Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Ιαν-2023 10:55

  Μοιρασμένα και σήμερα τα πρόσημα στο Χρηματιστήριο

  Μοιρασμένα και σήμερα τα πρόσημα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με ήπιες απώλειες κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να έχει την εικόνα της συσσώρευσης στη ζώνη των 960 μονάδων, αναμένοντας προφανώς κάποιον καταλύτη που μπορεί να την σπάσει.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,14% στις 962,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,16% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.336,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πτώση 0,27% στις 700,80 μονάδες.

  Τέταρτη ημέρα συσσώρευσης για την αγορά η οποία βλέπει ότι οι καταλύτες που μπορεί να τη σπάσουν καθυστερούν, στρέφοντας έτσι το βλέμμα τους στο διεθνές κλίμα. Μάλιστα, μετά την χρηματιστηριακή αργία της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη, το ενδιαφέρον θα στραφεί τα αποτελέσματα των αμερικανικών "mega caps” και τη διασύνδεσή τους με τον οικονομικό κύκλο, αλλά και τις επιπτώσεις της σφικτής πλέον νομισματικής πολιτικής.

  Όπως σχολιάζει ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, ο γενικός δείκτης βρίσκεται σε απόσταση βολής από τα πολυετή υψηλά του, εκτιμώντας ότι συντομότατα θα πάρει ξεκάθαρη θέση είτε υπέρ της ανοδικής διάσπασης, είτε υπέρ της κατοχύρωσης των πρόσφατων κερδών και της εσωστρέφειας. Η λεωφόρος Αθηνών αφομοιώνει οι προσδοκίες για τη διατηρησιμότητα των πρόσφατα ανακοινωθέντων καλών εταιρικών αποτελεσμάτων και ενώ παραμένουν οι ελπίδες για την ετυμηγορία των οίκων αναφορικά με το αξιόχρεο της εθνικής μας οικονομίας.

  Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, ούριο άνεμο δημιουργεί για τις παγκόσμιες μετοχικές αποτιμήσεις η τάση αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών μετρήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επιτόκια, τις εταιρικές δαπάνες και την καταναλωτική ζήτηση. Εκτιμά, πάντως, ότι η μάχη κατά του τιμαρίθμου θα έχει πολλά ακόμη "επεισόδια” όχι μόνο σε εγχώριους αλλά και σε διεθνές επίπεδο, με τις Κεντρικές Τράπεζες να μην έχουν πει την "τελευταία λέξη" στη "σκακιέρα” της νομισματικής πολιτικής.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola και η ΕΛΧΑ με τις απώλειες των 1,59% και 1,42% αντίστοιχα ασκούν πιέσεις στην αγορά, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Πειραιώς, Σαράντης, Titan, ΟΤΕ, Alpha bank, Motor Oil, Jumbo και Λάμδα.

  Στον αντίποδα, Quest, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ βρίσκονται σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να κινείται με κέρδη άνω του 1%, με τις Ελλάκτωρ, Autohellas, Aegean, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ να μην έχουν μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ