλι αγορών επιδόθηκε την τελευταία ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ξεπέρασε τη νευρικότητα που είχε σε όλη σχεδόν τη συνεδρίαση, με τον γενικό δείκτη να "πλασάρεται" ακόμη και πάνω από τις 1.020 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,91% στις 1.024,75 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.024,76 μονάδων (+0,91%) και 1.014,37 μονάδων (-0,11%). Ο τζίρος ανήλθε στα 90,94 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,80 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,43 εκατ.  τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,05% στις 2.484,53 μονάδες, ενώ στο +0,90% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.565,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,22% στις 756,56 μονάδες.

  Μία συνεδρίαση απομένει πλέον για τη λήξη του μήνα, με την αγορά να ικανοποιείται πλέον από το +10,2% σχεδόν που καταγράφει μέχρι στιγμής (+18,6% ο τραπεζικός). Η συντήρηση των επιπέδων πλέον είναι η βραχυπρόθεσμη στόχευση, την ώρα μάλιστα που σήμερα άνοιξε η εβδομάδα των κεντρικών τραπεζών, καθώς Federal Reserve, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Bank of England συνεδριάζουν για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα της νομισματικής τους πολιτικής.

  Την ίδια ώρα,  σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή Πέτρο Στεριώτη, εντός των επόμενων εβδομάδων με ενδιαφέρον θα αποτιμήσουμε τα προς δημοσιοποίηση αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων, με τα προηγούμενα outlook να είναι ως επί το πλείστον συντηρητικά και τις μετοχές να ευνοούνται σε κάθε θετική έκπληξη - υπέρβαση των προσδοκιών.

  Συντήρηση δυνάμεων

  Το January effect έχει πάρει σάρκα και οστά με την ελληνική αγορά όχι μόνο να υπεραποδίδει αλλά να κινείται και σε νέα υψηλά 8ετίας, δείχνοντας ότι κάτι το διαφορετικό συμβαίνει στην οικονομία, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance. Οι προεκλογικές περίοδοι υπεραποδίδουν, ειδικά όταν αναμένεται ότι οι πολιτικές που μας έφεραν εδώ θα συνεχιστούν. Άλλωστε η προσδοκία επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023 ή το 2024 είναι πολύ μεγάλη για να μην προσελκύσει νέα κεφάλαια.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, στο τεχνικό σκέλος, η αγορά είναι σε υπεραγορασμένη περιοχή με μεγάλη τάση αλλά και κοντά στον μεγάλο στόχο των 1.038 μονάδων. Το σημαντικό είναι το τι είδους διόρθωση θα έχουμε όταν αυτή έρθει και που θα πατήσει και πάλι η αγορά. Ουσιαστικά ο ΓΔ κάνει προσπάθεια να αλλάξει ένα πολυετές επίπεδο και να ανοίξει τον δρόμο για τις 1.400 μονάδες.

  Μέρα με τη μέρα οι συμμετέχοντες αυξάνονται στο πάρτι θυμίζοντας ότι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον πλησιάζουμε τον πρώτο πολύ μεγάλο στόχο μας στη ζώνη των 1.038 μονάδων. Στον FTSE 25 οι 2.384 μονάδες έχουν γίνει κοντινή σημαντική στήριξη με επόμενο στόχο τις 2.525 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης, όσο κλείνει πάνω από τις 741 μονάδες, έχει επιθετική τάση με επόμενες αντιστάσεις τις 750 και 771 μονάδες.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Μυτιληναίος, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με άλμα άνω του 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΔΕΗ, Alpha Bank και Jumbo. Ήπια κέρδη σημείωσαν οι Eurobank, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Autohellas, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ έχασε 4,81%, με τον Σαράντη να κλείνει στο -2,01% και την Quest στο -1,33%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Aegean, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ και ΟΛΠ. Χωρίς μεταβολή έκλεισε  ο Τιτάνας.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ