Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Δεκ-2022 17:35

  "Φοβήθηκε" την άνοδο το Χρηματιστήριο

  "Φοβήθηκε" την άνοδο το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Αδύναμο ήταν σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο στο μόνο που αναλώθηκε ήταν να διατηρήσει τα επίπεδα πέριξ των 925 μονάδων, χωρίς να αναλάβει ρίσκο αλλά και χωρίς επιτρέψει στους πωλητές να αναιρέσουν την πρόσφατη ανάκαμψη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,04% στις 924,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 928,80 μονάδων (+0,53%) και 920,81 μονάδων (-0,33%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,17 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,16 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,59 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε αμετάβλητος στις 2.239,11 μονάδες, ενώ στο -0,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.402,14 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,47% στις 640,48 μονάδες. 

  Στις πέντε συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους, το ΧΑ δεν δείχνει διαθέσεις να αλλάξει επίπεδο, αν και ο τραπεζικός δείκτης διέσπασε το όριο των 638 μονάδων, ενεργοποιώντας εκ νέου αγοραστικό σήμα, σε ημερήσιο γράφημα. Πάντως, ακόμη και αν το ΧΑ μείνει σε αυτά τα επίπεδα στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους, το πρόσημό του θα είναι θετικό, σε έναν κόσμο που υπήρξε πολύς "πόνος".

  Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η επόμενη χρονιά, εάν βοηθήσει λίγο το διεθνές περιβάλλον, θα είναι επίσης θετική. Ο μεγάλος σκόπελος φυσικά είναι οι εκλογές, αλλά οι εισηγμένες, με πρώτο τον τραπεζικό κλάδο, βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση να διαχειριστούν τις όποιες αναταράξεις υπάρξουν, σε λογικό πλαίσιο. Και ο μεγάλος στόχος φυσικά είναι να σπάσει ο κύκλος της 7ετίας που οριοθετείται από τις 900+ μονάδες και να δει επιτέλους ο Γενικός Δείκτης τα τετραψήφια επίπεδα.

  Μέχρι τότε, οι τελευταίες φετινές συνεδριάσεις του ΧΑ θα είναι διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή, Πέτρο Στεριώτη, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο window dressing των χαρτοφυλακίων, τους υποτονικούς όγκους συναλλαγών, τη διατήρηση του φετινού θετικού προσήμου σε Γενικό, FTSE και Τραπεζικό δείκτη, τη μερική "απεξάρτηση" και υπεραπόδοση της Λεωφόρου Αθηνών έναντι των δυτικών κεφαλαιαγορών και τη σταδιακή "στροφή" του ενδιαφέροντος προς τους τίτλους που θα εκπληρώσουν (ή μη) τις προσδοκίες για εταιρικές εξελίξεις στην αφετηρία του 2023.

  Ο κ. Στεριώτης, εκτιμά επίσης ότι σταδιακά και "επιστρέφοντας στα θρανία", το μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ρίσκο του ΧΑ θα εκτιμηθεί με βάση το εκλογικό/πολιτικό ρίσκο, την άμεσα συνδεόμενη προσπάθεια επανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, το momentum των -εσχάτως- δυνατών εταιρικών θεμελιωδών και, σε διεθνές επίπεδο, το ενεργειακό και επιτοκιακό κόστος με το οποίο παραγωγοί και καταναλωτές θα βρεθούν εκ νέου "ενώπιος ενωπίω" μέσα στο νέο έτος.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα,  η Aegean, η Βιοχάλκο, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Quest, Autohellas, Eurobank, Εθνική, Jumbo, ΕΛΧΑ, Τιτάν, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ και Coca Cola ήταν τα μεγαλύτερα βαρίδια, καθώς έκλεισαν με απώλειες 1,60% και 1,20% αντίστοιχα, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Λάμδα, Σαράντης, Μυτιληναίος και Alpha Bank να κλείνουν με μικρή πτώση.  Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο ΟΛΠ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ