Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Δεκ-2022 17:40

  Αναδιπλώθηκε και πάλι στις 920 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Αναδιπλώθηκε και πάλι στις 920 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μάλιστα ολοκλήρωσε την πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση μικρών διακυμάνσεων και περιορισμένου τζίρου, αναλώνοντας τις περισσότερες δυνάμεις του στη διατήρηση των επιπέδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,32% στις 920,82 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 923,22 μονάδων (-0,06%) και 918,74 μονάδων (-0,55%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,01 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,31 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 250 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,39% στις 2.228,57 μονάδες, ενώ στο -0,05% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.407,95 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 634,53 μονάδες.

  Από την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης συσσωρεύει σε ένα στενό εύρος, με τον πιστοποιημένο αναλυτή, Πέτρο Στεριώτη, να τονίζει ότι η παραμονή του πάνω από τις 900 μονάδες αποτελεί πολύ καλό, ίσως και ιδανικό, σενάριο για τους επενδεδυμένους της λεωφόρου Αθηνών, οι οποίοι ελπίζουν σε ακόμη υψηλότερες αποτιμήσεις στις δεικτοβαρείς μετοχές. Σε ό,τι αφορά τον όγκο συναλλαγών, αυτός συνεχίζει να βρίσκεται σε... διακοπές από τις οποίες δεν λέει να επιστρέψει.

  Σε μεσοπρόθεσμο τεχνικό ορίζοντα, ο Γενικός Δείκτης αντιμετωπίζει το "φάντασμα" της ζώνης των 950 μονάδων. Από το 2015 έως και σήμερα, ο δείκτης έχει επιχειρήσει τέσσερις φορές, όμως δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει πειστικά αυτό το κρίσιμο τεχνικό επίπεδο τιμών. Χωρίς ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα ενώ το διεθνές κλίμα παραμένει αβέβαιο, μια ανοδική διαφυγή πριν την κάλπη φαντάζει αρκετά δύσκολο εγχείρημα, όμως.

  Πάντως, αυτό που επισημαίνεται από μερίδα αναλυτών είναι ότι παρά τις θετικές εντυπώσεις που άφησε η χρονιά στην ελληνική κεφαλαιαγορά, το μεγάλο αγκάθι είναι ότι το ΧΑ δεν κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια που θα βελτίωναν τις προοπτικές και τις αντοχές του στο μέλλον. Και σε αυτό το μέτωπο δεν αναμένεται να υπάρξει βελτίωση μέχρις ότου το ΧΑ ή η χώρα αναβαθμιστούν στα εδάφη της επενδυτικής βαθμίδας, προσελκύοντας πιο παθητικά κεφάλαια.

  Υπό κανονικές συνθήκες η επενδυτική βαθμίδα, τουλάχιστον της χώρας, θα είχε έρθει μέσα στο 2022, αλλά το "σύμπαν" είχε άλλα σχέδια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr. Το ερώτημα επομένως είναι εάν τους επόμενους μήνες και μέχρι τις εκλογές, ορόσημο που έχει τεθεί ανεπισήμως για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα προσανατολισμένα προς την Ελλάδα κεφάλαια προεξοφλήσουν αυτή την εξέλιξη, ή περιμένουν να δουν την επόμενη ημέρα του σχηματισμού κυβέρνησης. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα (ceteris paribus) θα κρίνει και την πορεία της αγοράς τους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημείωσε απώλειες 2,75%, με τις Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Titan και ΔΕΗ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, Coca Cola, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Quest και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρας ενισχύθηκε κατά 2,64%, με την Autohellas και τη ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με άνοδο 1,1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Βιοχάλκο, Πειραιώς και Μυτιληναίος. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ